Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Üzletrész értékesítés és vétel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TM 2020-10-20 20:53:23

A Kft. visszavásárolna üzletrész egy tagjától valamivel a piaci érték alatt. Milyen adó vonzata van az ügyletnek az eladó és a vásárló Kft. részéről?
A visszavásárolt üzletrészt térítés nélkül átadná a bennmaradó tagoknak. Milyen adó vonzata van az ügyletnek a Kft. mint eladó és a tagnak mint vevő szempontjából?
A megmaradt tagok a következő évben névértéken, a szokásos piaci érték alatt eladnák üzletrészüket egy magánszemélynek. Milyen adó vonzata van az ügyletnek az eladó és a vevő részéről?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-21 20:08:59

1. Ha a visszavásárlási érték meghaladja az üzletrész adózott forrásból származó bekerülési értékét, akkor a különbözet után 15% szja-t és 15,5% szocho-t (felső korlátig) kell fizetnie a magánszemélynek.
2. A Kft-nél elismert ráfordítás, ha a tag személyesen is közreműködik a társaság tevékenységében, egyéb esetben tao alap növelő tétel lesz. A tagnál pedig jogviszony szerint lesz adó- és járulékköteles, ennek hiányában egyéb jövedelemként.
3. Bekerülési értéknek a 2.pont szerinti adóalapot tekintve, a pozitív különbözet képezi az szja és a szocho alapját az értékesítő magánszemélyeknél. A vevő részéről nem keletkezik adóztatandó tényállás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra