Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Adómentesség alkalmazása személygépkocsi értékesítése esetén

ÁFA

A saját használatra (azaz nem továbbértékesítési céllal) vásárolt személygépkocsi további értékesítése esetén az Áfa tv. 87. § b) pontja szerint adómentesség alkalmazandó

Új eszköz az adóhatóság kezében: az áfacsalást azonosító uniós eszköz (TNA)

ÁFA

Már használják az uniós tagországok illetékes hatóságai a tranzakcióshálózat-elemző (TNA) eszközt, amelynek köszönhetően gyorsabban tudják azonosítani és felszámolni az áfacsalással összefüggő gyanús tevékenységeket

Üzleti ellenőrzési kötelezettség - ahogy a NAV elvárja

ÁFA

Attól a gazdálkodótól, aki a szolgáltatásokról befogadott számlák alapján levonná az áfát, elvárható, hogy kizárja az adókijátszásban való részvétel kockázatát. Ha a kockázat ellenére nem tesz semmit azért, hogy üzleti partnerének megbízhatóságáról meggyőződjön, a NAV az adólevonási jogot megtagadhatja. Ha a számlabefogadó adókijátszást gyanít, akkor a saját üzleti ellenőrzéseken túl további intézkedéseket is tehet, amikkel kizárja az adókijátszásban való részvétel lehetőségét.

Helytelen dátum az áfabevallásban

ÁFA

A helytelen teljesítési időpont a NAV kockázatelemzésében anomáliaként jelentkezik. Ezért fontos az áfaösszesítő jelentés pontosan kitöltése, hogy a hiba miatt az ügyletek résztvevőit a NAV ne keresse meg feleslegesen.

Online számlák: egyhavi haladék a NAV-tól az új formátum alkalmazására

ÁFA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) május 2. helyett június 4-re tolta ki az online számla adatszolgáltatás új sémája szerinti jelentés határidejét

Ha nem teljesült, sztornózható a számla, és nem kell áfát fizetni

ÁFA

A Kúria értelmezése szerint a teljesítés elmaradása esetén az adófizetési kötelezettség alól abban az esetben is mentesülhet a számlakibocsátó, ha az adóhatóság ellenőrzése alapján válik bizonyítottá, hogy nem történt teljesítés, és ezzel összefüggésben gondoskodik a számla érvénytelenítéséről.

Online számla – májustól már csak új formátumban fogadja a NAV az adatokat!

ÁFA

Május 1. éjféltől változás jön az online számla adatszolgáltatásban. Innentől kezdve már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere, egy hét maradt az 1.1 verzióra való átállásra.

Üzleti és magáncélra is használat személygépkocsi bérlet áfa levonása

ÁFA

Az Áfa tv. 125/A. §-a lehetőséget biztosít arra, hogy az adóalany az üzleti és magáncélra egyaránt használt személygépkocsik bérbevétele esetében eltérjen az 50 százalékos levonási tilalomtól.

Tagállami összefogás szükséges a nemzetközi adócsalók elleni hatékony fellépéshez

ÁFA

A gazdaságfehérítő intézkedések a korábbinál sokkal részletesebb rálátást adnak a cégek tevékenységére: hatékonyan leleplezik a gyanús ügyleteket, sőt segítenek abban is, hogy a céghálóba iktatott fiktív, úgynevezett eltűnő kereskedők is fennakadjanak az adóhivatal kockázatelemzőinek a rostáján

Online Számla tapasztalatok - és további tervek

ÁFA

Az eredményes bevezetést követően a végéhez ér a türelmi időszak, az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaadataikat az adóhatósághoz. A társaságok helyzetét nehezíti, hogy az adóhivatal egy még szélesebb körű jelentési kötelezettség bevezetését is tervezi. Nem dőlhetnek hátra tehát azok a vállalkozások sem, akik az eddigi követelményeknek már megfelelnek

Körhinta csalás - a lánc minden szereplőjét önállóan kell vizsgálni

ÁFA

Az Optigen, Fulcrum és Bond House ügy tanulságai: az a körülmény, hogy az értékesítési láncban jogsértő kereskedő is részt vett, nem hat ki az értékesítési lánc minden szereplőjére, lehet a láncban jóhiszemű, az adókijátszásban részt nem vevő szereplő is – így minden egyes ügyletet önállóan kell vizsgálni.

A termékexporthoz és a termékimporthoz kapcsolódó fuvarozás és egyéb szolgáltatás áfa megítélése

ÁFA

2019. január 1-jei hatállyal módosult az Áfa tv. 102. §-a, amely a levonási jog mellett adómentes szolgáltatásnyújtásokról rendelkezik.

Változások az utazásszervezési szolgáltatásokra vonatkozó áfa-szabályokban 2020. január 1-jétől

ÁFA

2020. január 1-jétől – a jelenlegi szabályozással ellentétben, külön utasfogalom hiányában – már az a személy is utasnak fog minősülni, aki (amely) a szolgáltatást adóalanyként/adóalanyi minőségében úgy veszi igénybe, hogy az más javára történik (továbbnyújtja azt), így az új szabályozás értelmében utasnak minősülhet például az utazásszervező, utazási iroda is.

Az EU erősíti az online értékesítés áfaszabályait az adócsalás elleni küzdelem érdekében

ÁFA

Az új áfaszabályok 2021. január 1-jétől alkalmazandók, a tagállamoknak 2020 végéig kell átültetniük nemzeti jogukba. Azok a vállalkozások, amelyek igénybe kívánják venni az áfához kapcsolódó kiterjesztett egyablakos ügyintézési rendszert, 2020. október 1-jétől regisztrálhatnak a tagállamokban.

Az online vásárlókat is érinti a Brexit

ÁFA

Jelenleg, ha egy brit webshopból vásárol valaki, legtöbbször az ottani, 20 százalékos áfára kell számítania a vételárban. Ha ezt kifizette, és megérkezett Magyarországra az áru, nincs más dolga. A Brexitet követően azonban a helyzet teljesen megváltozik.

Uniós jogot sért a fordított adózást előíró magyar szabályozás idő előtti alkalmazása

ÁFA

A jogvita abból keletkezett, hogy az uniós felhatalmazás annak elfogadásáról szóló értesítést követően, 2015. december 11-től, vagy pedig már 2015. január 1-jétől, a magyar áfa törvény elfogadásától kezdve alkalmazandó-e. A munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési tevékenységet égzőket érinti.

Cégautó lízingdíj-áfa visszaigénylése

ÁFA

A nyílt végű pénzügyi lízing, illetve operatív lízing igénybe vétele esetében az év elejétől a cégautóknál nem kell útnyilvántartást vezetni az üzleti használatról annak érdekében, hogy a lízingdíjakban szereplő áfa felét levonhassák az érintett vállalkozások. Amennyiben a lízingelő úgy dönt, továbbra is alkalmazhatja a korábbi rendszert

Lakóingatlan áfa 2019 december 31-e után - Kiegészítés a korábbi NAV állásfoglaláshoz

ÁFA

Amennyiben az építési engedély véglegessé válására, illetve a bejelentés megtételére 2018. november 1. napjával sor került. azonban az értékesítés teljesítésének időpontja 2023. december 31. napját követi, úgy az ezen utóbbi időpontot megelőzően megvalósuló részteljesítés (Áfa tv. 57. §), valamint fizetett előleg (Áfa tv. 59. §) tekintetében a kedvezményes adómérték alkalmazandó.

Pénztárgép: be lehet ütni a számlákat?

ÁFA

Kérdés: "Van egy kereskedelemmel foglalkozó ügyfelem, pénztárgépet használ. Rengeteg kp-s számlát kell írnia havonta, melyeket kézzel írogat. (nem akar programot...) Szabályosan ez úgy működne, hogy amiről van számla azt nem üti a pénztárgépbe. Ez így jó. Azt meg lehet még csinálni, hogy mégis beüti ezeket a számlákat? Tulajdonképpen a saját életemen szeretnék egyszerűsíteni, hogy ne kelljen napi szinten 20-30 számlát könyvelnem, hanem csak a pénztárszalagot?" - Megjött a NAV válasza...

Infók az online számla-rendszerről fél év működés után

ÁFA

Az online számla még a számlázási cégláncok adócsalásával szemben is hatékony. A rendszer rostáján azonnal fennakadt az a cégláncolat, ahol az egyik tagnál az adatok 35 millió forint értékű kibocsátott számláról tanúskodtak, de a vállalkozás még csak áfabevallást sem nyújtott be