Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Osztalékelőleg adózási szabályai

JÁRULÉKOK, TB

Kérdésként merülhet fel, hogy a 2018-ban kifizetett osztalékelőleg után eho-t vagy a szociális hozzájárulási adót kell-e fizetni, és mely évben realizálódik e fizetési kötelezettség?

A munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezmény érvényesítése

JÁRULÉKOK, TB

Idéntől a NAV az újonnan bejelentett munkavállalók esetében automatikusan vizsgálja a kedvezményre jogosultságot. A NAV ugyanis a nyilvántartásában szereplő adatok alapján automatikusan megküldi az érintetteknek elektronikus úton az igazolást, amelynek birtokában érvényesíthető a munkaerőpiacra lépő dolgozója után a kedvezmény.

Meddig őrizzük meg a munkaügyi iratokat?

JÁRULÉKOK, TB

Az új szabályozás azzal, hogy az egyes munkavállalókra vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötött megőrzési kötelezettséget írt elő, egyúttal azt is megszabja, hogy a megőrzési kötelezettség határidejét munkavállalónként külön-külön nyilván kell tartani.

Szocho- és szakképzési hozzájárulás kedvezmény védett korban elbocsátott köztisztviselők után

JÁRULÉKOK, TB

Azok a munkáltatók, akik védett korban elbocsátott köztisztviselőt alkalmaznak, 2018. november 24-től a szociális hozzájárulási adóból és a szakképzési hozzájárulásból kedvezményt vehetnek igénybe. A kedvezményt a költségvetési szervnek nem minősülő munkáltatók érvényesíthetik.

Változások a megváltozott munkaképességű dolgozók kedvezményeiben

JÁRULÉKOK, TB

Számos olyan változás lépett életbe január elsejétől, amely tovább javítja a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatási helyzetét. Egyrészt az eddiginél nagyobb munkavállalói kör után vehető igénybe a szociális hozzájárulási adókedvezmény...

A járulékbevalláshoz is Cégkapu kell

JÁRULÉKOK, TB

A gazdálkodó szervezet a '08-as jelű bevallást beküldheti saját cégkapuján keresztül vagy benyújthatja nevében meghatalmazottja. Ahhoz, hogy a gazdálkodó szervezet meghatalmazottat vehessen igénybe a bevallás beküldéséhez, a meghatalmazást a bevallás benyújtása előtt be kell jelentenie a NAV-nál, a korábban bejelentett meghatalmazásokat nem kell megismételni

Emelkedik a gyed és a diplomás gyed összege, megjelenik a gyod

JÁRULÉKOK, TB

A gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik. A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

A megváltozott munkaképességű személyek utáni szocho kedvezmény szabályai

JÁRULÉKOK, TB

2019. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek után kizárólag a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 13. §-ában szabályozott kedvezmény érvényesíthető

Töltse le a FairConto 2019-es bérkalkulátorát

JÁRULÉKOK, TB

30 különböző jogviszony-típusra - készítette a Fair Conto Zrt. (Ruszin Zsolt)

Változik a nyugdíjas munkavállalók társadalombiztosítási jogállása

JÁRULÉKOK, TB

A munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas személyre nem terjed ki a biztosítási kötelezettség, szochót és szakképzési hozzájárulást sem kell fizetni utána. Az érintett személyek biztosítási jogviszonyának megszűnését a munkáltatónak 8 napon belül a 19T1041-es számú adatlapon az állami adó- és vámhatóság felé be kell jelenteni. Ez változás csak az Mt. szerint munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjas munkavállalókat érinti.

Azt új szocho törvény hatályba lépése és az eho megszűnése kérdései

JÁRULÉKOK, TB

NAV tájékoztató a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény hatályba lépéséről és az egészségügyi hozzájárulás kötelezettség megszűnéséről

Bevezetik a gyermekek otthongondozási díját

JÁRULÉKOK, TB

A gyermekek otthongondozási díja (GYOD) havi bruttó 100 ezer forint lesz és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható

Emelkedik az ápolási díj, bevezetik a gyermekek otthongondozási díját

JÁRULÉKOK, TB

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők esetében bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege januártól bruttó 100 ezer forint

Támogatások gyermekes családoknak

JÁRULÉKOK, TB

December 1-jétől a kétgyermekesek is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt. A családi adókedvezmény havi 40 ezer forintra emelkedik jövőre. Testvér-gyed is lesz.

Ápolási díj helyett gyermekek otthongondozási díja lesz

JÁRULÉKOK, TB

A korábban ápolási díjra jogosult szülők kapják majd a gyodot, január 1-jétől egységesen bruttó 100 ezer forintra lesz jogosult mindenki, aki otthonában gondoskodik az önellátásra képtelen gyermekéről.

Ab döntés: a rokkantság felülvizsgálatának érdeminek kell lennie

JÁRULÉKOK, TB

A rokkantsági ellátások felülvizsgálatakor érdemben kell vizsgálni a rokkant állapotának megváltozását - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken közzétett határozatában.

2019-től emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj

JÁRULÉKOK, TB

Az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével.

Megsemmisítette az Ab a nyugdíjtörvény egy passzusát

JÁRULÉKOK, TB

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette a nyugdíjtörvény egy bekezdését, álláspontja szerint a szabályozás szükségtelenül korlátozza a jogorvoslathoz és a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot.

Uniós bíróság: a kiküldött munkavállaló jogosult a munkavégzés helye szerinti ország juttatásaira

JÁRULÉKOK, TB

Bármely uniós tagállam társadalombiztosítási hatósága által kiállított úgynevezett A1-es igazolás a munkavégzés helye szerinti tagállam szociális biztonsági intézményeit és bíróságait köti

Változások a nyugdíjas foglalkoztatásban

JÁRULÉKOK, TB

A Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2018. évi XL. törvény 22. §-a 2018. július 26-ai hatállyal módosította a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. §-át.