Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Üzletrész szerzése ingatlannal rendelkező Kft-ben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

taxmanbt 2019-10-13 20:50:18

Kedves Pap Attila!

Az ’A’ Kft-nek kettő tulajdonosa van: ’B’ Kft 95%-os üzletrésszel, és ’C’ magánszemély 5%-os üzletrésszel.
Az ’A’ Kft tulajdonában van egy ingatlan amelynek értéke meghaladja a mérleg eszköz értének a 75%-át, a ’B’ Kft-nek nincs ingatlanja.
A ’C’ magánszemély eladta az 5%-os üzletrészét a ’B’ Kft részére amely így 100%-os tulajdonosa lett az ’A’ Kft-nek.
Erről az 5%-os üzletrész szerzésről a VBBA nyomtatványon az üzletrész szerző ’B’ Kft-nek kell nyilatkoznia és az ő cégkapuján keresztül kell beküldeni a nyomtatványt?
Még azt szeretném kérdezni, hogy az mennyire befolyásolja a nyilatkozatot hogy az ’A’ Kft és a ’B’ Kft együttesen (arányokat nem tudok) tulajdonosa a ’D’ Kft-nek, amelynek szintén vannak ingatlanjai (ezeket bérbe adja) és az ingatlanok értéke meghaladja a mérleg eszköz érték 75%-át? Vagy jelen esetben a ’D’ Kft-t és az ingatlanjait nem kell figyelembe venni?

Köszönöm.
Üdv.,
taxman

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-15 19:27:48

Kedves Taxman,
Igen, a vagyonszerző "B"Kft-nek kell a bejelentést megtenni, legegyszerűbb módon az említett ajánlott nyomtatvány benyújtásával. Mivel a szerzéssel 100%-os befolyással rendelkezik "D"Kft-ben, ezért a közvetett tulajdon miatt itt is keletkezik bejelentési kötelezettség (feltéve, ha ez korábban meg nem történt).
papattila

Szakértői hozzászólás

taxmanbt 2019-10-15 20:25:05

Kedves Pap Attila!

Köszönöm. Időközben kiderült hogy a 'D' Kft akkor vásárolta az ingatlanjait amikor már a 'B' Kft 95% és az 'A' Kft 5% tulajdonos volt.
Ebben az esetben is van bejelentési kötelezettsége a 'B' Kft-nek a 'D' Kft ingatlanjai miatt?

Köszönöm.
üdv.,
taxman

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-16 16:55:35

Igen, van, mert annak van jelentősége, hogy a "A"Kft 5%-os üzletrészének megszerzésének időpontjában a "D"Kft belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősült (utolsó rendelkezésre álló beszámoló szerint kell a minősítést elvégezni, azaz vélhetően a 2018.évi alapján).
papattila

Szakértői hozzászólás

taxmanbt 2019-10-16 17:30:48

Kedves Pap Attila!

Köszönöm a válaszát. A 'D' Kft 2018 évi mérlegében az ingatlanok értéke nem éri el a teljes eszközérték 75%-át, így az Itv. 102. § (1) bekezdés o) pontja alapján nem minősül belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak, ebben az esetben akkor csak az 'A' Kft-ben lévő ingatlan 5%-a után kell bejelentést tenni?

Köszönöm.
üdv.,
taxman

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-17 11:21:55

Szép lassan összeáll a teljes kép:) Ennek ismeretében összegezhető, hogy mivel "D"Kft a tulajdonrész megszerzésének időpontjában nem minősül belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak, így csak "A"Kft az üzletrész megszerzésének időpontjában tulajdonolt ingatlanvagyona a mérvadó, csak ezt az 5%-ot kell bejelenteni. Érdemes átolvasni a 2015/14.Adózási kérdésre adott szakértői választ.
papattila

Szakértői hozzászólás

taxmanbt 2019-10-20 15:03:32

Kedves Pap Attila!

Köszönöm szépen.

üdv.,
taxman

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 6 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra