Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Üzletrész térítés nélküli átadása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2022-05-16 10:59:46

T. Önadózó! Kft 2021-ben egy tagjától üzletrészt vásárolt vissza névértéken. A visszavásárolt üzletrész a 374. főkönyvi számlán szerepel. Most, 2022-ben a kft a törzsbetétek arányában a visszavásárolt üzletrészt a tagoknak térítés nélkül átadja névértéken. Az átadás könyvelése 874 -374, valamint a lekötött tartalék megszüntetése: 414 -413? A Kft esetében van-e további könyvelési tétel? Felmerül a térítés nélkül kapott értékpapír utáni adózás kérdése a magánszemélyeknél (az üzletrészek a kft alapításakor 2002-ben kerültek a magánszemélyek tulajdonába): az üzletrésszel rendelkező tagok egy része munkaviszonyban dolgozik, másik része nem a kft-ben dolgozik. Kell-e adózniuk a kapott értékpapír juttatás után, ha igen, a kapott névérték lesz az adózás alapja? Vagy a Szja.tv. 77/A.§ (2) b. pontja alapján nem bevétel? Köszönöm a válaszadást, Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-17 06:28:59

Kedves Magdi,
Nincs további könyvelési tétel, de van adózási feladat. Az ingyenesen átadott üzletrészek piaci értéke a tagoknál jogviszony szerint lesz adóköteles (Szja tv. 77/A.§ (1)), jogviszony és személyes közreműködés hiányában egyéb jövedelemként. A tao-ban minden ezzel kapcsolatos költség, ráfordítás elismert, azaz nem kapcsolódik hozzá adóalap növelési kötelezettség.
papattila

Szakértői hozzászólás

level07 2022-05-17 09:33:06

További kérdés merült fel a témával kapcsolatban: a piaci érték megállapítása hogyan történik, egyszerű számítással, vagyis a 2021. évi mérlegben szereplő saját tőke aránya a térítés nélkül átadott üzletrész értékéhez? A kft-ben munkaviszonyban dolgozó tagoknak jogviszony szerint kell számfejteni az összeget (adó+tb.), a kívülálló tagoknak pedig egyéb jövedelem lesz, csak adólevonás, ezt is a kft számfejti, vagy igazolást állít csak ki részükre? A tagok részére számfejtett összeget a ’08-as bevallásban szerepeltetni kell a „Más, nem önálló tevékenységből származó jövedelmek” soron?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-18 06:29:50

- Kézenfekvő piaci érték megállapítási módszer lehet az átadáskori (és nem a megelőző üzleti évi) saját tőke arányos része.
- Mindenkinek számfejteni kell (munkabér, személyes közreműködői díj, egyéb jövedelem) és mindegyiket szerepeltetni kell az adott havi járulékbevallásban (a jogviszony szerinti soron jelenik meg).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra