kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Új NAV szolgáltatás indul: az utólagos adótraffipax

AIR

A lényege, hogy az adóhivatal az ellenőrzés megkezdése előtt egy hetet biztosít a hibák javítására, illetve a bevallani elmulasztott adó összegének a megfizetésére. Februárban a közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedőket vizsgálja kiemelten a NAV.

Mazars: szigorodtak az adóeljárási határidők

AIR

Az adóhatóságnak be kell tartania a határozathozatalra vonatkozó határidőket, mert ha elmulasztja ezeket, akkor már nem lesz módja adóbírság kiszabására. A tájékoztatás szerint a változás a Kúria egy őszi döntéséhez kapcsolódik.

Pénzmosás: elkészült a Nemzeti Kockázatértékelés – mit csináljunk vele?

AIR

A NAV közzétette egy tájékoztatót a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, valamint az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatók számára - amelyben bejelentette, hogy elkészült a a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása kockázatait tartalmazó Nemzeti Kockázatértékelés, és az érintettek kérhetik a megküldését. Arra nem tér ki a tájékoztatás, hogy aztán mit csináljunk vele - megpróbáljuk kitalálni.

Itt az online ellenőrzés

AIR

A kiutalás előtti ellenőrzésre kiválasztott vállalkozót a revizorok felhívták, és tájékoztatták arról, hogy az ellenőrzéshez szükséges iratokat elektronikusan is megküldheti. Az adózó élt a lehetőséggel, és elektronikusan küldte meg többek között az áfa-analitikát, a számlákat és a bankszámla-kivonatokat. Az ellenőrzésre kiválasztott vállalkozó személyesen nem találkozott a revizorokkal, és a megbízólevél tárhelyére érkezésétől számított három munkanapon belül már az ellenőrzést lezáró jegyzőkönyvet olvashatta

Milyen lesz a 2018-as adóév? Csökkennek a munkáltatók terhei, egyszerűsödik az adózás

AIR

Az EY adótanácsadási üzletágának értékelése szerint az új szemléletű szabályozás egyszerűbbé, könnyebbé és közérthetőbbé teszi az adózást, valamint számos ügyfélbarát megoldással szolgál. Ugyanakkor a jogorvoslati rendszer átalakítása – mely valamennyi hatósági és bírósági szinten az adózói jogok szűkítésével jár – alapvetően új, tudatosabb és körültekintőbb ellenőrzési megközelítésre és hozzáállásra ösztönzi az adózókat.

BDO: a korábbinál ügyfélbarátabb adóigazgatással indult az év

AIR

Érdemes lesz a jövőben fokozottan figyelemmel kísérni a NAV honlapján közzétett tájékoztatókat is, mivel az ezekben foglaltak alapján eljárók egy új, deklarált szabály szerint egy esetleges megállapítás esetén mentesülnek a jogkövetkezmények alól.

Változott az adóper keresetlevelének benyújtására szolgáló űrlap - a NAVKPER

AIR

A NAV bírósági úton támadható döntéseivel, intézkedéseivel szembeni keresetek benyújtására a NAV 2018. január 1-jétől új űrlapot (NAVKPER2) rendszeresít. A régi NAVKPER űrlap 2018. január 1-jén 00.00 órától már nem használható.

Az EP elfogadta szakbizottságának adócsalás elleni ajánlásait

AIR

Rögzítették, hogy jöjjön létre a tényleges tulajdonokat tartalmazó szabványosított, rendszeresen frissített, nyilvános és egymással összekapcsolt uniós szintű nyilvántartás, amelyben szerepelnek a vagyonkezelők, alapítványok és a hasonló jogi konstrukciók. Az agresszív adótervezésben segédkező köztes szereplőket szabályozzák és ösztönözzék, hogy tartózkodjanak az adócsalástól és adókikerüléstől.