Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Egyéni vállalkozók bevallási határidői

SZJA

Evások és katások esetében a 1843-as és a 18KATA bevallást továbbra is február 25-éig kell benyújtani, de az Szja bevallás benyújtási határideje esetükben is május 20-ára tolódik ki a 2018. év vonatkozásában.

Ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adóváltozások

SZJA

2019. január 1-je óta az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem megállapításakor nem kell bevételként figyelembe venni az ingatlan használatával összefüggő, bérlőre áthárított díjat, jellemzően a közüzemi szolgáltatások díját.

NAV: február közepéig mindenki megkapja a munkáltatói igazolásokat

SZJA

Az igazolások alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót.

A felsőoktatásban résztvevő hallgatók adómentes juttatásai

SZJA

2019-től az alább felsorolt juttatások a nappali tagozatos hallgatók, a részidős és távoktatásban részt vevő hallgatók számára is adómentesek a következő juttatások

A sportrendezvényre és kulturális eseményre szóló belépőjegy, bérlet adómentessége

SZJA

A juttatások akkor adómentesek, ha ugyanazon kifizető és magánszemély között azok összege nem haladja meg az adott évben érvényes minimálbér összegét.

Változtak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításának szabályai

SZJA

Január 1-jétől egy értékbeli korlátot is vizsgálnia kell a munkáltatónak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításakor, ha a munkavállalónak kedvezményes lakáscélú hitelt ad. Az értékbeli korlát vonatkozik az önkormányzat által a magánszemélynek adott hitelekre is.

Milyen betegségek után érvényesíthető személyi kedvezmény?

SZJA

2019. január 1-jétől bővült a Kormányrendelet mellékletében szereplő betegségek köre, így az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák betegségek esetén is érvényesíthető az adókedvezmény. Az újonnan bekerült betegségek után is érvényesíthető visszamenőleg az 5 éves általános elévülési időn belül az adókedvezmény - önellenőrzéssel.

Kockázati biztosítás - béren kívüli juttatásként adhatják a munkáltatók

SZJA

A kockázati biztosítási termékkörbe az élet-, baleset-, és betegségbiztosítások tartoznak. A szolgáltatás lehet előre meghatározott biztosítási összeg kifizetése vagy a baleset/betegség miatt szükséges egészségügyi ellátás költségeinek megtérítése, illetve az orvosi protokoll szerint indokolt tartalmú szűrővizsgálat költségének viselése.

Tárgyi eszközök elszámolásának értékhatár-változása egyéni vállalkozásban

SZJA

2019-től az önálló tevékenységet folytató magánszemély és a vállalkozói jövedelem szerint adózó egyéni vállalkozó is egy összegben, költségként számolhatja el a 200 ezer forintnál kisebb értékű, kizárólag üzemi célú tárgyi eszköz, nem anyagi jószág beszerzésére, előállítására fordított kiadást

NAV: még több adózónak készít szja-bevallási tervezetet az adóhatóság

SZJA

Az egyéni vállalkozóknak továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást, aminek elkészítését nagyban megkönnyíti a NAV által összeállított adóbevallási tervezet. A tervezetek március 15-étől elérhetőek a NAV honlapjáról. A kata- vagy eva-törvény szerint adózó vállalkozók számára továbbra is február 25-e a nyilatkozat, illetve a bevallás határideje.

Ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítés adózása - változások 2019-től

SZJA

Amennyiben a magánszemély vagyoni értékű jogot (pl. haszonélvezet, használat) értékesít, melyet örökléssel vagy ajándékozással szerzett meg, és a szerzéskor nem fizetett illetéket, akkor a megszerzésre fordított értéket ugyanúgy kell megállapítani, mint az ilyen módon megszerzett ingatlan esetén.

Mezőgazdasági őstermelő tételes költségelszámolása - változások 2019-től

SZJA

2019. január 1-jétől a mezőgazdasági kistermelő a tevékenységével összefüggésben felmerült költséget a számla mellett egyéb bizonylattal is igazolhatja.

Fejlesztési tartalék egyéni vállalkozásban

SZJA

A leendő beruházásra tekintettel továbbra is mód van fejlesztési tartalék képzésére, ami a bevétel csökkentését jelenti. [Szja tv. 49/B. § (6) bekezdés f) pontja].

A PM szorgalmazza, hogy az érintettek már januárban igénybe vegyék az adókedvezményeket

SZJA

Ehhez időben le kell adni a kedvezmények igénybe vételéhez szükséges nyomtatványokat, de a kedvezmény nem veszik el akkor sem, ha azt most az adóelőleg számításakor elfelejtik figyelembe venni.

Célszerű még januárban nyilatkozni az adókedvezményekről

SZJA

Ha a szülő lekési a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt, a munkáltató már csak februárra tudja figyelembe venni a nyilatkozatot, így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik.

NAV: már elérhetők az aktuális bevallási információk

SZJA

A NAV ebben az évben még több adózónak, a magánszemélyeken túl már az egyéni vállalkozóknak is készít adóbevallási tervezetet a mezőgazdasági őstermelőkhöz és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyekhez hasonlóan.

Elindult az idei eSZJA rendszer

SZJA

Január 7-től minden aktuális bevallási információ elérhető a NAV honlapján, sőt, akik teljes egészében maguk készítik bevallásukat, már hozzáférhetnek a 18SZJA webes kitöltő programhoz.

Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?

SZJA

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2019. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

Változtak a mobilitási célú lakhatási támogatás és a munkásszállás szabályai

SZJA

A mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége megszűnt. A módosítás alapján abban az esetben nem minősül adómentes juttatásnak a munkásszálláson történő elhelyezés, ha a munkavállaló rendelkezik lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával, azon a településen, ahol a munkahelye van.

A lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességének megszűnése átmeneti szabályai

SZJA

2019. január 1-től nem adható adómentesen a munkáltatói lakáscélú támogatás. Ugyanakkor, ha a munkáltató úgy dönt, hogy a jövőben ilyen jogcímen kíván támogatást nyújtani a munkavállalójának, abban az esetben a juttatás bérjövedelemként viseli a közterheket.