Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Új típusú transzferár-nyilvántartás május 31-ig

TAO

Azoknak az adózóknak, akiknek transzferár-nyilvántartást kell vezetniük és üzleti évüket 2018. december 31-ei fordulónappal zárták, 2019. május 31-ig a tavalyi, kapcsolt vállalati ügyleteikről új formában kell elkészíteniük transzferár-dokumentációjukat. A határidő megegyezik a társaságiadó-bevallási határidővel.

Nonprofit szervezetek alap- és vállalkozási tevékenysége társasági adóban

TAO

Civil szervezet esetében a vállalkozási tevékenység adózás előtti eredményét a gazdasági-vállalkozási tevékenység adózás előtti eredményének megfelelően kell megállapítani, azzal, hogy nem minősül vállalkozási tevékenységnek a gazdasági-vállalkozási tevékenységnek nem minősülő – alapcél szerinti (közhasznú) – tevékenység.

NAV célkeresztben a kapcsolt vállalkozások ügyletei

TAO

Az ellenőrzések során elsősorban azt fogják vizsgálni, hogy a cégek egymás közötti ügyleteikben (kereskedelem, szolgáltatások vagy kölcsönök biztosítása, adás-vétel stb.) alkalmazott árak, vagyis a transzferárak megfelelnek-e a szokásos piaci áraknak, vagy esetleg alkalmasak lehetnek-e adóelkerülésre

Népszerű a csoportos társasági adózás

TAO

Kiemelkedő mértékben az ingatlanszektor szereplői választották a csoportos társasági adóalanyiságot, de jelentkeztek például a pénzügyi, az építőipari, a kereskedelmi, az energetikai és a növénytermesztési ágazatból is

Csoportos társasági adóalany tagjainak februári adóelőlege és a felajánlások feltételei

TAO

Ha a NAV engedélyezte a csoportos társasági adóalany létesítését, az erről szóló határozatban törli a csoporttagok 2019 első félévi adóelőlegei közül azokat, amelyek a határozat véglegessé válásáig nem esedékesek. A törölt adóelőlegeket már a csoportnak kell megfizetnie.

Az előadó-művészeti szervezetek Tao. támogatása 2018. december 31-ével megszűnik

TAO

A 2018. december 31-éig megkötött támogatási szerződések alapján támogatást, kiegészítő támogatást legkésőbb 2018. december 31-én lehet ténylegesen teljesíteni.

A transzferár-nyilvántartási rendelet értelmezése és alkalmazása

TAO

NGM-NAV tájékoztató a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet értelmezéséről és alkalmazásáról

Bölcsődei, óvodai szolgáltatás (ellátás) adómentessége 2019

TAO

2019. január 1-jétől a szolgáltatás díja akkor is adómentes, ha a munkáltató a munkavállaló nevére szóló számla alapján összeghatár nélkül téríti meg a magánszemélynek az ellátás díját.

Év végi adózási feladatok

TAO

A november végén kihirdetett adócsomagban is számos olyan változás van, amely az eddigi működési keretek átgondolására és gyors döntésre készteti a cégvezetőket. De ezeken túl is van néhány fontos teendő a megszokott záráson túl.

Közeledik az adóelőleg-kiegészítés határideje!

TAO

A kiegészítési kötelezettségről, illetve annak összegéről a társasági adó, energiaellátók jövedelemadója, az innováció járulék esetében a1801. számú bevallást is be kell nyújtani még abban az esetben is, ha ténylegesen nem keletkezik adóelőleg-kiegészítési kötelezettség.

Feltöltési kötelezettség 2018

TAO

Nemsokára itt van december 20-a, a társasági, a helyi iparűzési és az egyszerűsített vállalkozói adó feltöltési kötelezettségének határideje. Ilyenkor kell az év közben befizetett adóelőlegeket figyelembe véve az éves adókat a várható fizetendő adó összegére kiegészíteni. A tévedés a feltöltendő társasági adó becslésében komoly bírsággal járhat

Jövőre több fejlesztési tartalékot képezhetnek a vállalkozások

TAO

A fejlesztésitartalék-képzés azt jelenti, hogy egy vállalat a tárgyi eszközökre még azok beszerzése előtt elszámolhatja azok értékcsökkenését/amortizációját adóalapcsökkentő tételként.

Adótraffipax: november 15-től a helytelen társasági adóbevallásokat ellenőrzik

TAO

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai 2018. november 15-től megkezdik azon adózók ellenőrzését, amelyek a társasági adóbevallásukban, egyéb adóbevallásaikban, valamint a benyújtott adatszolgáltatásokban szereplő adatok összevetése alapján feltehetően helytelenül határozták meg a bevallott társasági adó alapját

Új távlatokat nyit a vállalatok előtt a csoportos társasági adózás

TAO

Nagy adminisztratív könnyítés, hogy a csoport tagjai az egymás közötti ügyletek transzferár-dokumentációs kötelezettsége alól felmentést kapnak, csak a csoportos társasági adóalany szintjén kell elkészíteni a dokumentációt.

Az ellenőrzött külföldi társasággal fennálló gazdasági események hatása a társasági adóalapra

TAO

Írásunkban az ellenőrzött külföldi társasággal gazdasági kapcsolatba kerülő belföldi adózó (anyavállalat) által alkalmazandó speciális rendelkezéseket mutatjuk be.

Társasági adót érintő változások 2018 nyarán

TAO

Változik a bejelentett részesedés meghatározása * Felújításra is igénybe vehető az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye * Könnyítés az adóról való rendelkezés kapcsán * Kedvezőbb szabályok az adókedvezmények kapcsán * IFRS-ekhez kapcsolódó módosítások

KSH: 21 százalékkal nőttek a k+f ráfordítások 2017-ben

TAO

A k+f-tevékenységgel foglalkozók tényleges létszáma 61 ezer volt, egy év alatt 12 százalékkal emelkedett.

Május 31. - Ma van a társasági adó napja

TAO

A vállalkozásoknak május 31-ig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást és gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről.

Itt a transzferár-nyilvántartás elkészítésének határideje

TAO

Hamarosan itt van a transzferár-nyilvántartás elkészítésének határideje: május 31.

Március 16-ig kell a kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításokról nyilatkozni

TAO

Március 16-ig kell a kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i)ráfordításokról nyilatkoznia az intézményeknek és vállalkozásoknak, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke közös levélben ösztönzi a szakszerű és hiteles adatszolgáltatásra a k+f+i projekteket megvalósító szervezeteket.