Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

A SZÉP-kártyához szerződést kell kötni

SZJA

A SZÉP-kártya kibocsátóknak egy jogszabályváltozás miatt szerződést kell kötniük minden kártyabirtokosukkal, a jövő évtől a munkáltatók csak a szerződött ügyfelek SZÉP-kártyájára tudnak pénzt utalni. A szerződések kiküldését már megkezdték a kibocsátók.

Háttérmagyarázat a cafetéria változásokhoz

SZJA

"A német és osztrák gyakorlathoz hasonlóan béren kívüli juttatásként a munkavállalók pihenésének támogatását tartjuk elsődlegesnek a népszerű Szép-kártya megőrzéséve" - mondta Izer Norbertet, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

A legnépszerűbb cafeteria-elemek jövőre is elérhetők lesznek

SZJA

A SZÉP-Kártya mellett átmenetileg felértékelődhet a kockázati biztosítások szerepe is

Cafetéria - idén a magyar vállalkozásoknál a dolgozók 88 százaléka részesül belőle

SZJA

A leggyakrabban adott cafeteria elem a helyi bérlet vagy más utazási támogatás, illetve az Erzsébet-utalvány.

Adótraffipax - Október közepétől ellenőrzi az őstermelőket az adóhatóság

SZJA

Elsősorban azok számíthatnak ellenőrzésre, akik nem teljes körűen szerepeltették szja bevallásukban a folyósított támogatások összegét, illetve a felvásárlók által részükre fizetett összeget.

Felmérés: a munkáltatók további információt igényelnek a béren kívüli juttatásokról

SZJA

A vállalkozások többsége úgy szeretné megtartani a béren kívüli juttatás elemeit, hogy az adóterheket ne hárítsa át a munkavállalókra, a felelős döntéshez azonban részletesebb információkat és útbaigazítást várnak.

Az OECD Modellegyezmény Kommentárjának 2017-es módosítása és annak alkalmazása a gyakorlatban

SZJA

NAV Tájékoztató a jövedelem és a vagyon adóztatásáról szóló OECD Modellegyezmény és Kommentár módosulásáról és annak alkalmazásáról

Szja - értékcsökkenési leírás elszámolása ingatlan bérbeadásnál

SZJA

Az ingatlan-bérbeadás esetén az Szja tv. 11. számú melléklete szerint számolható el a kizárólag bérbeadásra hasznosított ingatlan, mint tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása, felújítási költsége.

A civil szervezetek szja 1%-os kedvezményezetté válása

SZJA

A 18EGYREG jelű adatlapot előzetes regisztráció céljából, 2018. október 1-jéig azon civil szervezeteknek kell - kizárólag elektronikus úton - benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyek a 2019. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1%-os összegekre és még nem regisztráltak.

Adótraffipax: az 1%-os kedvezményezetteket fogják ellenőrizni

SZJA

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai szeptember 17-től a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából részesülő kedvezményezettek adókötelezettségének teljesítését vizsgálják, különös figyelemmel a működéssel kapcsolatos költségek elszámolására.

A lakáskiadás utáni adófizetési kötelezettségre figyelmeztet ismét az adóhatóság

SZJA

A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát.

Változtak az erdő haszonbérbe adásból származó jövedelem adózási szabályai

SZJA

A jogosultnak nem az állami adó- és vámhatóság felé, hanem az erdő fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóság részére kell megtenni a kiegészítő nyilatkozatot arról, hogy a használatba adás vagy a társult erdőgazdálkodás időtartama eléri az adómentesség feltételéül szabott időtartamot, vagyis az 5 évet.

Támogatás jogosítvány megszerzéséhez

SZJA

Az állam visszatéríti a „B” kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges elméleti tantárgyhoz kapcsolódó tanfolyam és elméleti vizsga megfizetett díját azon magyar állampolgárok részére, akik 2018. július 1-jét követően tették le sikeresen a közlekedési alapismeretek vizsgát és a 20. életévüket a vizsga napjáig még nem töltötték be.

A tandíj megtérítésének adókötelezettségéről

SZJA

Amennyiben a kifizető, munkáltató átvállalja a fizetési kötelezettséget vagy annak egy részét, a magánszemélynek az Szja tv. 2. § (6) bekezdés szerint a felek között fennálló jogviszony szerint adóköteles jövedelme keletkezik.

A szociális partnerek a cafeteria több elemének megtartását szeretnék elérni

SZJA

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2019-ben 17,5 százalékra csökkenhet, ha legalább 6 százalékos lesz a reálkereseti mutató emelkedése a versenyszférában.

Szállodaszövetség: 30 százalékkal többet is fizethetnek SZÉP-kártyával jövőre

SZJA

A beterjesztett törvényjavaslat szerint jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Megszűnik az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás, de év végéig még igénybe vehető!

SZJA

Ez egy kedvező pénzkivételi lehetőség volt cégtulajdonosoknak, de cafetéria elemként más munkavállalóknak is jó szolgálatokat tett. Intézkedjen gyorsan, aki még élni akar vele.

NAV: adóköteles a nyári diákmunkával szerzett jövedelem is

SZJA

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra.

Költeni kell a Szép-kártyát, mert elviszik

SZJA

A szabályok szerint azok, akiknek a Szép-kártyájára 2016-ban utalták a juttatást, május 31-ig költhetik el a keretet. A határidőt követően lejár a juttatások érvényessége és a fel nem használt összegek visszakerülnek a munkáltatókhoz.

Szűk egy hét múlva lejár az szja-bevallás határideje

SZJA

Az adóhatóság a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze a bevallási tervezeteket, amelyek pontosan rögzítik az adózók kifizetőktől származó, tavaly megszerzett jövedelmeit és év közben érvényesített kedvezményeit. Előfordulhat azonban olyan adat, év közbeni változás, amelyről a NAV-nak nincs információja. Tipikusan ilyen az ingatlan-bérbeadásból, az ingatlaneladásból és ingó értékesítésből származó jövedelem.