Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Jönnek a gépek által olvasható pénzügyi kimutatások - egyenlőre csak a tőzsdei társaságoknál

DIGITALIZÁCIÓ

Az éves beszámoló új elkészítési formátuma az XHTML lesz, amely lehetővé teszi az „inline” XBRL (iXBRL) használatát, melyben az IFRS szabályai szerint konszolidált adatokat rögzíteni kell.

Adathalászat esettanulmány - Így vásároltak mások adataival mobiltelefonokat és tévéket a csalók

DIGITALIZÁCIÓ

Az eset elég primitív, de működött: az egyik férfi gyanúsított női profillal regisztrálta magát a Facebookon, majd ott férfiakkal ismerkedett. Arra hivatkozva, hogy tudni szeretné, nem fiatalkorúak, rávette őket arra, hogy fotózzák le a személyi igazolványukat és küldjék el neki. Az így tévedésbe ejtett férfiak adataival az ő nevükben, csekély önerő befizetésével egy mobilszolgáltató cég webáruházából rendeltek. Az elektronikus eszközöket úgy vehették át, hogy megvesztegették a futárszolgálat munkatársát, tekintsen el attól, hogy az árukat nem a megrendelőnek kézbesíti.

A könyvelő, adótanácsadó szakma lehetséges válaszai a digitalizációra

DIGITALIZÁCIÓ

Az Adótanácsadók Egyesülete június 3-5. között megtartott XXII. Országos Adójogi konferenciáján a könyvelő, adótanácsadó szakma kihívásaira keresték a választ. „A napjainkban zajló digitalizációs forradalom számos nehézséget rejt magában, amelyek teljesítésére a szakembereknek fel kell készülniük. A felszabaduló időt és energiát például arra is fordíthatják, hogy a gazdasági ügyletek szerződéseinek előkészítésében aktívabban részt vesznek, segítenek az ügyfeleknek ezeket jogi, adózási, számviteli szempontból komplexen kezelni.

Automatizálás a pénzügyi-számvitel terén - egy felmérés eredményei

DIGITALIZÁCIÓ

Mi jelenti a legnagyobb kihívást ma egy pénzügyi vezetőnek, milyen sikermutatók mentén dolgozik, hogyan változik ez a jövőben? Milyen elkerülhetetlen lépéseket kell tennie az aktuálisan zajló átalakulási folyamatok közepette? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt 9 iparág 123 pénzügyi vezetője a PwC Magyarország 2019 tavaszán végzett online kutatása során.

Díjazott ötletek Kkv-k digitalizációjára

DIGITALIZÁCIÓ

Könyvelőirodák figyelem: a Vállalkozás a vállalkozásokért díjat az Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft. nyerte a munkaügyi ellenőrzésekre való felkészülést segítő, honlapba illesztett hotline funkciójával.

Itt a bevallási időszak - az internetes csalók is aktivizálódnak

DIGITALIZÁCIÓ

Az ügyfélkapus adatokat mindenki csak a megfelelő oldalon (nav.gov.hu, magyarorszag.hu) adja meg, ugyanis a csalók sokszor olyan oldalakat szerkesztenek, amelyek arculati elemeiben is rendkívül jól utánozzák a legitim bejelentkezési felületeket, azonban a webcím ebben az esetben árulkodó lehet. És a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat!

Esettanulmány egy vállalati digitalizációra

DIGITALIZÁCIÓ

Az online berendezések adatainak hálózati továbbítása meggyorsítja a vízmű irányítási folyamatait, és hatékonyabbá is teszi azokat. A felügyeleti és a karbantartási tevékenységekhez szükséges információk és adatok megszerzéséhez a szakembereknek nem kell személyesen, egyenként a gépekhez elmenni, minden rendszerinformáció azonnal, online láthatóvá és mérhetővé vált, és a megújult rendszer a központból távoli vezérlést, beavatkozást is lehetővé tesz.

Az adatokat selejtezés, eladás előtt véglegesen törölni kell a számítástechnikai eszközökről

DIGITALIZÁCIÓ

Próbaképpen 200 használt pendrive-ot vásároltak: a külső meghajtókon talált adatok széles skálát öleltek fel, kezdve a bizalmas vállalati és jogi dokumentumoktól az adóbevallásokon és a fizetési papírokon át egészen a privát állományokig. Az utóbbiak között még készpénzről és lőfegyverekről készült fényképek, házkutatási parancs, illetve számos meztelen fotó névvel és elérhetőséggel is megtalálható volt. Arra is figyelni kell, hogy a törölt adatok adat-helyreállító szoftverrel ne legyenek helyreállíthatók.

Markáns trend a cégeknél a mobilitás és a helyfüggetlenség

DIGITALIZÁCIÓ

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar döntéshozók szerint a távmunka egyre fontosabb, a munkaerőhiányra is megoldást jelenthet. A helytől független vállalati rendszerhozzáférésben a felhőnek kiemelt szerepe van

A cégek 47 százaléka tervez automatizáló, digitalizáló fejlesztést

DIGITALIZÁCIÓ

Egy felmérés azt vizsgálta, hogy a magyarországi cégeket milyen mértékben érintheti az automatizáció, a vállalatok hogyan viszonyulnak az új technológiák bevezetéséhez, illetve a munkavállalók mekkora része végez a jelenlegi tudás szerint automatizálható feladatokat munkája során.

A kiberbiztonsági kérdéseket nem lehet szőnyeg alá söpörni

DIGITALIZÁCIÓ

A leggyakoribb rendszerhiányosságok a lejárt gyártói támogatású operációs rendszerek és a biztonsági frissítések hiánya, a nem megfelelő végponti védelem, vagy a gyenge titkosítás alkalmazása.

Érdemes figyelni az ügyfélkapus értesítésekre

DIGITALIZÁCIÓ

Az Ügyfélkapu alapértelmezetten értesítést küld a tárhelyre érkezett üzenetekről, ezért érdemes figyelni a megadott e-mail címet, és jelzés esetén megnyitni a tárhelyet. A beérkezett üzenetek ugyanis harminc nap elteltével automatikusan törlődnek a felületről, kivéve, ha azokat a megnyitás után a tartós tárba helyezik.

Oracle-KPMG: kihívás a felhőben tárolt adatok védelme a cégeknek

DIGITALIZÁCIÓ

A legnagyobb kihívást a kiberbiztonsági incidensek észlelése és azok kezelése jelenti a felhőben: a meglévő hálózati biztonsági eszközökkel nem tudják a felhőben lévő szerveren futó alkalmazásaikat monitorozni. Vannak pontos belső szabályozások a felhő alkalmazására, de ha a munkavállalók megsértik azokat, az kibertámadásokhoz és adatvédelmi incidensekhez vezet.

Már webes felületen is elérhető az e-kárbejelentő

DIGITALIZÁCIÓ

Az alkalmazás és a webes felület jelenleg két, Magyarországon biztosított gépjárművet érintő káresemény bejelentésére használható. A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt pedig továbbra is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez.

A kiberbűnözés külön iparág lett - így működik

DIGITALIZÁCIÓ

Egyes kiberbűnözők, akik botneteket, vagy feltört számítógépek hálózatait hozták létre, bérbe adják a spamek, vagy a támadások végrehajtásához szükséges számítási teljesítményt. A sikeres adathalász támadásokat futtató bűnözők általában nem kockáztatnak az ellopott fiókok használatával. Számukra már az is nyereséges és biztonságosabb, ha a számlákat más bűnözőknek értékesítik. Ezek ára általában az ellopott számlán található hitelkeret 10 százaléka

Új trendek a kibertámadásokban

DIGITALIZÁCIÓ

A zsarolóvírus támadások anyagi szempontból nem voltak hatékonyak, helyére lépett a rosszindulatú kriptovaluta-bányászat (cryptomining), amely gyakran a háttérben zajlik a felhasználó tudta nélkül, így kevésbé valószínű, hogy felkelti a hatóságok figyelmét. Az e-mail még mindig a kiberbűnözők legelterjedtebb támadási eszköze és felülete.

Adathalászatra figyelmeztet a NAV és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

DIGITALIZÁCIÓ

A közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat. A csalók már nemcsak e-mailben, hanem SMS-ben, sőt, élő telefonhívással is próbálkoznak. A NAV nevében írt adó-visszatérítés lehetőségére felhívó elektronikus levelek, SMS-ek olyan nyelvi fordulatokat tartalmaznak - például tegező megszólítást - amelyeket a hivatal nem szokott

Esettanulmány adathalászatról - nem csak a kattintós e-mail veszélyes

DIGITALIZÁCIÓ

Feltörték az egymással üzleti kapcsolatban álló külföldi cégek levelezését, majd üzleti partnernek adták ki magukat, hamis e-mailt küldtek, amelyben azt írták, hogy a további fizetési kötelezettségeiket az általuk megadott bankszámlaszámra utalják. Hihetetlen, de e bűncselekmény során több mint 710 millió forinthoz jutottak hozzá.

Az Oracle szerint a pénzügyi szakemberek 90 százaléka nincs felkészülve a digitális átalakulásra

DIGITALIZÁCIÓ

A vállalatok hatalmas lehetőséget szalasztanak el, ha nem biztosítják munkavállalóiknak a jobb üzleti döntések meghozatalához szükséges eszközöket és képzéseket. A felhő és az egyéb feltörekvő technológiák, mint az AI vagy a blokkláncok, növelik a hatékonyságot, javítják a pontosságot, illetve mélységi betekintést nyújtanak az adatokba

Márciustól már helyi adókat is be lehet fizetni a Díjnet szolgáltatásával

DIGITALIZÁCIÓ

Az ügyfél az önkormányzattól kapott adóegyenleg-értesítőn feltüntetett QR-kódot leolvasva néhány gombnyomással, mobiltelefonja segítségével tetszőleges helyen és időben fizetheti be adóját. Ehhez le kell töltenie az ingyenes - iOS és Android platformon egyaránt elérhető - iCsekk alkalmazást az okos készülékére, az adónemek kiegyenlítésére pedig bármilyen, internetes fizetésre alkalmas bankkártya vagy hitelkártya felhasználható.