Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Bevezetik a gyermekek otthongondozási díját

JÁRULÉKOK, TB

A gyermekek otthongondozási díja (GYOD) havi bruttó 100 ezer forint lesz és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható

Emelkedik az ápolási díj, bevezetik a gyermekek otthongondozási díját

JÁRULÉKOK, TB

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők esetében bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege januártól bruttó 100 ezer forint

Támogatások gyermekes családoknak

JÁRULÉKOK, TB

December 1-jétől a kétgyermekesek is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt. A családi adókedvezmény havi 40 ezer forintra emelkedik jövőre. Testvér-gyed is lesz.

Ápolási díj helyett gyermekek otthongondozási díja lesz

JÁRULÉKOK, TB

A korábban ápolási díjra jogosult szülők kapják majd a gyodot, január 1-jétől egységesen bruttó 100 ezer forintra lesz jogosult mindenki, aki otthonában gondoskodik az önellátásra képtelen gyermekéről.

Ab döntés: a rokkantság felülvizsgálatának érdeminek kell lennie

JÁRULÉKOK, TB

A rokkantsági ellátások felülvizsgálatakor érdemben kell vizsgálni a rokkant állapotának megváltozását - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken közzétett határozatában.

2019-től emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj

JÁRULÉKOK, TB

Az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével.

Megsemmisítette az Ab a nyugdíjtörvény egy passzusát

JÁRULÉKOK, TB

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette a nyugdíjtörvény egy bekezdését, álláspontja szerint a szabályozás szükségtelenül korlátozza a jogorvoslathoz és a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot.

Uniós bíróság: a kiküldött munkavállaló jogosult a munkavégzés helye szerinti ország juttatásaira

JÁRULÉKOK, TB

Bármely uniós tagállam társadalombiztosítási hatósága által kiállított úgynevezett A1-es igazolás a munkavégzés helye szerinti tagállam szociális biztonsági intézményeit és bíróságait köti

Változások a nyugdíjas foglalkoztatásban

JÁRULÉKOK, TB

A Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2018. évi XL. törvény 22. §-a 2018. július 26-ai hatállyal módosította a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. §-át.

Megváltozott munkaképességű vállalkozók szocho kedvezménye

JÁRULÉKOK, TB

A 2018. július 26-ától hatályos szabályok az eddigiekhez képest szélesebb körben, a komplex minősítés alapján 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű egészségi állapotú egyéni, illetve társas vállalkozók vonatkozásában is biztosítja az adókedvezmény igénybevételét.

Elfogadta az Országgyűlés a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényjavaslatot

JÁRULÉKOK, TB

A jogszabály összevonja a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást, emellett a más törvényben szabályozott, a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményeket is az új törvény tartalmazza.

Mentesség a egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól

JÁRULÉKOK, TB

Amennyiben a magánszemély részére a Járási Hivatalban kiállításra kerül a szociális rászorultságot igazoló bizonyítvány, akkor annak érvényességi ideje alatt nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie.

Őstermelők járulékfizetése

JÁRULÉKOK, TB

Gyakran ismételt kérdések őstermelők járulék kötelezettségével kapcsolatosan

TB kifizetőhely - 100 fő felett kötelező

JÁRULÉKOK, TB

A tartósan 100 fő feletti dolgozói állománnyal rendelkező munkáltatók esetében kötelező a pénzbeli társadalombiztosítási szolgáltatások helyben elbírálása és kifizetése. Idetartozik a táppénz, a szüléssel és az üzemi balesettel összefüggő készpénzellátások elbírálása, számfejtése és ezeknek a munkabérekkel történő egyidejű kifizetése.

Fekete foglalkoztatás - a NAV kiemelt figyelemmel vizsgálja

JÁRULÉKOK, TB

A szabálytalankodóknak a bírságon és a telephelybezáráson túl egyéb hátrányos következményekkel is számolniuk kell, mint például a megbízható adózói státusz, vagy a kata alanyiság elvesztése.

Méltányosságból megállapítható pénzbeli ellátások

JÁRULÉKOK, TB

Méltányosságból pénzbeli ellátást megállapítani csak abban az esetben lehet, ha a jogszabály értelmében a kérelmező biztosított nem jogosult a kérelmezett pénzbeli ellátásra.

Táppénz változások

JÁRULÉKOK, TB

2018. január 1-jétől a visszamenőleges keresőképtelenségi igazolás esetén, orvosi dokumentáció alapján a kormányhivatal szakértő főorvosa 30 napig visszamenőleg igazolhatja a keresőképtelenséget.

Egyéni vállalkozók és őstermelők járulékbevallási kötelezettségének változása

JÁRULÉKOK, TB

2018. január 1-jétől a biztosított egyéni vállalkozónak, mezőgazdasági őstermelőnek járulékbevallási kötelezettségét az ’58-as bevalláson kell teljesítenie. Amennyiben az adózó a 1858-as bevallást nem nyújtja be a NAV felé, elmulasztja bevallási kötelezettségét.

Emmi: emelkedik több szociális ellátás összege

JÁRULÉKOK, TB

Emelkedik az ápolási díj összege, nő a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a rászoruló időskorúak járadékának és a normatív közgyógyellátásnak a jövedelemhatára, havi 50 ezer forintos támogatást kapnak a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok.

Változások a családtámogatási jogszabályokban

JÁRULÉKOK, TB

Több, a családokat érintő jogszabály változik január 1-jével, így egyebek mellett nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed maximális összege, a gyermek várásakor az édesanya diákhitelének törlesztését felfüggesztik, a második gyermek vállalása esetén a tartozás felét, a harmadik vagy további gyermek vállalásánál pedig a teljes tartozást elengedik.