Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Végelszámolás - értékelési tartalék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Precima 2020-05-14 09:15:10

Tisztelt Szakértő!

Végelszámolással kapcsolatosan lenne kérdésem. Megszűnés időpontjában a tárgyi eszközöket át kell értékelni piaci értékre? (jelen esetben a piaci érték alacsonyabb, mint a könyv szerinti éréték) A kft 2018 2019 évekre mikorgazdálkódói beszámolót készített, én úgy olvasom a 398/2012 -es kormányrendeletben, hogy a mikrogazdálkodói beszámolónál nem lehet a valós értékelés szabályait alkalmazni. A végelszámolásos anyagukban viszont olvastam, hogy a tárgyi eszközökre értékhelyesbítés került elszámolásra. Kérdésem az lenne, hogy jelen esetben meg kell -e csinálni az értékhelyesbítést és a végelszámolói záró beszámolónál készítsek egyszerűsített éves beszámolót? Vagy maradjon a könyv szerinti érték és készülhet mikrogazdálkodói is? Az önadózó 2019/10 lapszámban is megjelent egy cikk a végelszámolással kapcsolatosan, jól értelmeztem, ha a mi esetünkben leértékelés történik, akkor az az egyéb ráfordítások között kellene elszámolni és nem társasági adóalap növelő tétel.

Nagyon köszönöm a segítségüket.

Pongó Zsuzsanna

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-15 07:54:52

Kedves Zsuzsanna,
A végelszámolás számvitelének különös szabályait a 72/2006.Korm.rendelet tartalmazza. Jóllehet semmilyen jogszabály nem tiltja végelszámolás alatt a mikro beszámoló készítését, de figyelemmel kell lenni a kormányrendeletben előírtakra (mint elsődleges különös jogszabályra), függetlenül attól, hogy ezek esetleg ellentétesen a 398-as rendelet egyes előírásaival. Azaz igen, a mikro beszámolót készítő vállalkozásnak is piaci értéken kell az eszközeit, kötelezettségeit szerepeltetni a végelszámolási számviteli dokumentumaiban. Ha az értékelés során leértékelés történik, annak elszámolása az egyéb ráfordításokkal szemben jelenik meg és nem tao alap növelő tétel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra