Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Végelszámolás záró beszámoló


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2022-09-21 09:49:15

Tisztelt Szakértő,

Egyszerűsített végelszámolás végső záró beszámolójának kapcsán az alábbiakban kérném a segítségét:

- a záró beszámoló tartalmazhat-e kötelezettségeket, ill. követeléseket? A megszűnés napjára ugyanis beadunk egy záró áfa-bevallást, amelyben 100 ezer Ft-os visszaigényelt áfa szerepel (követelés), valamint egy járulékbevallást, amelyben az ügyvezető utolsó havi fizetendő járulékai szerepelnek (kötelezettségek).

- a pénzeszközök állománya a beszámolóban a megszűnés napjára vonatkozóan tartalmazza a házipénztár és a bank egyenlegét, ha jól értem, ezt kell a vagyonfelosztási javaslatban rögzíteni. Igen ám, de a fent említett tételek (visszaigényelt áfa, fizetendő járulékok) ezt még módosítani fogják, mivel a megszűnést követő banki tranzakciók lesznek. Mi ebben az esetben a helyes eljárás?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-22 12:37:35

- Igen, szerepelhet a záró beszámolóban követelés, kötelezettség. A lényeg, hogy minden kötelezettség kielégíthető legyen a cég vagyonából.
- A vagyonfelosztási javaslatban a záró napon fennálló pénzeszközök és követelések (pl. visszaigényelt, de még ki nem utalt áfa) kerülnek felosztásra. Egyszerűen az történik, hogy valamelyik tag nem pénzt kap (vagy nem csak azt), hanem követelést (is), ez teljesen normális.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra