Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

A külföldről származó jövedelem nem szerepel a bevallási tervezetben

SZJA

A külföldi munkáltatók, kifizetők a NAV részére nem szolgáltatnak adatot, ezért az adóbevallási tervezet a külföldről származó jövedelmeket nem tartalmazza. Ha van ilyen adóköteles jövedelem, azzal a bevallási tervezetet ki kell egészíteni

Ingatlan bérbeadás magánszemélynek – és a bevallási tervezet

SZJA

Ha valakinek 2018-ban kizárólag bérbeadási tevékenységből származott bevétele és az ingatlant magánszemélynek adta bérbe, akkor részére a NAV nem készíti el az adóbevallási tervezetet. Az ingatlan-bérbeadásból származó bevételt, a költségeket, a kiszámított jövedelmet, továbbá a negyedévente megfizetett adóelőleg összegét a magánszemélynek kell bevallania a 18SZJA bevallásban.

Elérhetők a bevallási tervezetek

SZJA

Március 14-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján az ügyfélkapun keresztül elérhetők a bevallási tervezetek. Akinek viszont nincs ügyfélkapuja, érdemes nyitnia egyet, vagy még március 18-án éjfélig kérheti a hivataltól a tervezet postázását

Külföldi tőzsdézés adózása

SZJA

Ahhoz, hogy egy tőzsdei vagy forex ügylet ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősüljön, számos jogi és adminisztratív feltételnek kell teljesülnie. Ráadásul külföldi befektetések esetén az adózóknak kell megbizonyosodniuk arról, hogy jövedelmük ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származik-e

Célzott szolgáltatás nyújtása cafetériában

SZJA

Lehetőség van arra, hogy a munkáltatói tag, illetve bármely támogató pénztári befizetései terhére célzott szolgáltatásokat vegyenek igénybe a pénztári tagsággal rendelkező munkavállalók (magánszemélyek).

Szja 1 százalék információk

SZJA

A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1%-áról idén is egészen május 20-ig lehet rendelkezni.

Külföldi tartós befektetések adózása: - ingatlan értékesítés - bérbeadás - kriptovaluta

SZJA

A főszabály szerint egy magánszemély minden jövedelme az illetőség államában adózik. Ha azonban az illetőség országától eltérő országból is származik például "külön adózó" jövedelme, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények részleges, vagy akár teljes adóztatási jogot biztosíthatnak a másik ország számára

Lakáscélú munkáltatói támogatás igazolása - fontos határidő közeleg!

SZJA

Az Szja-törvény 2018-ig biztosította, hogy egy munkáltató akár 5 millió forint összegű adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást nyújtson munkavállalóinak. Bár ez a közkedvelt adómentes juttatási forma 2019-től már nem adható, viszont a korábban adott támogatásokra vonatkozó igazolások leadására, begyűjtésére vonatkozó határidőket mind a cégnek mind a dolgozónak fontos tudnia és betartania, hogy az adómentesség ne vesszen el

A NAV nem kér igazolást a bevallási tervezethez

SZJA

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit - az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve -, a tervezetből 2019. május 20-án automatikusan bevallás lesz.

NAV: március 18-ig akár sms-ben is kérhető az szja-bevallási tervezet postázása

SZJA

Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-től az ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-ig küldi el postán az igénylőknek.

Egyéni vállalkozók bevallási határidői

SZJA

Evások és katások esetében a 1843-as és a 18KATA bevallást továbbra is február 25-éig kell benyújtani, de az Szja bevallás benyújtási határideje esetükben is május 20-ára tolódik ki a 2018. év vonatkozásában.

Ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adóváltozások

SZJA

2019. január 1-je óta az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem megállapításakor nem kell bevételként figyelembe venni az ingatlan használatával összefüggő, bérlőre áthárított díjat, jellemzően a közüzemi szolgáltatások díját.

NAV: február közepéig mindenki megkapja a munkáltatói igazolásokat

SZJA

Az igazolások alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót.

A felsőoktatásban résztvevő hallgatók adómentes juttatásai

SZJA

2019-től az alább felsorolt juttatások a nappali tagozatos hallgatók, a részidős és távoktatásban részt vevő hallgatók számára is adómentesek a következő juttatások

A sportrendezvényre és kulturális eseményre szóló belépőjegy, bérlet adómentessége

SZJA

A juttatások akkor adómentesek, ha ugyanazon kifizető és magánszemély között azok összege nem haladja meg az adott évben érvényes minimálbér összegét.

Változtak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításának szabályai

SZJA

Január 1-jétől egy értékbeli korlátot is vizsgálnia kell a munkáltatónak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításakor, ha a munkavállalónak kedvezményes lakáscélú hitelt ad. Az értékbeli korlát vonatkozik az önkormányzat által a magánszemélynek adott hitelekre is.

Milyen betegségek után érvényesíthető személyi kedvezmény?

SZJA

2019. január 1-jétől bővült a Kormányrendelet mellékletében szereplő betegségek köre, így az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák betegségek esetén is érvényesíthető az adókedvezmény. Az újonnan bekerült betegségek után is érvényesíthető visszamenőleg az 5 éves általános elévülési időn belül az adókedvezmény - önellenőrzéssel.

Kockázati biztosítás - béren kívüli juttatásként adhatják a munkáltatók

SZJA

A kockázati biztosítási termékkörbe az élet-, baleset-, és betegségbiztosítások tartoznak. A szolgáltatás lehet előre meghatározott biztosítási összeg kifizetése vagy a baleset/betegség miatt szükséges egészségügyi ellátás költségeinek megtérítése, illetve az orvosi protokoll szerint indokolt tartalmú szűrővizsgálat költségének viselése.

Tárgyi eszközök elszámolásának értékhatár-változása egyéni vállalkozásban

SZJA

2019-től az önálló tevékenységet folytató magánszemély és a vállalkozói jövedelem szerint adózó egyéni vállalkozó is egy összegben, költségként számolhatja el a 200 ezer forintnál kisebb értékű, kizárólag üzemi célú tárgyi eszköz, nem anyagi jószág beszerzésére, előállítására fordított kiadást

NAV: még több adózónak készít szja-bevallási tervezetet az adóhatóság

SZJA

Az egyéni vállalkozóknak továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást, aminek elkészítését nagyban megkönnyíti a NAV által összeállított adóbevallási tervezet. A tervezetek március 15-étől elérhetőek a NAV honlapjáról. A kata- vagy eva-törvény szerint adózó vállalkozók számára továbbra is február 25-e a nyilatkozat, illetve a bevallás határideje.