Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Végelszámolás - előtt vs. közben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ekrisztinae 2022-09-22 11:21:51

Tisztelt Szakértő!

Adott egy TAO-s Kft., amely a végelszámoláson gondolkodik. 1.) A Kft.-nek vannak tárgyi eszközei. A kérdésük, hogy érdemes lenne-e ezeket még a végelszámolás megindítása előtt értékesíteni? Milyen vonzata lenne, ha még a megindítás előtt értékesítenék a tagoknak, és milyen, ha csak a vagyonfelosztáskor rendelkeznének róluk? (Alanyi mentes a Kft., ha jól tudjuk, akkor mindkét esetben lesz áfa fizetési kötelezettség, és levonásba helyezhető arányosan a beszerzés áfája.) 2.) A könyvekben szerepel egy évek óta bentlévő osztalékfizetési kötelezettség is a tagokkal szemben (megszavazták, de nem fizették ki). Ezzel mi a teendő, hogyan kell kezelni? 3.) Mi a teendő a könyvekben szereplő saját termelésű készletek értékével? Késztermék nem lett belőle, csak prototípusszerűség. Egy ötlet megvalósítására tettek kísérletet, de nem sikerült tökéletesíteni, nem lett szabadalmaztatva. Nincs mi értékesítésre kerülhetne. Költségként elszámolható? Vagy mi a kivezetésének módja? Köszönöm előre is mielőbbi segítő válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-22 12:45:56

1.) Tapasztalatom szerint érdemesebb még a végelszámolás során megejteni az értékesítést és eszközök nélkül zárni a céget. Bár mindkét esetben piaci értéken kell az értékesítést adójogilag kezelni, de így egyszerűbb.
2.) Azt vagy kifizetik, vagy lemondanak róla a tagok (ez utóbbi se illeték-, se adófizetési kötelezettséggel nem jár). Érdemes megemlíteni, hogy a tagok által elengedett osztalékot közvetlenül az eredménytartalékkal szemben kell könyvelni.
3.) Az egyéb ráfordításokkal szemben kell kivezetni, ha már hulladékértéke sincs.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra