Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Végelszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nagyfne2 2020-05-12 08:12:22

Tisztelt Szakértő!
Egy mgi-szövetkezet végelszámolással 2020. augusztusában megszűnik. A Szövetkezetekről szóló 2006.évi X. törvényben az üzletrészeket megszüntette részjeggyé alakította át. A nem tagokét átalakított befektetői részjeggyé. A szövetkezet 2006 évben ezeket a személyeket levélben értesítette hogy megvásárolja tőlük a részjegyet. Egy részük reagált a levére és ki is lett fizetve a részjegyük, de 29 fő azóta sem reagált. Nem is tudunk felülük semmit sem akkor is ezek már idős személyek voltak, nem tudni hogy ki az örökös, tartózkodásukat sem lehet tudni. Ez az összeg 1.300.000 Ft. Kérdésem: Mit lehet kezdeni ezzel ? Tagoknak üzletrész arányában szét lehet-e osztani? Ezt az összeget bankszámlán tartani de miért mikor eddig sem jelentkeztek? Végelszámolás befejezésével a bankszámlát is meg kell szüntetni. Várom válaszát nagy köszönettel.
Nagy Ferencné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-13 18:32:19

Kedves Nagy Ferencné,
Az, hogy valaki nem reagált a vételi ajánlatra, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fellelhető. Ez csak egy lehetőség, amivel vagy él a befektetői részjegy tulajdonosa, vagy nem. A befektetői részjegy is a jegyzett tőke része, következésképp annak tulajdonosa is jogosult a felosztható vagyon arányos részére. Egyértelműen nem osztható fel a tagok, illetve a többi befektetői részjegy tulajdonos közt rögtön a törlést követően. Sajnos elég nyűgös helyzet, de a Ptk. általános elévülési szabályából számomra az vezethető le, hogy a törlő határozat kiadásától számított 5 évig az 1,3 millió forintot egy elkülönített számlán kell a végelszámolónak "őriznie", természetesen a megszűnő szövetkezet költségén (ennyivel kevesebb lesz a felosztható vagyon). Ennek a számlának nem kell a szövetkezet nevén lennie, lehet pl. egy lafo számla alszámlája is. Ami 5 év múlva megmarad, azt lehet szétosztani a korábbi jogosultak közt.
papattila

Szakértői hozzászólás

nagyfne2 2020-05-13 19:14:27

Kedves Pap Attila!
Nagyon szépen köszönöm a gyors és érthető válaszát! Nagy Ferencné

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra