Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Végelszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kvittel 2019-10-10 12:03:13

Kedves Attila!
Végelszámolással eddig nem volt dolgom. Egy Bt szeretne megszünni. Felmerült néhány kérdésem, amiben kérem a segítségét. Nincs sok tétel a Mérlegben. Jelen állapot szerint: Jegyzett tőke 50 eFt, Eredménytartalék 13.725 eFt. Pénztár 8.151 eFt, Tagnál elszámolásra kiadva 7.860 eFt. Előírt (ki nem vett) osztalék 2.236 eFt. 5 db Kisértékű tárgyieszköz nulla értéken.
Egyéb követelés,kötelezettség nincs.
Mielőtt elindítja a végelszámolást, mit tehetnénk, hogy minél kevesebb legyen majd az adófizetési kötelezettség? Osztalékot nem akarják kivenni, azt egyéb bevételnek veszem, eredményt képez.
A vagyonfelosztás kifizetésnél az összes pénzeszköz után lesz adózási kötelezettsége a tagoknak, vagy "csak" a saját tőkén felüli résznek?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-10 14:06:12

Mivel az eredményes végelszámolás feltétele, hogy nem maradjon kifizetetlen tartozás a cégnek, így tömören fogalmazva az alapói vagyonon (50eFt) felüli saját tőke képez adóalapot a megszűnéskor az Szja tv. 68.§-a alapján (15% szja + 17,5% szocho a felső határig). Megjegyzendő, hogy a nulla értéken szereplő tárgyi eszközöket a végelszámolási záró mérlegben piaci értéken kell szerepeltetni, melyek után a megszűnéskor áfa fizetési kötelezettség keletkezik (feltéve, ha az eszközök beszerzéséhez áfa levonási jog kapcsolódott).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra