Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Végelszámolás / biztosítási díj jóváírás bevétel?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

d-conto 2022-09-14 12:50:19

Kedves Attila,

Katás Bt még 08.hóban előre kifizette a biztosító számlája alapján a 09.01-től induló időszakra vonatkozó éves biztosítási díját. 09.01-től végelszámolás alá került, a biztosítást 09.05-én felmondta a végelszámolás megindításának igazolásával. A biztosító jóváíró számláját és annak banki jóváírását hogyan kell könyvelni? (Ez tul.képpen csak 0-ra csökkenti a végelszámolási időszakra eső eredeti biztosítási díjat...) Ha bevétel mégis, akkor az adóalap korrigálható? Milyen jogcímen? Köszönettel: Zsófia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-14 13:34:31

Kedves Zsófia,
Normál esetben az előző üzleti évek visszatérítését egyéb bevételként kell könyvelni. De. Szeptember 5.-én még vélhetően nem telt el a mérlegkészítés időpontja, így az előző üzleti éves változást még előző évre kell könyvelni, azaz a tevékenységi időszak biztosítási díja sztornírozódik (K533).
papattila

Szakértői hozzászólás

d-conto 2022-09-14 13:46:15

Kedves Attila, köszönöm a gyors választ. Viszont a vonatkozó biztosítási időszak 22.09.01-23.08.31, ami teljes egészében a végelszámolási időszak, de maga az alapszámla még a katás időszakban (08.hóban) lett rendezve, amit akkor nem könyveltek költségszámlára, a jóváíró számla viszont 09.hóban érkezett be, tehát a mínuszos költség (kvázi bevétel) a taos időszakban realizálódik/merül fel. Ez utóbbiról kérdés, hogy része-e a végelszámolás adózott eredményének, ill.van-e tao alap korrekció? Köszönöm! Zsófia

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-15 05:47:41

Jogos az észrevétel. Mivel kata alatt nem volt alanya a Szt-nek, így azt nem is kellett/nem lehetett alkalmaznia. Azaz az augusztusban felmerült biztosítási díj pénzügyi rendezéskor vált költséggé (kata alatt viszont minden költség elszámoltnak tekintendő). Ha pedig így van, akkor a Szt alatt visszatérített összeg egyéb bevételként könyvelendő és az adózás előtti eredmény részeként tao alapot képez.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra