Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Áfa bevallási útmutató - NAV 3011/2018.

ÁFA

Általános szabályok ■ Gyakorított bevallás engedélyezése ■ Bevallási gyakoriság gyakorisága szervezeti változás esetén ■ Új közlekedési eszköz beszerzés bevallása ■ Összesítő nyilatkozat ■ Magánszemélyként történő ingatlanértékesítés

Visszaszorulóban az adócsalás Magyarországon

ÁFA

A pozitív fordulat többek között magyarázható azzal, hogy a magyar adóhatóság részéről megfigyelhető a törekvés az adózói kötelezettségek folyamatos bővítésére annak érdekében, hogy az áfacsalások minél inkább visszaszoríthatók legyenek.

Carboferr: a fordított áfa távol tartja az acélipari piactól az adócsalókat

ÁFA

A 2015 elejétől hatályba lépett intézkedést főként az áfacsalás minimalizálására hozták, mivel a csaló cégek nemcsak a költségvetésnek okoznak kárt, hanem a piaci szereplőknek is.

Tizenkétmillió forintra nőhet az áfa alanyi mentesség értékhatára

ÁFA

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán.

Lakóingatlan áfa 2019 december 31-e után

ÁFA

A 2019. december 31-ét követően értékesített egyes lakóingatlanok áfa-rendszerbeli kezeléséről

Tervezgetik az uniós áfa rendszer reformját

ÁFA

Az átalakítás következtében javulna és korszerűsödne a rendszer a kormányzatok és a vállalkozások számára egyaránt, valamint szilárdabbá és ügyfélbarátabbá válna

Kiállították a tízmilliomodik online számlát - és további infók

ÁFA

Varga Mihály pénzügyminiszter: az online számla bevezetésének egyik fő célja az volt, hogy az áfabevallási tervezetet is ki tudja majd ajánlani az adóhivatal, a kisebb értékű számlákat is érdemes bevonni az online számlarendszerbe

Adócsalás esettanulmányok - étolajjal és cukorral

ÁFA

A NAV munkatársai korábban egy olyan vagyonkezelő cégre figyeltek fel, amelyik hatvanmilliós árukészletet hozott be az Európai Unióból, ugyanakkor az első negyedévben nem adott be bevallást, nem fizetett áfát

Onilne pénztárgép üzemeltetési tudnivalók

ÁFA

A NAV - az utóbbi hetekben végzett fővárosi és balatoni ellenőrzéseken tapasztaltak nyomán - nyolc pontban összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek ismerete segíti az online pénztárgépet használókat, hogy betartsák a vonatkozó szabályokat.

A NAV szerint az adózón múlik, megbírságolja-e az adóhatóság

ÁFA

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Online számla aktualitások augusztus közepén

ÁFA

Augusztus 1-től a szankciómentes időszak véget ért, azonban a NAV munkatársai méltányosan, és a lehető legnagyobb körültekintéssel járnak el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mulasztás körülményeit, az online adatszolgáltatásra felkészültségét figyelembe véve vizsgálják az online számla adatszolgáltatás szabályszerűségét.

Evás egyéni vállalkozó őstermelői tevékenysége

ÁFA

Az Önadózó Fórumban felmerült kérdés kapcsán közöljük az adóhatóság álláspontját, hogy milyen bizonylatot kell kiállítania az evás egyéni vállalkozónak az őstermelői tevékenységével kapcsolatos értékesítésről.

Már bírságolhat a NAV az online számlázás elmulasztása miatt

ÁFA

A NAV mérlegeli, mit tett a vállalkozás annak érdekében, hogy megfeleljen a szabályozásnak.

Jelentősen csökkentette az áfacsalásokat az online pénztárgépek bevezetése

ÁFA

A NAV augusztusban a bevallásuk alapján alvó, azonban a kül- és belföldi kontrolladatok tanúsága szerint tevékenységet folytató cégeket ellenőrzi

Változnak az utalványokra vonatkozó adózási szabályok

ÁFA

Az új szabályozás alapján két típusú utalvány van: az egycélú utalvány, melynek már a kibocsátásakor ismert az utalvány tárgyát képező termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítési helye és a fizetendő adó összege, valamint a többcélú utalvány.

A külföldi ÁFA visszaigénylése

ÁFA

A kérelem benyújtásának határideje szeptember 30-a, ami idén vasárnapra esik, így – amennyiben munkanapon szeretnénk befejezni a teendőket – szeptember 28-án el kell küldenünk az ELEKÁFA nyomtatványokat a megszokott elektronikus úton az adóhatóság felé.

Online számla - mi a helyzet az adatexport funkcióval?

ÁFA

A számlázó programnak az adatszolgáltatási funkció mellett továbbra is rendelkeznie kell adatexport funkcióval.

Adócsalás esettanulmányok - fiktívszámla-szolgáltatással

ÁFA

Az úgynevezett "brókercégek" voltak a haszonhúzók. A szervezet legalján voltak a "hiányzó kereskedők", akik adót nem fizettek, és a jelentős összegű áfatartozások hátrahagyásával eltűntek. A láncolat két vége között elhelyezkedő "puffervállalkozások" szerezték be a "hiányzó kereskedőktől" az árukat, amelyeket aztán továbbértékesítettek a "brókercégeknek". A vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolják.

Online számlaadat-szolgáltatás: közeledik a türelmi időszak vége

ÁFA

A bírság alóli mentesüléshez azonban regisztrálni kell a NAV online számla rendszerében, illetve a jelentési kötelezettség alá tartozó számlaadatoknak utólag, legkésőbb július végéig be kell érkezniük a hatósághoz. Eddig mintegy 227 ezer vállalkozó regisztrált az online számlarendszerben.

Kivárja a júliust a NAV

ÁFA

Ha egy vállalkozás számlázó programja július elsejétől még nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra, a NAV szankciómentességet garantál, ha az adatok még július végéig beérkeznek.