kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

NAV: több mint egy hónapja elérhető a weben az szja-bevallási tervezet

SZJA

A jóvá nem hagyott tervezet május 22-e után automatikusan bevallássá válik.

Betegségbiztosítások adójogi megítélése

SZJA

NAV tájékoztató az adómentes díjú betegségbiztosítás finanszírozhatóságáról

Pénzösszeg juttatása cafetériában - példával

SZJA

A 100 ezer forint nettó 100 ezer forintot jelent, vagyis ennyit kaphat „kézhez” a munkavállaló.

1 %-os segítség

SZJA

A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1%-áról idén is, csakúgy, mint tavaly, május 22-ig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól.

NAV: az szja 1+1 százalékáról idén is május 22-ig lehet rendelkezni

SZJA

Az erről szóló nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz

Szja bevallási infók újra

SZJA

Tájékoztató az önadózóként személyi jövedelemadó bevallást benyújtott adózók adóbevallási tervezetével kapcsolatos teendőkről

Szja bevallási infók

SZJA

A NAV a munkáltatótól, kifizetőtől kapott adatok alapján készíti el a bevallási tervezetet, amit módosítani lehet, és az szja 1+1 százalékának felajánlásáról is május 22-éig lehet dönteni.

Hétfő éjfélig még kérhető az szja-bevallás postázása

SZJA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) március 19-én megkezdi adóbevallási tervezetek postázását, amelyet még hétfő éjfélig lehet kérni sms-ben, a NAV honlapján vagy telefonon

Megtekinthetők a bevallási tervezetek

SZJA

Akinek van ügyfélkapuja, az egy kattintással éri el a bevallási tervezetét, akinek nincs, az vagy rászán öt percet és május 20-ig nyit egyet, vagy március 19-ig kéri az adóhivataltól a postázást.

Az szja 1+1 százalékának felajánlási lehetőségére hívják fel a figyelmet

SZJA

Az idei évtől az egyházaknak szánt 1 százalékos felajánlások visszavonásig megmaradnak, azaz nem kell minden évben újból megtenni a felajánlást.

Súlyos fogyatékosság után igényelhető személyijövedelemadó-kedvezmény

SZJA

Idén havi 6 900 forint kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. A kedvezmény érvényesítésének feltétele a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozat, vagy a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolás.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek

SZJA

A cél az, hogy 2021-ben a vállalkozások szinte minden bevallási-tervezetét a NAV készítse el - húzta alá Varga Mihály. Az e-szja mellett a jövedékiadó-bevallások kiajánlása ebben a folyamatban szintén egy fontos állomás

e-Szja aktualítások

SZJA

Az e-szja projektje 2018-ban tovább bővült, idén egymillióval több, mintegy 5 millió bevallási tervezetet készít a hivatal. Ezek elektronikusan elérhetők lesznek március 15-e után az ügyfélkapun keresztül. Akinek nincs ügyfélkapuja, március 19-ig kérheti a papíralapú bevallási tervezetének postázását

Jön! Jön! Jön! Már itt is van: az egyéni vállalkozóknak február 26-áig kell az szja-t bevallani

SZJA

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A NAV webes szja-kitöltő programját használó egyéni vállalkozók a fizetést megtehetik a kitöltő felületen. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

Március 19-ig igényelhető az adóbevallás tervezetének postázása

SZJA

Március 19-én éjfélig kérhetik a személyi jövedelemadó bevallási tervezetének postázását azok, akiknek nincsen ügyfélkapu regisztrációjuk, és tavaly nem voltak egyéni vállalkozók - hívta fel a figyelmet szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak

SZJA

Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

Forgalmazóként jutalékban részesülő, jövedelmet szerző magánszemélyek adózása

SZJA

Az MLM-rendszerben működő társaságokkal szerződésben álló forgalmazó/disztribútor magánszemélyek ezen tevékenységből származó jövedelme Magyarországon adóköteles jövedelemnek minősül, így azt az éves személyi jövedelemadó bevallásban adóköteles jövedelemként kell szerepeltetni.

NAV: az egyéni vállalkozóknak február 26-áig kell az szja-t bevallani

SZJA

Az egyéni vállalkozóknak a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat idén február 26-áig kell eljuttatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), az 1+1 százalék felajánlásról május 22-éig dönthetnek - hívja fel a figyelmet a NAV csütörtökön közleményében.

Február 26: az egyéni vállalkozók határideje

SZJA

Bővült az szja-bevallás elkészítési lehetőségeinek tárháza az egyéni vállalkozók számára, idéntől már ők is használhatják a NAV webes kitöltőjét. Az egyéni vállalkozóknak 2018. február 26-ig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk szja-bevallásukat a NAV-hoz. Az egyéni vállalkozónak a 2017-es jövedelméről a 17SZJA jelű bevallásban kell elszámolnia. A bevallás legkönnyebben a NAV, tavaly debütált webes kitöltő programjával készíthető el, ugyanis a rendszer továbbfejlesztése miatt idén már az egyéni vállalkozók is használhatják az innovációs díjat nyert internetes felületet.

Már mobilapplikáción keresztül is benyújtható az adóbevallás - Spanyolországban

SZJA

Spanyolországban hat évvel ezelőtt indították el a digitális adóbevallást ösztönző projektet. Ennek eredményeként a múlt évben az adózók 88 százaléka, 17,3 millióan éltek vele, míg 2011-ben még mindössze az szja-bevallások 49 százaléka érkezett be az interneten keresztül.