Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Vetőmag,palánta továbbszámlázása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mantarkft 2021-06-09 11:33:38

Kedves Attila !
Cégünk mezőgazdasági termékeket dolgoz fel, mint pl. paprika . A vetőmagot vagy a palántát Cégünk szerzi be, illetve nevelteti meg a palántát. Azaz ezen felmerült költségeket anyagköltségként könyveljük. A termeltetési szerződés tartalmazza, hogy a termelőink részére a vetőmagot, palántát előfinanszírozzuk , azaz majd a termelő által beszállított termék ellenértékéből kerül kompenzálásra/beszámítására. A vetőmagot és a palántákat így termelőink felé továbbszámlázzuk ( értékesítjük ) év végével ( 12.31 ) megadva a fizetési határidőt. A termelőink felé történő értékesítést ( vetőmag , palánta ) egyéb bevételként a 96-osba könyveljük. Természetesen év végén, mivel nem vezetünk év közben készletnyilvántartást az elábé-n keresztül vezetjük T 81 K 51 . Helyes - e ez az eljárás , vagy hogyan kellene helyesen számvitelileg ezt kezelnünk?
Várom mindig kielégítő válaszát, előre is megköszönve : Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-10 05:51:49

Kedves Andrea,
A leírtak szerint a termelők Önöknek kész terméket számláznak és nem szolgáltatást. Következésképp helyes, ha Önök az átadott vetőmagot, palántát értékesítésként kiszámlázzák az átadáskor a partnereiknek. Ugyanakkor ez nem egyéb bevétel, hanem nettó árbevétel lesz. A feldolgozáshoz szükséges termékeket (pl. vetőmag, palánta, kész paprika) anyagköltségként szükséges elszámolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra