Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Díjazott ötletek Kkv-k digitalizációjára

DIGITALIZÁCIÓ

Könyvelőirodák figyelem: a Vállalkozás a vállalkozásokért díjat az Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft. nyerte a munkaügyi ellenőrzésekre való felkészülést segítő, honlapba illesztett hotline funkciójával.

Itt a bevallási időszak - az internetes csalók is aktivizálódnak

DIGITALIZÁCIÓ

Az ügyfélkapus adatokat mindenki csak a megfelelő oldalon (nav.gov.hu, magyarorszag.hu) adja meg, ugyanis a csalók sokszor olyan oldalakat szerkesztenek, amelyek arculati elemeiben is rendkívül jól utánozzák a legitim bejelentkezési felületeket, azonban a webcím ebben az esetben árulkodó lehet. És a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat!

Esettanulmány egy vállalati digitalizációra

DIGITALIZÁCIÓ

Az online berendezések adatainak hálózati továbbítása meggyorsítja a vízmű irányítási folyamatait, és hatékonyabbá is teszi azokat. A felügyeleti és a karbantartási tevékenységekhez szükséges információk és adatok megszerzéséhez a szakembereknek nem kell személyesen, egyenként a gépekhez elmenni, minden rendszerinformáció azonnal, online láthatóvá és mérhetővé vált, és a megújult rendszer a központból távoli vezérlést, beavatkozást is lehetővé tesz.

Az adatokat selejtezés, eladás előtt véglegesen törölni kell a számítástechnikai eszközökről

DIGITALIZÁCIÓ

Próbaképpen 200 használt pendrive-ot vásároltak: a külső meghajtókon talált adatok széles skálát öleltek fel, kezdve a bizalmas vállalati és jogi dokumentumoktól az adóbevallásokon és a fizetési papírokon át egészen a privát állományokig. Az utóbbiak között még készpénzről és lőfegyverekről készült fényképek, házkutatási parancs, illetve számos meztelen fotó névvel és elérhetőséggel is megtalálható volt. Arra is figyelni kell, hogy a törölt adatok adat-helyreállító szoftverrel ne legyenek helyreállíthatók.

Markáns trend a cégeknél a mobilitás és a helyfüggetlenség

DIGITALIZÁCIÓ

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar döntéshozók szerint a távmunka egyre fontosabb, a munkaerőhiányra is megoldást jelenthet. A helytől független vállalati rendszerhozzáférésben a felhőnek kiemelt szerepe van

A cégek 47 százaléka tervez automatizáló, digitalizáló fejlesztést

DIGITALIZÁCIÓ

Egy felmérés azt vizsgálta, hogy a magyarországi cégeket milyen mértékben érintheti az automatizáció, a vállalatok hogyan viszonyulnak az új technológiák bevezetéséhez, illetve a munkavállalók mekkora része végez a jelenlegi tudás szerint automatizálható feladatokat munkája során.

A kiberbiztonsági kérdéseket nem lehet szőnyeg alá söpörni

DIGITALIZÁCIÓ

A leggyakoribb rendszerhiányosságok a lejárt gyártói támogatású operációs rendszerek és a biztonsági frissítések hiánya, a nem megfelelő végponti védelem, vagy a gyenge titkosítás alkalmazása.

Érdemes figyelni az ügyfélkapus értesítésekre

DIGITALIZÁCIÓ

Az Ügyfélkapu alapértelmezetten értesítést küld a tárhelyre érkezett üzenetekről, ezért érdemes figyelni a megadott e-mail címet, és jelzés esetén megnyitni a tárhelyet. A beérkezett üzenetek ugyanis harminc nap elteltével automatikusan törlődnek a felületről, kivéve, ha azokat a megnyitás után a tartós tárba helyezik.

Oracle-KPMG: kihívás a felhőben tárolt adatok védelme a cégeknek

DIGITALIZÁCIÓ

A legnagyobb kihívást a kiberbiztonsági incidensek észlelése és azok kezelése jelenti a felhőben: a meglévő hálózati biztonsági eszközökkel nem tudják a felhőben lévő szerveren futó alkalmazásaikat monitorozni. Vannak pontos belső szabályozások a felhő alkalmazására, de ha a munkavállalók megsértik azokat, az kibertámadásokhoz és adatvédelmi incidensekhez vezet.

Már webes felületen is elérhető az e-kárbejelentő

DIGITALIZÁCIÓ

Az alkalmazás és a webes felület jelenleg két, Magyarországon biztosított gépjárművet érintő káresemény bejelentésére használható. A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt pedig továbbra is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez.

A kiberbűnözés külön iparág lett - így működik

DIGITALIZÁCIÓ

Egyes kiberbűnözők, akik botneteket, vagy feltört számítógépek hálózatait hozták létre, bérbe adják a spamek, vagy a támadások végrehajtásához szükséges számítási teljesítményt. A sikeres adathalász támadásokat futtató bűnözők általában nem kockáztatnak az ellopott fiókok használatával. Számukra már az is nyereséges és biztonságosabb, ha a számlákat más bűnözőknek értékesítik. Ezek ára általában az ellopott számlán található hitelkeret 10 százaléka

Új trendek a kibertámadásokban

DIGITALIZÁCIÓ

A zsarolóvírus támadások anyagi szempontból nem voltak hatékonyak, helyére lépett a rosszindulatú kriptovaluta-bányászat (cryptomining), amely gyakran a háttérben zajlik a felhasználó tudta nélkül, így kevésbé valószínű, hogy felkelti a hatóságok figyelmét. Az e-mail még mindig a kiberbűnözők legelterjedtebb támadási eszköze és felülete.

Adathalászatra figyelmeztet a NAV és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

DIGITALIZÁCIÓ

A közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat. A csalók már nemcsak e-mailben, hanem SMS-ben, sőt, élő telefonhívással is próbálkoznak. A NAV nevében írt adó-visszatérítés lehetőségére felhívó elektronikus levelek, SMS-ek olyan nyelvi fordulatokat tartalmaznak - például tegező megszólítást - amelyeket a hivatal nem szokott

Esettanulmány adathalászatról - nem csak a kattintós e-mail veszélyes

DIGITALIZÁCIÓ

Feltörték az egymással üzleti kapcsolatban álló külföldi cégek levelezését, majd üzleti partnernek adták ki magukat, hamis e-mailt küldtek, amelyben azt írták, hogy a további fizetési kötelezettségeiket az általuk megadott bankszámlaszámra utalják. Hihetetlen, de e bűncselekmény során több mint 710 millió forinthoz jutottak hozzá.

Az Oracle szerint a pénzügyi szakemberek 90 százaléka nincs felkészülve a digitális átalakulásra

DIGITALIZÁCIÓ

A vállalatok hatalmas lehetőséget szalasztanak el, ha nem biztosítják munkavállalóiknak a jobb üzleti döntések meghozatalához szükséges eszközöket és képzéseket. A felhő és az egyéb feltörekvő technológiák, mint az AI vagy a blokkláncok, növelik a hatékonyságot, javítják a pontosságot, illetve mélységi betekintést nyújtanak az adatokba

Márciustól már helyi adókat is be lehet fizetni a Díjnet szolgáltatásával

DIGITALIZÁCIÓ

Az ügyfél az önkormányzattól kapott adóegyenleg-értesítőn feltüntetett QR-kódot leolvasva néhány gombnyomással, mobiltelefonja segítségével tetszőleges helyen és időben fizetheti be adóját. Ehhez le kell töltenie az ingyenes - iOS és Android platformon egyaránt elérhető - iCsekk alkalmazást az okos készülékére, az adónemek kiegyenlítésére pedig bármilyen, internetes fizetésre alkalmas bankkártya vagy hitelkártya felhasználható.

Az óvatlan munkavállaló a legnagyobb kiberkockázat a cégnél

DIGITALIZÁCIÓ

Egy szervezet biztonsága alapvetően három tényezőn múlik: a munkavállalókon, a folyamatokon és a technológiai háttéren. A legkritikusabb láncszem maga az ember. A legfontosabb lépés ezért a dolgozók megfelelő és folyamatos edukációja, ami akár 80 százalékkal is emelheti egy vállalat biztonsági szintjét.

Mi kell a biztonságos e-mail használathoz?

DIGITALIZÁCIÓ

Az e-mailek védelméhez nem elég az erős jelszó, több biztonsági elemre is szükség van ahhoz, hogy az elektronikus levelek ne kerüljenek illetéktelen kezekbe

Adatbiztonság az interneten - Google felmérés

DIGITALIZÁCIÓ

A Google szerint növeli a biztonságot, ha beállítják a kétlépcsős azonosítást, ami a felhasználónév és a jelszó megadásán túl egy második lépcsőt is igényel a fiókba való bejelentkezéshez. A második megerősítő lépés lehet egy alkalmazás által generált 6 jegyű kód, vagy egy értesítés, ami egy megadott, megbízható eszközre érkezik.

A cégadatok mennyisége és bonyolultsága túlterheli a beszámolókat készítő szakembereket

DIGITALIZÁCIÓ

Belefulladnak az adatokba a vállalatok. A pontatlan jelentések komoly reputációs és adókockázatokat jelentenek a társaságok számára. Az új technológiák elterjedése, mint például a mesterséges intelligencia alkalmazása, minden eddiginél komplexebb információfeldolgozást tesz lehetővé, ami erőforrást szabadít fel és átláthatóbb jelentéseket eredményez.