Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Üzleti és magáncélra is használat személygépkocsi bérlet áfa levonása

ÁFA

Az Áfa tv. 125/A. §-a lehetőséget biztosít arra, hogy az adóalany az üzleti és magáncélra egyaránt használt személygépkocsik bérbevétele esetében eltérjen az 50 százalékos levonási tilalomtól.

Tagállami összefogás szükséges a nemzetközi adócsalók elleni hatékony fellépéshez

ÁFA

A gazdaságfehérítő intézkedések a korábbinál sokkal részletesebb rálátást adnak a cégek tevékenységére: hatékonyan leleplezik a gyanús ügyleteket, sőt segítenek abban is, hogy a céghálóba iktatott fiktív, úgynevezett eltűnő kereskedők is fennakadjanak az adóhivatal kockázatelemzőinek a rostáján

Online Számla tapasztalatok - és további tervek

ÁFA

Az eredményes bevezetést követően a végéhez ér a türelmi időszak, az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaadataikat az adóhatósághoz. A társaságok helyzetét nehezíti, hogy az adóhivatal egy még szélesebb körű jelentési kötelezettség bevezetését is tervezi. Nem dőlhetnek hátra tehát azok a vállalkozások sem, akik az eddigi követelményeknek már megfelelnek

Körhinta csalás - a lánc minden szereplőjét önállóan kell vizsgálni

ÁFA

Az Optigen, Fulcrum és Bond House ügy tanulságai: az a körülmény, hogy az értékesítési láncban jogsértő kereskedő is részt vett, nem hat ki az értékesítési lánc minden szereplőjére, lehet a láncban jóhiszemű, az adókijátszásban részt nem vevő szereplő is – így minden egyes ügyletet önállóan kell vizsgálni.

A termékexporthoz és a termékimporthoz kapcsolódó fuvarozás és egyéb szolgáltatás áfa megítélése

ÁFA

2019. január 1-jei hatállyal módosult az Áfa tv. 102. §-a, amely a levonási jog mellett adómentes szolgáltatásnyújtásokról rendelkezik.

Változások az utazásszervezési szolgáltatásokra vonatkozó áfa-szabályokban 2020. január 1-jétől

ÁFA

2020. január 1-jétől – a jelenlegi szabályozással ellentétben, külön utasfogalom hiányában – már az a személy is utasnak fog minősülni, aki (amely) a szolgáltatást adóalanyként/adóalanyi minőségében úgy veszi igénybe, hogy az más javára történik (továbbnyújtja azt), így az új szabályozás értelmében utasnak minősülhet például az utazásszervező, utazási iroda is.

Az EU erősíti az online értékesítés áfaszabályait az adócsalás elleni küzdelem érdekében

ÁFA

Az új áfaszabályok 2021. január 1-jétől alkalmazandók, a tagállamoknak 2020 végéig kell átültetniük nemzeti jogukba. Azok a vállalkozások, amelyek igénybe kívánják venni az áfához kapcsolódó kiterjesztett egyablakos ügyintézési rendszert, 2020. október 1-jétől regisztrálhatnak a tagállamokban.

Az online vásárlókat is érinti a Brexit

ÁFA

Jelenleg, ha egy brit webshopból vásárol valaki, legtöbbször az ottani, 20 százalékos áfára kell számítania a vételárban. Ha ezt kifizette, és megérkezett Magyarországra az áru, nincs más dolga. A Brexitet követően azonban a helyzet teljesen megváltozik.

Uniós jogot sért a fordított adózást előíró magyar szabályozás idő előtti alkalmazása

ÁFA

A jogvita abból keletkezett, hogy az uniós felhatalmazás annak elfogadásáról szóló értesítést követően, 2015. december 11-től, vagy pedig már 2015. január 1-jétől, a magyar áfa törvény elfogadásától kezdve alkalmazandó-e. A munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési tevékenységet égzőket érinti.

Cégautó lízingdíj-áfa visszaigénylése

ÁFA

A nyílt végű pénzügyi lízing, illetve operatív lízing igénybe vétele esetében az év elejétől a cégautóknál nem kell útnyilvántartást vezetni az üzleti használatról annak érdekében, hogy a lízingdíjakban szereplő áfa felét levonhassák az érintett vállalkozások. Amennyiben a lízingelő úgy dönt, továbbra is alkalmazhatja a korábbi rendszert

Lakóingatlan áfa 2019 december 31-e után - Kiegészítés a korábbi NAV állásfoglaláshoz

ÁFA

Amennyiben az építési engedély véglegessé válására, illetve a bejelentés megtételére 2018. november 1. napjával sor került. azonban az értékesítés teljesítésének időpontja 2023. december 31. napját követi, úgy az ezen utóbbi időpontot megelőzően megvalósuló részteljesítés (Áfa tv. 57. §), valamint fizetett előleg (Áfa tv. 59. §) tekintetében a kedvezményes adómérték alkalmazandó.

Pénztárgép: be lehet ütni a számlákat?

ÁFA

Kérdés: "Van egy kereskedelemmel foglalkozó ügyfelem, pénztárgépet használ. Rengeteg kp-s számlát kell írnia havonta, melyeket kézzel írogat. (nem akar programot...) Szabályosan ez úgy működne, hogy amiről van számla azt nem üti a pénztárgépbe. Ez így jó. Azt meg lehet még csinálni, hogy mégis beüti ezeket a számlákat? Tulajdonképpen a saját életemen szeretnék egyszerűsíteni, hogy ne kelljen napi szinten 20-30 számlát könyvelnem, hanem csak a pénztárszalagot?" - Megjött a NAV válasza...

Infók az online számla-rendszerről fél év működés után

ÁFA

Az online számla még a számlázási cégláncok adócsalásával szemben is hatékony. A rendszer rostáján azonnal fennakadt az a cégláncolat, ahol az egyik tagnál az adatok 35 millió forint értékű kibocsátott számláról tanúskodtak, de a vállalkozás még csak áfabevallást sem nyújtott be

A végrehajtási eljárás során értékesítés áfatörvény értelmezése

ÁFA

Amennyiben az adóhatóság által foganatosított árverés keretében a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyat értékesítenek, akkor ez az általános forgalmi adó rendszerében termékértékesítésnek minősül, feltéve, hogy az adós az általános forgalmi adónak egyébként alanya.

Adócsalás esettanulmányok - szójaimporttal

ÁFA

Az ekáer adatok alapján a vállalkozás 266 alkalommal hozott be ömlesztett szójadarát. Az unión belüli élénk gazdasági tevékenysége bevallásaiban nem jelentek meg, ami ellentmondott az ekáer adatoknak.

Meghosszabbítják a gabonafélékre vonatkozó fordított adózást

ÁFA

Január 1-től 2022. június 30-ig meghosszabbodik a fordított forgalmi adózás alkalmazása az üvegházhatású gázok, valamint az acélipari termékek mellett a gabonafélékre és az olajos magvakra is - közölte az Agrárminisztérium (AM)

PM: Szilveszterig választható három kedvező adózási mód

ÁFA

Az áfa alanyi mentességről, a katáról és a kiváról van szó. Bár ez utóbbi kettőre év közben is át lehet térni.

Személygépkocsi bérlet, lízing áfa levonási szabályai 2019-től

ÁFA

Az üzleti célra és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi bérbevételét (ide értve a nyílt végű lízinget is) terhelő előzetesen felszámított adó 50 százaléka nem helyezhető levonásba a magáncélú használat miatt.

Távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye és az egyablakos rendszer 2019. január 1-től

ÁFA

Nem adóalany részére teljesített, távolról is nyújtható szolgáltatás teljesítési helye ■ Egyablakos rendszer használatával összefüggő módosítások ■ Példa

Utalványok áfa kezelés 2019. január 1-től

ÁFA

Az utalvány fogalma ■ Az utalvány típusai ■ Egycélú utalványok áfa kezelése ■ Többcélú utalvány ■ Példák