Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Üzletrész vásárlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Zsuzsi79 2021-01-12 09:43:37

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem 2 részből áll: 1. Egy kft. üzletrészt vásárol egy másik kft.-ben egy zrt.-től. Viszont az üzletrész-átruházási szerződésben az van írva, hogy a vételárat 5 év múlva kell lerendezni.Jogokat a szerződéssel egyidejűleg megszerzi. Kérdésem, hogy ezt az üzletrészszerzést én lekönyvelhetem a hosszú lejáratú kötelezettségekkel szemben? Ha igen, akkor mi lesz a szerzés dátuma? 2. Ezt az üzletrészszerzést bejelenhetem a NAV-hoz, vagy csak ha pénzügyileg teljesült?
Valamint ha egy céget alapítanak és abban a cégben is tulajdonos lesz ez a Kft. de a jegyzett tőke egy bizonyos része nem kerül megfizetésre akkor attól függetlenül a meg nem fizetett részt is a hosszú lejáratú kötelezettségek közé könyvelhetem a részesedésekkel szemben? Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-13 05:15:56

- A könyvelés dátuma az üzletrész adásvételéről szóló szerződés napja lesz. Igen, a hosszú lejáratú kötelezettségekkel szemben kell nyilvántartásba venni. A NAV-hoz történő bejelentés a szerzéshez kötődik, függetlenül a pénzügyi rendezéstől.
- Igen, ha éven túli a kötelezettség.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra