Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Vagyonfelosztási javaslat / eltérés tulajdoni arányoktól?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

d-conto 2022-09-15 14:51:22

Kedves Attila!

A vagyonfelosztási javaslatban el lehet térni a tulajdoni részesedési arányoktól (végleszámolás alatt álló volt katás bt-nél? beltag-kültag 50-50%-os tulajdoni hányadú, de azt szeretnénk, ha a kültag, aki nem végzett személyes közreműködést a cégben, csak a jegyzett tőke rá eső névértékét kapná meg, a többit a beltag vinné). Köszönettel: ZSófia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-17 13:10:14

Kedves Zsófia,
Jóllehet a Ptk. 3:48.§ (2) alapján "A jogutód nélkül megszűnt jogi személynek a hitelezők kielégítése után fennmaradt vagyona a jogi személy tagjait, tagság nélküli jogi személy esetén az alapítói jogok gyakorlóit illeti meg olyan arányban, amilyen arányban ők vagy jogelődjük a jogi személy javára vagyoni hozzájárulást teljesítettek.", de -véleményem szerint- a törvény diszpozitív jellegéből fakadóan köthetnek olyan megállapodást, miszerint a vagyonfelosztást ettől eltérő módon teszik meg (hasonlatosan az osztalékhoz).
papattila 

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra