Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Ápolási díj helyett gyermekek otthongondozási díja lesz

JÁRULÉKOK, TB

A korábban ápolási díjra jogosuló szülők kapják majd a gyodot, január 1-jétől egységesen bruttó 100 ezer forintra lesz jogosult mindenki, aki otthonában gondoskodik az önellátásra képtelen gyermekéről.

Ab döntés: a rokkantság felülvizsgálatának érdeminek kell lennie

JÁRULÉKOK, TB

A rokkantsági ellátások felülvizsgálatakor érdemben kell vizsgálni a rokkant állapotának megváltozását - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken közzétett határozatában.

2019-től emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj

JÁRULÉKOK, TB

Az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével.

Megsemmisítette az Ab a nyugdíjtörvény egy passzusát

JÁRULÉKOK, TB

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette a nyugdíjtörvény egy bekezdését, álláspontja szerint a szabályozás szükségtelenül korlátozza a jogorvoslathoz és a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot.

Uniós bíróság: a kiküldött munkavállaló jogosult a munkavégzés helye szerinti ország juttatásaira

JÁRULÉKOK, TB

Bármely uniós tagállam társadalombiztosítási hatósága által kiállított úgynevezett A1-es igazolás a munkavégzés helye szerinti tagállam szociális biztonsági intézményeit és bíróságait köti

Változások a nyugdíjas foglalkoztatásban

JÁRULÉKOK, TB

A Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2018. évi XL. törvény 22. §-a 2018. július 26-ai hatállyal módosította a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. §-át.

Megváltozott munkaképességű vállalkozók szocho kedvezménye

JÁRULÉKOK, TB

A 2018. július 26-ától hatályos szabályok az eddigiekhez képest szélesebb körben, a komplex minősítés alapján 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű egészségi állapotú egyéni, illetve társas vállalkozók vonatkozásában is biztosítja az adókedvezmény igénybevételét.

Elfogadta az Országgyűlés a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényjavaslatot

JÁRULÉKOK, TB

A jogszabály összevonja a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást, emellett a más törvényben szabályozott, a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményeket is az új törvény tartalmazza.

Mentesség a egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól

JÁRULÉKOK, TB

Amennyiben a magánszemély részére a Járási Hivatalban kiállításra kerül a szociális rászorultságot igazoló bizonyítvány, akkor annak érvényességi ideje alatt nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie.

Őstermelők járulékfizetése

JÁRULÉKOK, TB

Gyakran ismételt kérdések őstermelők járulék kötelezettségével kapcsolatosan

TB kifizetőhely - 100 fő felett kötelező

JÁRULÉKOK, TB

A tartósan 100 fő feletti dolgozói állománnyal rendelkező munkáltatók esetében kötelező a pénzbeli társadalombiztosítási szolgáltatások helyben elbírálása és kifizetése. Idetartozik a táppénz, a szüléssel és az üzemi balesettel összefüggő készpénzellátások elbírálása, számfejtése és ezeknek a munkabérekkel történő egyidejű kifizetése.

Fekete foglalkoztatás - a NAV kiemelt figyelemmel vizsgálja

JÁRULÉKOK, TB

A szabálytalankodóknak a bírságon és a telephelybezáráson túl egyéb hátrányos következményekkel is számolniuk kell, mint például a megbízható adózói státusz, vagy a kata alanyiság elvesztése.

Méltányosságból megállapítható pénzbeli ellátások

JÁRULÉKOK, TB

Méltányosságból pénzbeli ellátást megállapítani csak abban az esetben lehet, ha a jogszabály értelmében a kérelmező biztosított nem jogosult a kérelmezett pénzbeli ellátásra.

Táppénz változások

JÁRULÉKOK, TB

2018. január 1-jétől a visszamenőleges keresőképtelenségi igazolás esetén, orvosi dokumentáció alapján a kormányhivatal szakértő főorvosa 30 napig visszamenőleg igazolhatja a keresőképtelenséget.

Egyéni vállalkozók és őstermelők járulékbevallási kötelezettségének változása

JÁRULÉKOK, TB

2018. január 1-jétől a biztosított egyéni vállalkozónak, mezőgazdasági őstermelőnek járulékbevallási kötelezettségét az ’58-as bevalláson kell teljesítenie. Amennyiben az adózó a 1858-as bevallást nem nyújtja be a NAV felé, elmulasztja bevallási kötelezettségét.

Emmi: emelkedik több szociális ellátás összege

JÁRULÉKOK, TB

Emelkedik az ápolási díj összege, nő a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a rászoruló időskorúak járadékának és a normatív közgyógyellátásnak a jövedelemhatára, havi 50 ezer forintos támogatást kapnak a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok.

Változások a családtámogatási jogszabályokban

JÁRULÉKOK, TB

Több, a családokat érintő jogszabály változik január 1-jével, így egyebek mellett nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed maximális összege, a gyermek várásakor az édesanya diákhitelének törlesztését felfüggesztik, a második gyermek vállalása esetén a tartozás felét, a harmadik vagy további gyermek vállalásánál pedig a teljes tartozást elengedik.

Januártól emelkedik a gyermekgondozási díj összege

JÁRULÉKOK, TB

A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik.

Ötvenezer forintos öregkori támogatást kaphatnak a gyermeküket otthon ápolók

JÁRULÉKOK, TB

A parlament honlapján olvasható, az egyes családtámogatási tárgyú, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint a tartós ápolást végzők időskori támogatását az kaphatja meg, aki gyermekét - ideértve a már nagykorú gyermeket is - az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőzően legalább 20 évig saját háztartásában gondozta és ezért ápolási díjat kapott, valamint az ellátás formája legalább egy évig emelt összegű vagy kiemelt ápolási díj volt.

Adókedvezmény cégeknek kisgyermekes munkavállalók foglalkoztatása után

JÁRULÉKOK, TB

Akár 282 ezer forintnyi közterhet is megtakaríthatnak évente a cégek a kisgyermekes munkavállalók után járó adókedvezménnyel, amelyet Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számítása szerint jelenleg körülbelül 60 ezer kisgyermekes foglalkoztatott után nem érvényesítenek.