Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Működik a NAV számlázó programja

ÁFA

Több mint 360 ezer számla készült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű, ingyenes online számlázó programjával, amelyet az adóhivatal elsősorban a kevés számlát kibocsátó mikro- és kisvállalkozások számára készített

Visszaigényelhető lesz a behajthatatlan követelések áfája

ÁFA

Az EUB elsőként az olasz Enzo di Maura ügyben mondta ki egyértelműen, hogy a tagállamoknak vissza kell adniuk az áfát akkor, ha egy teljesített ügylet ellenértéke véglegesen behajthatatlanná válik. A tavaszi adócsomag rendezné a kérdést, de lesznek adminisztratív korlátozások

Online számlák: ahol az adatok rendben vannak, ott nincs ellenőrzés

ÁFA

Az online számla rendszer a tisztességes adózóknak is segít észlelni az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat saját maguk is javíthatják valamint partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják, ahol pedig minden rendben van, ott az adóhatóság sem vizsgálódik - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Így járt, aki megpróbálta kijátszani az EKÁER-t

ÁFA

Csaknem egy tonna csirkehúst szállított, de csupán 495 kilogrammot tüntettek fel annak az autónak a szállítólevelén, amit a NAV munkatársai ellenőriztek Borsod megyében. A magyar cég több százezer forintos mulasztási bírságra, valamint visszamenőleges ellenőrzésre is számíthat.

Kisebb cégeknél 30 százalékos forgalombővülést hozott az online pénztárgép bevezetése

ÁFA

A fehéredési hatás a közepes cégeknél is jelentős volt mind a két szektorban, a nagy cégek esetében viszont csak a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatban találtak kapcsolatot az online pénztárgépek bevezetése és a bejelentett forgalom alakulása között

Az online számláknál június 4-től kötelező az új formátum alkalmazása

ÁFA

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a NAV saját fejlesztésű számlázó programját, az online számlázót használják, nincs teendőjük, a program automatikusan elvégzi a frissítést. A verzióváltással szükségessé váló módosításokat, szoftverfejlesztéseket azoknak az online adatszolgáltatást teljesítő adózóknak kell elvégezniük, akik más számlázó programot használnak.

Jön a parkolóautomaták bekötése a NAV-hoz

ÁFA

A tervek szerint a jövőben az étel- és italautomaták után minden kezelőszemélyzet nélküli automatát be kell majd kötni az adóhivatalhoz, többek között a parkolóautomatákat vagy az autómosóknál működő készülékeket is. Június 30-ig a kiterjesztés folyamatának első lépcsőjeként minden automatát be kell jelenteni, regisztrálni az adóhatóságnál.

Újabb áfa-ítéletek az Európai Bíróságtól - az EN.SA-ügy

ÁFA

Nem elfogadható, ha a hatóságok anélkül tagadják meg az áfalevonási jogot az egyik adózónál, hogy a másiknál az ezzel összhangban álló áfa-visszaigénylést lehetővé tennék. Sőt, a bíróság azt sem tartotta elfogadhatónak, ha az adóhatóság a bírság kiszabásakor kizárólag a jogosulatlanul levont áfa összegét veszi alapul anélkül, hogy vizsgálná a ténylegesen okozott adóhiányt.

Adómentesség alkalmazása személygépkocsi értékesítése esetén

ÁFA

A saját használatra (azaz nem továbbértékesítési céllal) vásárolt személygépkocsi további értékesítése esetén az Áfa tv. 87. § b) pontja szerint adómentesség alkalmazandó

Új eszköz az adóhatóság kezében: az áfacsalást azonosító uniós eszköz (TNA)

ÁFA

Már használják az uniós tagországok illetékes hatóságai a tranzakcióshálózat-elemző (TNA) eszközt, amelynek köszönhetően gyorsabban tudják azonosítani és felszámolni az áfacsalással összefüggő gyanús tevékenységeket

Üzleti ellenőrzési kötelezettség - ahogy a NAV elvárja

ÁFA

Attól a gazdálkodótól, aki a szolgáltatásokról befogadott számlák alapján levonná az áfát, elvárható, hogy kizárja az adókijátszásban való részvétel kockázatát. Ha a kockázat ellenére nem tesz semmit azért, hogy üzleti partnerének megbízhatóságáról meggyőződjön, a NAV az adólevonási jogot megtagadhatja. Ha a számlabefogadó adókijátszást gyanít, akkor a saját üzleti ellenőrzéseken túl további intézkedéseket is tehet, amikkel kizárja az adókijátszásban való részvétel lehetőségét.

Helytelen dátum az áfabevallásban

ÁFA

A helytelen teljesítési időpont a NAV kockázatelemzésében anomáliaként jelentkezik. Ezért fontos az áfaösszesítő jelentés pontosan kitöltése, hogy a hiba miatt az ügyletek résztvevőit a NAV ne keresse meg feleslegesen.

Online számlák: egyhavi haladék a NAV-tól az új formátum alkalmazására

ÁFA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) május 2. helyett június 4-re tolta ki az online számla adatszolgáltatás új sémája szerinti jelentés határidejét

Ha nem teljesült, sztornózható a számla, és nem kell áfát fizetni

ÁFA

A Kúria értelmezése szerint a teljesítés elmaradása esetén az adófizetési kötelezettség alól abban az esetben is mentesülhet a számlakibocsátó, ha az adóhatóság ellenőrzése alapján válik bizonyítottá, hogy nem történt teljesítés, és ezzel összefüggésben gondoskodik a számla érvénytelenítéséről.

Online számla – májustól már csak új formátumban fogadja a NAV az adatokat!

ÁFA

Május 1. éjféltől változás jön az online számla adatszolgáltatásban. Innentől kezdve már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere, egy hét maradt az 1.1 verzióra való átállásra.

Üzleti és magáncélra is használat személygépkocsi bérlet áfa levonása

ÁFA

Az Áfa tv. 125/A. §-a lehetőséget biztosít arra, hogy az adóalany az üzleti és magáncélra egyaránt használt személygépkocsik bérbevétele esetében eltérjen az 50 százalékos levonási tilalomtól.

Tagállami összefogás szükséges a nemzetközi adócsalók elleni hatékony fellépéshez

ÁFA

A gazdaságfehérítő intézkedések a korábbinál sokkal részletesebb rálátást adnak a cégek tevékenységére: hatékonyan leleplezik a gyanús ügyleteket, sőt segítenek abban is, hogy a céghálóba iktatott fiktív, úgynevezett eltűnő kereskedők is fennakadjanak az adóhivatal kockázatelemzőinek a rostáján

Online Számla tapasztalatok - és további tervek

ÁFA

Az eredményes bevezetést követően a végéhez ér a türelmi időszak, az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaadataikat az adóhatósághoz. A társaságok helyzetét nehezíti, hogy az adóhivatal egy még szélesebb körű jelentési kötelezettség bevezetését is tervezi. Nem dőlhetnek hátra tehát azok a vállalkozások sem, akik az eddigi követelményeknek már megfelelnek

Körhinta csalás - a lánc minden szereplőjét önállóan kell vizsgálni

ÁFA

Az Optigen, Fulcrum és Bond House ügy tanulságai: az a körülmény, hogy az értékesítési láncban jogsértő kereskedő is részt vett, nem hat ki az értékesítési lánc minden szereplőjére, lehet a láncban jóhiszemű, az adókijátszásban részt nem vevő szereplő is – így minden egyes ügyletet önállóan kell vizsgálni.

A termékexporthoz és a termékimporthoz kapcsolódó fuvarozás és egyéb szolgáltatás áfa megítélése

ÁFA

2019. január 1-jei hatállyal módosult az Áfa tv. 102. §-a, amely a levonási jog mellett adómentes szolgáltatásnyújtásokról rendelkezik.