15 éve működik Magyarországon a fordított áfa-adózás

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: NEST Communications

Címkék: fordított áfa


A hulladékkereskedelemben, az építőiparban, a mezőgazdaságban és számos további területen működik sikeresen a fordított adózás, amelyet Magyarországon 15 éve vezettek be. A lépésnek köszönhetően jelentősen csökkentek a jogtalan áfa-visszaigénylések. A napokban jelentette be a Pénzügyminisztérium, hogy a gabonafélék értékesítése esetében továbbra is marad a fordított áfafizetés – derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász elemzéséből. 

Érvényben marad az agrárszektorban 2022-ben és azt követően is a fordított adózás a gabonafélék értékesítése esetében – jelentette be nemrégiben Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Az ágazatban 2012. július 1-jétől vezették be a fordított adózást és jelentősen hozzájárult a csalások elleni fellépések sikeréhez.

A fordított adózás 15 éves múltra tekint vissza Magyarországon. A jogalkotói szándék az volt, hogy néhány kulcsszektorban megakadályozza a jogtalan áfa-visszaigényléseket. A bevezetése óta pedig a sikerének köszönhetően jelentősen bővült a fordított adózással érintett termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások köre” – tájékoztat Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász. Hozzáteszi: elsőként a hulladékkereskedelemben kellett fordítottan fizetni az áfát, majd többek között az építőiparban és a mezőgazdaság területén is bevezették ezt a megoldást.

Dr. Bákonyi László emlékeztet: az áfafizetés alapesetben úgy történik, hogy az eladó kiállít egy számlát a vevő részére, amely tartalmazza az áfát, így a vevő a bruttó összeget fizeti meg, majd, amennyiben vállalkozás, vagy más adóalany, elszámol az áfával a NAV felé. Fordított áfa esetén ellentétes a folyamat: a fizetendő áfát a vevőnek kell megállapítania, nem a megbízónak. Ilyenkor az eladó a számlában nem számíthat fel áfát. Így pedig természetesen visszaigényelni sem lehet azt.

A fordítottan adózó ügyletek akkor alkalmazhatók, amennyiben a szerződő felek egyike sem alanyi adómentes adózó vagy magánszemély, illetve a felek mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany” – hangsúlyozza az adójogi szakjogász.

Azt, hogy milyen területeken alkalmazható a fordított adózás, az ÁFA törvény 142. paragrafusa részletezi. Az egyes építőipari munkák például attól függően esnek egyenes vagy fordított adózás alá, hogy építési hatósági engedélykötelesek-e, illetve, hogy az adott munka termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás-e egyáltalán. Fordított adózás alá esik például az olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására – ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is – irányul.

Szintén ilyen ügylet többek között az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (kibocsátási egység) átruházása; az ÁFA törvény 6/A. sz. mellékletében felsorolt mezőgazdasági termékek (kukorica, búza, árpa, rozs, zab, triticale, napraforgó mag, repce- vagy olajrepcemag, szójabab) értékesítése; az ÁFA törvény 6/B. sz. mellékletében felsorolt vas- és acélipari termékek értékesítése.  2021. április 1-jétől ugyanakkor a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásoknak csak egy szűk köre esetében maradt továbbra is alkalmazandó a fordított áfa, hazánk európai uniós jogharmonizációs kötelezettsége miatt.

MOST MÉG AZ IDEI ÁRON FIZETHET ELŐ AZ ÖNADÓZÓ!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 10-12. hónapra 5.880,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra