Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Változások az utazásszervezési szolgáltatásokra vonatkozó áfa-szabályokban 2020. január 1-jétől

ÁFA

2020. január 1-jétől – a jelenlegi szabályozással ellentétben, külön utasfogalom hiányában – már az a személy is utasnak fog minősülni, aki (amely) a szolgáltatást adóalanyként/adóalanyi minőségében úgy veszi igénybe, hogy az más javára történik (továbbnyújtja azt), így az új szabályozás értelmében utasnak minősülhet például az utazásszervező, utazási iroda is.

Az EU erősíti az online értékesítés áfaszabályait az adócsalás elleni küzdelem érdekében

ÁFA

Az új áfaszabályok 2021. január 1-jétől alkalmazandók, a tagállamoknak 2020 végéig kell átültetniük nemzeti jogukba. Azok a vállalkozások, amelyek igénybe kívánják venni az áfához kapcsolódó kiterjesztett egyablakos ügyintézési rendszert, 2020. október 1-jétől regisztrálhatnak a tagállamokban.

Az online vásárlókat is érinti a Brexit

ÁFA

Jelenleg, ha egy brit webshopból vásárol valaki, legtöbbször az ottani, 20 százalékos áfára kell számítania a vételárban. Ha ezt kifizette, és megérkezett Magyarországra az áru, nincs más dolga. A Brexitet követően azonban a helyzet teljesen megváltozik.

Uniós jogot sért a fordított adózást előíró magyar szabályozás idő előtti alkalmazása

ÁFA

A jogvita abból keletkezett, hogy az uniós felhatalmazás annak elfogadásáról szóló értesítést követően, 2015. december 11-től, vagy pedig már 2015. január 1-jétől, a magyar áfa törvény elfogadásától kezdve alkalmazandó-e. A munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési tevékenységet égzőket érinti.

Cégautó lízingdíj-áfa visszaigénylése

ÁFA

A nyílt végű pénzügyi lízing, illetve operatív lízing igénybe vétele esetében az év elejétől a cégautóknál nem kell útnyilvántartást vezetni az üzleti használatról annak érdekében, hogy a lízingdíjakban szereplő áfa felét levonhassák az érintett vállalkozások. Amennyiben a lízingelő úgy dönt, továbbra is alkalmazhatja a korábbi rendszert

Lakóingatlan áfa 2019 december 31-e után - Kiegészítés a korábbi NAV állásfoglaláshoz

ÁFA

Amennyiben az építési engedély véglegessé válására, illetve a bejelentés megtételére 2018. november 1. napjával sor került. azonban az értékesítés teljesítésének időpontja 2023. december 31. napját követi, úgy az ezen utóbbi időpontot megelőzően megvalósuló részteljesítés (Áfa tv. 57. §), valamint fizetett előleg (Áfa tv. 59. §) tekintetében a kedvezményes adómérték alkalmazandó.

Pénztárgép: be lehet ütni a számlákat?

ÁFA

Kérdés: "Van egy kereskedelemmel foglalkozó ügyfelem, pénztárgépet használ. Rengeteg kp-s számlát kell írnia havonta, melyeket kézzel írogat. (nem akar programot...) Szabályosan ez úgy működne, hogy amiről van számla azt nem üti a pénztárgépbe. Ez így jó. Azt meg lehet még csinálni, hogy mégis beüti ezeket a számlákat? Tulajdonképpen a saját életemen szeretnék egyszerűsíteni, hogy ne kelljen napi szinten 20-30 számlát könyvelnem, hanem csak a pénztárszalagot?" - Megjött a NAV válasza...

Infók az online számla-rendszerről fél év működés után

ÁFA

Az online számla még a számlázási cégláncok adócsalásával szemben is hatékony. A rendszer rostáján azonnal fennakadt az a cégláncolat, ahol az egyik tagnál az adatok 35 millió forint értékű kibocsátott számláról tanúskodtak, de a vállalkozás még csak áfabevallást sem nyújtott be

A végrehajtási eljárás során értékesítés áfatörvény értelmezése

ÁFA

Amennyiben az adóhatóság által foganatosított árverés keretében a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyat értékesítenek, akkor ez az általános forgalmi adó rendszerében termékértékesítésnek minősül, feltéve, hogy az adós az általános forgalmi adónak egyébként alanya.

Adócsalás esettanulmányok - szójaimporttal

ÁFA

Az ekáer adatok alapján a vállalkozás 266 alkalommal hozott be ömlesztett szójadarát. Az unión belüli élénk gazdasági tevékenysége bevallásaiban nem jelentek meg, ami ellentmondott az ekáer adatoknak.

Meghosszabbítják a gabonafélékre vonatkozó fordított adózást

ÁFA

Január 1-től 2022. június 30-ig meghosszabbodik a fordított forgalmi adózás alkalmazása az üvegházhatású gázok, valamint az acélipari termékek mellett a gabonafélékre és az olajos magvakra is - közölte az Agrárminisztérium (AM)

PM: Szilveszterig választható három kedvező adózási mód

ÁFA

Az áfa alanyi mentességről, a katáról és a kiváról van szó. Bár ez utóbbi kettőre év közben is át lehet térni.

Személygépkocsi bérlet, lízing áfa levonási szabályai 2019-től

ÁFA

Az üzleti célra és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi bérbevételét (ide értve a nyílt végű lízinget is) terhelő előzetesen felszámított adó 50 százaléka nem helyezhető levonásba a magáncélú használat miatt.

Távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye és az egyablakos rendszer 2019. január 1-től

ÁFA

Nem adóalany részére teljesített, távolról is nyújtható szolgáltatás teljesítési helye ■ Egyablakos rendszer használatával összefüggő módosítások ■ Példa

Utalványok áfa kezelés 2019. január 1-től

ÁFA

Az utalvány fogalma ■ Az utalvány típusai ■ Egycélú utalványok áfa kezelése ■ Többcélú utalvány ■ Példák

Alanyi adómentesség 2019 - és a bejelentési szabályok

ÁFA

2019-ben az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár 12 millió forint. Akik eddig is alanyi adómentesek voltak, nem kell bejelentést tenniük. Akik újonnan szeretnék választani, 2018. december 31-ig tehetnek erről bejelentést az adóhatóságnak.

Adócsalás esettanulmányok - műtrágyával

ÁFA

A Romániából és Lengyelországból behozott műtrágyát bevallásaikban belföldi vásárlásként tüntették fel, és az általános forgalmi adót (áfát) visszaigényelték utána. Az áru ténylegesen nem járt a cégeknél, hanem a külföldi felrakodási helyről közvetlenül a végső vevőknek szállították.

Adócsalás esettanulmányok - gépjárműkereskedelem

ÁFA

A 27 százalékos áfa megfizetését cégláncolatok, külföldi cégek közbeiktatásával akarták kikerülni.

Megemelték az alanyi adómentesség határát és kitolták az új lakások áfakedvezményét

ÁFA

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány legfrissebb adócsomagját, amely egyebek mellett 8 millió forintról 12 millió forintra emelte a vállalkozások alanyi adómentességének értékhatárát, továbbá 2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

PM: 2023-ig marad a kedvezményes lakásáfa az építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra

ÁFA

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018 november 1-én már van végleges építési engedély, vagy - a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében - az építését addig bejelentették.