Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Kamatmentes munkáltatói lakáscélú hitel nyújtható a munkavállalónak 10 millió forint összegig

SZJA

A cégvezető, cégtulajdonos is élhet vele – ha munkaviszonyban áll a céggel. Saját lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, vagy lakáshitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez is adható (Szja tv. 72.§/4/ f./)

Üzletpolitikai céllal biztosított árengedmény szja szabályai

SZJA

Abban az esetbe, ha a munkáltató egy széles körben - nem csak a munkavállalók között, vagy számukra elérhető módon - meghirdetett promóciós kampány keretében biztosít a munkavállalói részére árengedményt az adott termék, szolgáltatás árából, úgy az adómentesnek minősülhet, ha teljesülnek az alábbi feltételek...

NAV: adózási szempontból felnőttek a nyári munkát vállaló diákok

SZJA

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az értékpapír Szja törvény szerinti fogalma

SZJA

A legjellemzőbb, részesedési jogot megtestesítő értékpapír a részvény. Részesedési jogot testesít meg a befektetési jegy is. Szintén gyakori befektetési forma és egyben elterjedt értékpapír az állampapír.

Május 31-ig várja a civilszervezetektől a NAV az elszámolást

SZJA

A 17KOZ közleményben jelölni kell mindazon 1 százalékos összeg felhasználását, amit a NAV 2017. január 1-jétől 2017. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a szervezet 16KOZ közleményében tartalékolt.

A vadon gyűjtött termék, termény értékesítése

SZJA

Az Szja törvény 58. § (10a) bekezdése alapján a vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által - nem egyéni vállalkozóként vagy nem mezőgazdasági őstermelőként - felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.

NAV: már csak négy nap van hátra az szja-bevallás határidejéig

SZJA

Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott kiegészített nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 20-ig.

Szja 1 százalék infók

SZJA

Az adó 1+1 százalékáról május 20-ig lehet rendelkezni. Az egyik egy százalékot civil szervezeteknek, a másikat valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani

Egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek is május 20-a bevallási határidő

SZJA

A számukra készített bevallási tervezet csak ajánlat, ezt ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az esetükben nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá május 20-án

Az szja-bevallásban figyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására

SZJA

Az airbnb-n, illetve hasonló fizetővendéglátóhely-szolgáltatáson keresztül kiadott ingatlanok után a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó szabályok szerint kell adózni. A kriptovalutákat érintő gazdasági tevékenységek jellemzően a legmagasabb adóterhelés alá eshetnek, mint egyéb jövedelmet keletkeztető tevékenységek, közel 30 százalékos teljes adókötelezettséggel

A NAV honlapján elérhetőek azok a szervezetek, amelyek az adó 1+1 százalékával támogathatóak

SZJA

Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek.

A gazdasági tevékenység keretén belül végzett ingó értékesítés adózása

SZJA

Az ingó vagyontárgyat értékesítő magánszemélyt eltérő adókötelezettségek terhelik attól függően, hogy az értékesítés gazdasági tevékenység keretén belül, vagy azon kívül történik. A gazdasági tevékenység a személyi jövedelemadóban a jövedelemszerzés jogcímét változtatja meg, míg az általános forgalmi adóban a gazdasági tevékenység keretében történő ingóértékesítés megalapozhatja a magánszemély áfa alanyiságát.

Cafeteria: Idén a SZÉP-kártya és a készpénz mellett döntött a munkavállalók zöme

SZJA

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát

Szja mentességek a családvédelmi akciótervben

SZJA

2019. április 11-én kihirdették a 2019. évi XXXII. törvényt a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról. A törvénymódosítás többek között a személyi jövedelemadóról szóló törvényt is érinti olyan tekintetben, hogy adómentessé válik a babaváró támogatásról szóló kormányrendelet szerinti kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás.

Személyi jövedelem adó- és járulékterhelés az OECD országokban

SZJA

Csökkent tavaly az OECD országokban a személyi jövedelem adó- és járulékterhelése a szervezet csütörtökön publikált Taxing Wages 2019 tanulmánya szerint. Magyarország a rangsorban a harmadik legnagyobb adócsökkentést hajtotta végre tavaly.

NAV: már egy hónapja elérhető az szja-bevallási tervezet

SZJA

Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett adatszolgáltatás, annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie - például az ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem is ebbe a kategóriába tartozik.

Ne feledjük kérni a betegségek után járó adókedvezményt az SZJA-bevallásban!

SZJA

Idén jelentősen bővült azon tartós egészségügyi problémák köre, amelyek után a dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idei évben havi 7 450 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak. Immár jogosult a kedvezményre többek között az a mintegy 200 ezer nő is, akinél endometriózist állapítottak meg.

Hogyan rendelkezhetem adóm 1+1 %-áról?

SZJA

A rendelkezés május 20-áig nyújtható be. A határidő jogvesztő, vagyis ha határidőn túl nyújtja be a nyilatkozatot, akkor a rendelkezése érvénytelen lesz és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Május 20-ig az egyéni vállalkozóknak is ki kell egészíteniük az adóbevallási tervezetet

SZJA

Május 20-ig az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek mellett az egyéni vállalkozóknak is ki kell egészíteniük adóbevallási tervezetüket, hogy abból érvényes bevallás legyen, vagy saját maguknak kell kitölteniük és beküldeniük a 18SZJA nyomtatványt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A bevallási tervezet kiegészítése az ingatlan-értékesítés jövedelmével

SZJA

A bevallási tervezet a kifizetők, munkáltatók által megküldött adatokat tartalmazza, ezért az ingatlanértékesítésből származó jövedelem a bevallási tervezetben nem szerepel. Így azt ki kell egészíteni.