Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében

ÁFA

A https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio oldalon érhető el a felület. Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig el kell végezni a műveletet

július 1-jén indul az online számlázás

ÁFA

A NAV várhatóan nem fogja rögtön indulás után a maximális bírságokat kiszabni, de előbb-utóbb várható a szigorú ellenőrzések és büntetések megjelenése, ezért érdemes mielőbb felkészülni a változásokra

Számlázóprogramok fejlesztőit segíti a NAVCOM

ÁFA

Az adóhivatal online számla rendszeréhez való csatlakozásban segít a napokban publikált NAVCOM alkalmazás. A Hiventures magvető befektetési programjának egyik portfóliócége, az SDS Zrt. által fejlesztett megoldás segítségével bármely számlázásra alkalmas szoftvert egyszerűen NAV-kompatibilissé alakíthatnak a fejlesztői.

Július elsején indul az online számla rendszer

ÁFA

A rendszer használatához a vállalkozásoknak regisztrálniuk kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, ehhez azonban rendelkezniük kell ügyfélkapus hozzáféréssel.

Ingyenes online számlázóprogram a NAV-tól

ÁFA

Jellemzően a kis- és középvállalkozások tudják majd használni. A szoftver automatikusan tölti be a vevő adatait, a terméklistából gyorsan hozzá lehet adni a tételeket.

Egy szakmai lap a digitális korban: Önadózó. Megújítottuk weboldalunkat is!

ÁFA

Fő helyen a keresés - mert a www.onadozo.hu oldal egy valóságos szakmai adatbázis is. Fő helyen a kérdések és válaszok is. Az egyes lapszámok 2015-ig visszamenően már a mobilról is elérhetők és olvashatók! Hamarosan új innovációkkal is jelentkezünk, válaszolunk a digitalizáció kihívásaira!

Megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás

ÁFA

Nagyjából annyit tartalmaz, hogy a számlázó programmal szemben követelményeket egészíti ki azzal, hogy biztosítsa a kiállított számla kötelező adattartalmának adóhatóság részére történő elektronikus úton történő továbbítását.

Az Európai Bizottság az áfaszabályok és az alkohol adójának módosítását javasolta

ÁFA

Na jól kezdődik ez is: végleges áfarendszer kialakításához az uniós áfairányelv 408 cikkéből közel 200 cikket kell majd kiigazítani. Szóval biztosítva lesz a változás-dömping utánpótlása

Uniós bíróság: kizárható az alanyi adómentesség utólagos választásának lehetősége

ÁFA

Nem ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely kizárja annak lehetőségét, hogy a kisvállalkozások számára fenntartott alanyi áfa-mentesség visszamenőleges hatállyal választható legyen - közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Finisben az online számla-adatszolgáltatás

ÁFA

A tervek szerint július 1-jétől élesedik az új áfa-ellenőrzési eszköz, az online számla-adatszolgáltatás. Most a részletszabályok véglegesítése van folyamatban, így a július 1-jei kezdésnek immár nincs jogi akadálya.

Egy jótanács a cégvezetőknek: azonnal kezdjék el a felkészülést az online számlázásra

ÁFA

Összetett és sürgető kihívást jelent a cégeknek a számlázó szoftverek online bekötése az adóhatósághoz az EY szerint.

Jóváhagyta az Európai Bizottság a számlázó programok online bekötését

ÁFA

Az EU nem kifogásolt. Ez alapján idén júliustól minden, legalább százezer forint adótartalmú, belföldi adóalanynak számlázó szoftverrel kiállított számla adatait azonnal továbbítani kell a NAV-nak egy online megoldáson keresztül.

EKAER esettanulmány - ha a szállítmány címzettjének adótartozása van

ÁFA

A helyszíni ellenőrzésen a NAV munkatársainak lehetőségük van a végrehajtandó tartozás megállapítása után arra, hogy a tartozás kiegyenlítésére járművet foglaljanak le, vagy az áru lerakásának helyén a teljes árukészletet, illetve egyéb ingóságokat foglaljanak.

Szállodai szolgáltatáshoz kapcsolódó étkezési szolgáltatások

ÁFA

Amennyiben egy félpanziós ellátás szállodai szolgáltatáshoz kapcsolódik, akkor az nem az SZJ55.30.1 alá, hanem az SZ 55.10.10 alá tartozik, amelyre nem alkalmazható a kedvezményes adókulcs. Ha azonban...

Az ingatlan-adásvételi szerződés felbontásának adójogi következményei

ÁFA

Az eredeti szerződés az áfatörvény szerint teljesült, így nem a szerződés felbontásáról, hanem visszaértékesítésről van szó. Ezért stornó számla kiállításának nincs helye, helyette az adózónak, aki az alapügyben eladó volt, az alapügylet vevőjétől kell számlát kapnia.

Minden akadály elhárult, indulhat a számlázó szoftverek online bekötése

ÁFA

Júliustól élesben is elindul az online számlázás rendszere Magyarországon. A rendelettervezet azonban még mindig nem tekinthető véglegesnek, miközben a számlázó programokat a vártnál komplexebb technikai specifikációnak kell megfeleltetni. Sürgeti az idő a vállalkozásokat, akiknek az új rendszerrel ráadásul a számlakibocsátást követő azonnali adóellenőrzésre is fel kell készülniük.

Az éttermi szolgáltatások áfacsökkentése

ÁFA

A hatályos áfatörvény alapján az éttermekben bizonyos szolgáltatások után csökkent 5 százalékra az áfa mértéke 2018. január 1-jétől, a helyben felszolgált ételek- és a helyben készített nem alkoholtartalmú italokra. Az áfacsökkentési folyamat már 2017. január 1-jén elkezdődött, amikor 27 százalékról 18 százalékra csökkent a forgalmi adó mértéke a melegkonyhás vendéglátó szolgáltatások esetében.

Második fokozatba kapcsol az Online Számla rendszer

ÁFA

Már elérhető a NAV Online Számla tesztrendszere, amelynek segítségével a számlázó programokat fejlesztő cégek, szoftverfejlesztők tesztelhetik alkalmazásaikat. Használatához regisztráció szükséges, amit követően első lépésben a számlaadatok beküldésének tesztelésére nyílik lehetőség.

Online számla-adatszolgáltatás: akár milliós bírság is kiszabható lesz

ÁFA

Ha valaki csúszik a rendszer elindításával, vagy nem megfelelően küldi át az adatokat, akár 1 millió Ft-os bírságot kockáztat, a számla befogadója pedig elvesztheti áfa-levonási jogát. A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az egységes áfaövezet létrehozására

ÁFA

A bizottság azt javasolja, hogy több vállalkozás vehesse igénybe az egyszerűbb áfaszabályokat, amelyek jelenleg csak a legkisebb cégek számára elérhetőek. A hozzáadottérték-adóval kapcsolatos megfelelési költségek összességében véve évente 18 százalékkal fognak csökkenni. A javaslat szerint 2 millió eurós lesz az a bevételi küszöbérték, amely alatt a kisvállalkozások szabályokat vehetnének igénybe - például az egyszerűsített áfaregisztrációs, számlázási és nyilvántartás-vezetési kötelezettségek -, függetlenül attól, hogy mentesek-e a hozzáadottérték-adó alól vagy sem.