Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Zálogházi tevékenység arany-ékszer


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ropo 2022-08-15 13:36:48

Tisztelt Szakértő!

A kft. zálogházi tevékenységet végez úgy, hogy nem minősül pénzügyi intézménynek. A pénzintézet a zálogkölcsönnyújtás pénzügyi fedezetét a kft. elkülönített bankszámlájára utalja át, a zálogkölcsön kifizetése az ezen bankszámláról felvett pénzeszközökből a házipénztáron keresztül történik. A zálogtárgyakat a kft. őrzi. A ki nem váltott zálogtárgyakat a pénzintézet a lejáratot követően kényszer-értékesítés címén egy átadási jegyzék alapján átvételi értéken a zálogháznak átadja. Az átvételi érték magában foglalja a zálogértéket, a kamatot,késedelmi kamatot. A pénzintézet szerint a gazdasági esemény nem érinti az áfát.
A kft. magánszemélyektől is vásárol ékszereket vételi jegy alapján.
A kft. a magánszemélytől / pénzintézettől átvett ékszereket felújítatja vagy fémjelezteti vagy egyszerűen újat gyártanak belőlük és harmadik személyeknek továbbértékesítik.
A kft. Viszonteladóként ezen tevékenységükre az Áfa-törvény XVI/2. alfejezetének rendelkezéseit alkalmazza.
A kérdésünk az volna,hogy a pénzintézet részéről egy áfát nem érintő átadási jegyzék megfelelő továbbadásra a zálogház felé a benragadt aranyékszerek esetében ?
Továbbá a magánszemélytől / pénzintézettől átvett majd felújított vagy fémjeleztetett vagy egyszerűen újat belőlük ( aranygyűrűt beolvasztotta és új aranygyűrűt készítettek belőle) aranyékszerek értékesítése esetén a zálogház mikor alkalmazhatja a különbözeti áfát és mikor kell az általános szabályt alkalmazni?
Illetve a Kft. ékszerjavítást is vállal ,úgy,hogy a javítandó ékszereket bérmunkában javítatja alanyi mentes adózóval.
Ezt a szolgáltatást adómentesen vagy 27% áfával kell tovább értékesítenie a zálogháznak?
Előre is Köszönöm segítő válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-16 05:36:01

- A bennragadt ékszerek átadása a pénzintézet részéről már áfa köteles ügyletnek minősül, nem elegendő az átadási jegyzék, számlázni szükséges.
- Különbözeti áfa szabályokat akkor kell alkalmazni, ha a viszonteladótól, magánszemélytől beszerzett termékeken csak a kereskedelemben szokásos értékváltozást eszközlik (Áfa tv. 259.§ 22.). Azaz a beolvasztás, egy nagyobb felújítás már nem teszi lehetővé a különös szabályok alkalmazhatóságát.
- A javítási szolgáltatás alapvetően adóköteles, a nem alanyi mentes Kft ezt 27% felszámításával számlázza tovább a pénzintézetnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra