Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Vállalkozási tevékenységnek minősül-e közhasznú egyesületben a bérbeadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

denkrozi 2014-03-11 17:05:21

Kiemelten.közhasznú egyesület saját tulajdonú helyiségét bérbe adja egy állami intézet részére.Véleményem szerint az ebből származó bevételt vállalkozási tevékenységből származónak kell tekintenünk.Sajnos ebben elbizonytalanított az egyesület.Azzal érvelnek,hogy az intézet a bérelt helységben ugyancsak közhasznú tevékenységet végez ,ugyanazon hátrányos helyzetű csoport részére mint az egyesület..Lehetséges,,hogy az egyesületnél a bérbeadásból származó bevételt ebben az esetben valóban nem kell vállalkozási tev.-ből származónak tekinteni ?.
Köszönöm a segítséget.

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2014-03-11 18:57:09

2011. évi CLXXV. törvény - az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról -
2. § E törvény alkalmazásában
11. gazdasági-vállalkozási tevékenység: a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló vagy azt eredményező, üzletszerűen végzett gazdasági tevékenység, ide nem értve az adomány (ajándék) elfogadását, továbbá a bevétellel járó, létesítő okiratban meghatározott cél szerinti, valamint a közhasznú tevékenységet;
17. § (3) A civil szervezet a létesítő okiratban meghatározott cél szerinti tevékenységet (a továbbiakban: alapcél szerinti tevékenység) - ideértve a közhasznú tevékenységet is - folytathat és - célja megvalósítása gazdasági feltételeinek biztosítása érdekében - gazdasági-vállalkozási tevékenységet is végezhet, amennyiben ez az alapcél szerinti tevékenységét nem veszélyezteti.
--------------
ezek alapján véleményem szerint a bérbeadás bevétele a vállalkozási tevékenység bevétele - ennek minősítése során közömbösnek tűnik, hogy a bérlő milyen tevékenységet folytat. Továbbá feltehetően az egyesület alapcél szerinti tevékenységében nem szerepel a bérbeadás.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra