Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Jelentősen csökkentette az áfacsalásokat az online pénztárgépek bevezetése

ÁFA

A NAV augusztusban a bevallásuk alapján alvó, azonban a kül- és belföldi kontrolladatok tanúsága szerint tevékenységet folytató cégeket ellenőrzi

Változnak az utalványokra vonatkozó adózási szabályok

ÁFA

Az új szabályozás alapján két típusú utalvány van: az egycélú utalvány, melynek már a kibocsátásakor ismert az utalvány tárgyát képező termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítési helye és a fizetendő adó összege, valamint a többcélú utalvány.

A külföldi ÁFA visszaigénylése

ÁFA

A kérelem benyújtásának határideje szeptember 30-a, ami idén vasárnapra esik, így – amennyiben munkanapon szeretnénk befejezni a teendőket – szeptember 28-án el kell küldenünk az ELEKÁFA nyomtatványokat a megszokott elektronikus úton az adóhatóság felé.

Online számla - mi a helyzet az adatexport funkcióval?

ÁFA

A számlázó programnak az adatszolgáltatási funkció mellett továbbra is rendelkeznie kell adatexport funkcióval.

Adócsalás esettanulmányok - fiktívszámla-szolgáltatással

ÁFA

Az úgynevezett "brókercégek" voltak a haszonhúzók. A szervezet legalján voltak a "hiányzó kereskedők", akik adót nem fizettek, és a jelentős összegű áfatartozások hátrahagyásával eltűntek. A láncolat két vége között elhelyezkedő "puffervállalkozások" szerezték be a "hiányzó kereskedőktől" az árukat, amelyeket aztán továbbértékesítettek a "brókercégeknek". A vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolják.

Online számlaadat-szolgáltatás: közeledik a türelmi időszak vége

ÁFA

A bírság alóli mentesüléshez azonban regisztrálni kell a NAV online számla rendszerében, illetve a jelentési kötelezettség alá tartozó számlaadatoknak utólag, legkésőbb július végéig be kell érkezniük a hatósághoz. Eddig mintegy 227 ezer vállalkozó regisztrált az online számlarendszerben.

Kivárja a júliust a NAV

ÁFA

Ha egy vállalkozás számlázó programja július elsejétől még nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra, a NAV szankciómentességet garantál, ha az adatok még július végéig beérkeznek.

Tesztrendszeren már használható a NAV Online Számlázó

ÁFA

A 2018. július 1-jétől kötelező számla-adatszolgáltatást segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mostantól elérhető, ingyenesen használható számlázó programja, az Online Számlázó. A javarészt kisvállalkozások számára hasznos programot a NAV azért hozta létre, hogy megkönnyítse az új szabályok betartását.

PM: visszaszoríthatja az adóelkerülést az új ellenőrzési rendszer

ÁFA

Az adóhivatali összeköttetésnek köszönhetően - mint írták - a NAV egy lekérdezéssel ellenőrizheti a bevallásban feltüntetett bevételeket.

NAV: több mint 120 ezren csatlakoztak már az adóhivatal online számlarendszeréhez

ÁFA

A rendszerben a NAV szerverével kommunikál az érintett vállalkozások számlázó programja, az érintetteknek tehát meg kell győződniük arról, hogy a kettő közötti kapcsolat létrejöhet.

Az online pénztárgépek rendszeréről tanácskozik Budapesten az OECD

ÁFA

A 300 ezer, Magyarországon működő online pénztárgép évente megközelítőleg 3,7 milliárd adatot továbbít, vagyis naponta átlagosan 10 milliót.

NAV számlázó programmal segíti a július 1-től érvényes szabályok betartását

ÁFA

Azt írják, a programot az adóhivatal honlapjáról lehet elérni és a tesztrendszerben elvégzett sikeres regisztrációt követően lehet használni.

PM: egy hét múlva élesben indul az online számlázás

ÁFA

A számlázó programot használó vállalkozóknak ellenőrizniük kell, hogy az általuk használt program képes lesz-e július 1-jétől az online adattovábbításra.

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében

ÁFA

A https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio oldalon érhető el a felület. Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig el kell végezni a műveletet

július 1-jén indul az online számlázás

ÁFA

A NAV várhatóan nem fogja rögtön indulás után a maximális bírságokat kiszabni, de előbb-utóbb várható a szigorú ellenőrzések és büntetések megjelenése, ezért érdemes mielőbb felkészülni a változásokra

Számlázóprogramok fejlesztőit segíti a NAVCOM

ÁFA

Az adóhivatal online számla rendszeréhez való csatlakozásban segít a napokban publikált NAVCOM alkalmazás. A Hiventures magvető befektetési programjának egyik portfóliócége, az SDS Zrt. által fejlesztett megoldás segítségével bármely számlázásra alkalmas szoftvert egyszerűen NAV-kompatibilissé alakíthatnak a fejlesztői.

Július elsején indul az online számla rendszer

ÁFA

A rendszer használatához a vállalkozásoknak regisztrálniuk kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, ehhez azonban rendelkezniük kell ügyfélkapus hozzáféréssel.

Ingyenes online számlázóprogram a NAV-tól

ÁFA

Jellemzően a kis- és középvállalkozások tudják majd használni. A szoftver automatikusan tölti be a vevő adatait, a terméklistából gyorsan hozzá lehet adni a tételeket.

Egy szakmai lap a digitális korban: Önadózó. Megújítottuk weboldalunkat is!

ÁFA

Fő helyen a keresés - mert a www.onadozo.hu oldal egy valóságos szakmai adatbázis is. Fő helyen a kérdések és válaszok is. Az egyes lapszámok 2015-ig visszamenően már a mobilról is elérhetők és olvashatók! Hamarosan új innovációkkal is jelentkezünk, válaszolunk a digitalizáció kihívásaira!

Megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás

ÁFA

Nagyjából annyit tartalmaz, hogy a számlázó programmal szemben követelményeket egészíti ki azzal, hogy biztosítsa a kiállított számla kötelező adattartalmának adóhatóság részére történő elektronikus úton történő továbbítását.