Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Vagyonfelosztás eszközök


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

MountainValley 2022-12-01 18:09:03

Kedves Attila!
Iránymutatását kérem, hogy ha egy egyszerűsített végelszámolás lezárásakor még tárgyi eszközök vannak az alanyi adómentes cégben (piaci értékre átértékelve a tárgyi eszközök), a vagyonfelosztási javaslatban megtörténik a tárgyi eszközök elosztása a tulajdonosok között. Ez eszközértékesítésnek számít és áfá-t kell fizetni (számlát is ki kell állítani?) vagy a vállalkozásból kivont vagyon szerint (szja, szocho) adózik? Ha a befizetett törzstőke egy része tárgyi eszközben, másik része pénzben kerül visszafizetésre (a vagyonfelosztási javaslat szerint), akkor a tárgyi eszközök teljesen adó és áfamentesen kerülhetnek a tulajdonos birtokába?
Köszönettel: Judit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-12-02 07:17:44

Kedves Judit,
Igen, termékértékesítésnek minősül, számlázandó, áfa felszámításával. Emellett vállalkozásból kivont jövedelemként is adóköteles a saját tőke azon része, amelynek forrása nem adózott pénzből származik (15% szja+13% felső korlátos szocho). Jól látható, hogy az áfa és az szja egymástól független adóteher (praktikusan: az adózott pénzből származó jegyzett tőke kiadásakor is keletkezik áfa fizetés, ha az eszközben történik, miközben az szja-ban adómentes).
papattila

Szakértői hozzászólás

MountainValley 2022-12-02 14:16:38

Kedves Attila!

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

MountainValley 2022-12-02 14:35:22

Kedves Attila!
Bocsánat, de nem értem: "emellett vállalkozásból kivont jövedelmként is adóköteles" .. "áfa és szja egymástól független adóteher" részeket: ha olyan eset állna fenn, hogy a jegyzett tőkén felüli vagyon tárgyi eszközben kerül kiadásra, akkor ez eszközértékesítésnek minősül, és áfasan számlázni kell, akkor az már a tulajdonos birtokába kerül, tehát nem jön szóba ezek után a vállalkozásból kivont vagyon adózása (szja, szocho), vagy igen?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv., Judit

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-12-03 06:05:13

Pedig igen, hiszen a tag nem "fizet érte", hanem vagyonfelosztásból "kapja", aminek adózatlan a forrása.
papattila

Szakértői hozzászólás

MountainValley 2022-12-05 14:29:06

Kedves Attila!
Értem, köszönöm szépen!
Üdv., Judit

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra