Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Üzleti évek között áthúzódó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mifer2 2021-03-30 10:46:37

Kedves Attila!
Üzleti évek között áthúzódó gazdasági események számviteli elszámolásánál választható-e (kötelező) a teljesítési fok alapján történő meghatározás, amely során a 2020-as évre eső árbevétel összegét aktív időbeli elhatárolásként bekönyveljük.
A társaság grafikai tervezéssel foglalkozik, a fenti gazdasági esemény arculati kézikönyv elkészítése, megtervezése. A szerződés 2020-ban jött létre és a teljesítés 2021-ben történt. A szerződés alapján a „megrendelő által meghatározott jellemzők” (Szt. 3.§ (4) 11.) szerint.
A társaság megvizsgálná, hogy a szolgáltatás 2020.12.30-i állapota hány százalékban telesült – teljesítési fok – (természetesen a számvitel politika alapján) és ez az összeg lenne a készültségi fok. (Bár még nem nagyon értem a két fogalom közötti különbséget, sok szakirodalom nem lelhető fel a témakörben /Önadózó újságot is olvastam/).
A szerződésben meghatározott összeg egyösszegben lett kiszámlázva 2021-ben, nem voltak részteljesítési számlák. (Egy teljesítési kötelem)
Azért szeretné a társaság ezt az elszámolást, mert szüksége van az árbevételre 2020-as évre vonatkozóan.
köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-31 05:50:17

Az új szabályok alapján a "készültségi fok" fogalma készletre vételkor alkalmazandó, a "teljesítési fok" pedig a projekt elszámolásnál, azaz amikor az árbevételt kell előrehozni. A projekt elszámolás új szabálya abban az esetben alkalmazandó (kógens szabály), amikor a Szt. 3.§ (4) 11.pontban foglalt fogalmi meghatározás maradéktalanul teljesül (ennek megítélése nem mindig egyszerű!). A megadott információk alapján a kérdésbeli eset -értelmezésem szerint- az új szabályok alá esik, azaz a teljesítési fokkal arányos árbevétel 2020-ra elszámolandó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra