Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Pénztárgép: be lehet ütni a számlákat?

ÁFA

Kérdés: "Van egy kereskedelemmel foglalkozó ügyfelem, pénztárgépet használ. Rengeteg kp-s számlát kell írnia havonta, melyeket kézzel írogat. (nem akar programot...) Szabályosan ez úgy működne, hogy amiről van számla azt nem üti a pénztárgépbe. Ez így jó. Azt meg lehet még csinálni, hogy mégis beüti ezeket a számlákat? Tulajdonképpen a saját életemen szeretnék egyszerűsíteni, hogy ne kelljen napi szinten 20-30 számlát könyvelnem, hanem csak a pénztárszalagot?" - Megjött a NAV válasza...

Infók az online számla-rendszerről fél év működés után

ÁFA

Az online számla még a számlázási cégláncok adócsalásával szemben is hatékony. A rendszer rostáján azonnal fennakadt az a cégláncolat, ahol az egyik tagnál az adatok 35 millió forint értékű kibocsátott számláról tanúskodtak, de a vállalkozás még csak áfabevallást sem nyújtott be

A végrehajtási eljárás során értékesítés áfatörvény értelmezése

ÁFA

Amennyiben az adóhatóság által foganatosított árverés keretében a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyat értékesítenek, akkor ez az általános forgalmi adó rendszerében termékértékesítésnek minősül, feltéve, hogy az adós az általános forgalmi adónak egyébként alanya.

Adócsalás esettanulmányok - szójaimporttal

ÁFA

Az ekáer adatok alapján a vállalkozás 266 alkalommal hozott be ömlesztett szójadarát. Az unión belüli élénk gazdasági tevékenysége bevallásaiban nem jelentek meg, ami ellentmondott az ekáer adatoknak.

Meghosszabbítják a gabonafélékre vonatkozó fordított adózást

ÁFA

Január 1-től 2022. június 30-ig meghosszabbodik a fordított forgalmi adózás alkalmazása az üvegházhatású gázok, valamint az acélipari termékek mellett a gabonafélékre és az olajos magvakra is - közölte az Agrárminisztérium (AM)

PM: Szilveszterig választható három kedvező adózási mód

ÁFA

Az áfa alanyi mentességről, a katáról és a kiváról van szó. Bár ez utóbbi kettőre év közben is át lehet térni.

Személygépkocsi bérlet, lízing áfa levonási szabályai 2019-től

ÁFA

Az üzleti célra és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi bérbevételét (ide értve a nyílt végű lízinget is) terhelő előzetesen felszámított adó 50 százaléka nem helyezhető levonásba a magáncélú használat miatt.

Távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye és az egyablakos rendszer 2019. január 1-től

ÁFA

Nem adóalany részére teljesített, távolról is nyújtható szolgáltatás teljesítési helye ■ Egyablakos rendszer használatával összefüggő módosítások ■ Példa

Utalványok áfa kezelés 2019. január 1-től

ÁFA

Az utalvány fogalma ■ Az utalvány típusai ■ Egycélú utalványok áfa kezelése ■ Többcélú utalvány ■ Példák

Alanyi adómentesség 2019 - és a bejelentési szabályok

ÁFA

2019-ben az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár 12 millió forint. Akik eddig is alanyi adómentesek voltak, nem kell bejelentést tenniük. Akik újonnan szeretnék választani, 2018. december 31-ig tehetnek erről bejelentést az adóhatóságnak.

Adócsalás esettanulmányok - műtrágyával

ÁFA

A Romániából és Lengyelországból behozott műtrágyát bevallásaikban belföldi vásárlásként tüntették fel, és az általános forgalmi adót (áfát) visszaigényelték utána. Az áru ténylegesen nem járt a cégeknél, hanem a külföldi felrakodási helyről közvetlenül a végső vevőknek szállították.

Adócsalás esettanulmányok - gépjárműkereskedelem

ÁFA

A 27 százalékos áfa megfizetését cégláncolatok, külföldi cégek közbeiktatásával akarták kikerülni.

Megemelték az alanyi adómentesség határát és kitolták az új lakások áfakedvezményét

ÁFA

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány legfrissebb adócsomagját, amely egyebek mellett 8 millió forintról 12 millió forintra emelte a vállalkozások alanyi adómentességének értékhatárát, továbbá 2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

PM: 2023-ig marad a kedvezményes lakásáfa az építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra

ÁFA

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018 november 1-én már van végleges építési engedély, vagy - a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében - az építését addig bejelentették.

Tárgyalják az adótörvény-módosításokat

ÁFA

Az adóadminisztrációt csökkenti az is, hogy a magánhasználatra is használt céges gépkocsik esetében a jogalkotó ötven százalékos magánhasználatot vélelmez, emiatt nem kell majd útnyilvántartást készíteni

Az üzleti partnerek ellenőrzésének fontosságára figyelmeztet a NAV

ÁFA

A NAV honlapján található adatbázisokban ellenőrizhető, hogy ki mennyire tartja be a szabályokat, valamint az online számla rendszer is megkönnyíti a számlakibocsátó partnerek megbízhatóságának felmérését.

Áfa bevallási útmutató - NAV 3011/2018.

ÁFA

Általános szabályok ■ Gyakorított bevallás engedélyezése ■ Bevallási gyakoriság szervezeti változás esetén ■ Új közlekedési eszköz beszerzés bevallása ■ Összesítő nyilatkozat ■ Magánszemélyként történő ingatlanértékesítés

Visszaszorulóban az adócsalás Magyarországon

ÁFA

A pozitív fordulat többek között magyarázható azzal, hogy a magyar adóhatóság részéről megfigyelhető a törekvés az adózói kötelezettségek folyamatos bővítésére annak érdekében, hogy az áfacsalások minél inkább visszaszoríthatók legyenek.

Carboferr: a fordított áfa távol tartja az acélipari piactól az adócsalókat

ÁFA

A 2015 elejétől hatályba lépett intézkedést főként az áfacsalás minimalizálására hozták, mivel a csaló cégek nemcsak a költségvetésnek okoznak kárt, hanem a piaci szereplőknek is.

Tizenkétmillió forintra nőhet az áfa alanyi mentesség értékhatára

ÁFA

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán.