Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Úgy tűnik, nem sértette a közösségi jogot a magyarországi kiskereskedelmi különadó

EGYÉB ADÓK

Nem sértette a közösségi jogot a bolti kiskereskedelmi árbevételre kivetett magyarországi különadó, amely 2010-től 2012 végéig volt érvényben - foglalt állást csütörtökön az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka a brit Tesco magyarországi leányvállalata által indított ügyben.

Adóváltozások Július 1-én: Csökkent a szocho, kedvezőbb lett a kata

EGYÉB ADÓK

Ehhez kapcsolódóan változtak az összevont adóalap megállapításának szabályai is. Ha a magánszemély egy adott jövedelem után kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére, jövedelme 85 százalékát kell figyelembe venni az eddigi 84 helyett.

Európai Bíróság: a reklámadó nem sérti az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat

EGYÉB ADÓK

Az ítélet szerint még a 2013-ban nyereséget nem termelő cégek azon lehetősége sem számít tiltott állami támogatásnak, hogy ezen adó 2014. évi alapjából levonják a korábbi évek elhatárolt veszteségeinek 50 százalékát.

Külföldre utazás szabályai

EGYÉB ADÓK

A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép. Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a Közösség területéről kiviszi.

Május 31-ig kell elkészíteni a 2019. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallást

EGYÉB ADÓK

A május végéig benyújtott bevallások alapján megállapított összeget két egyenlő részletben, július 31-ig, valamint 2020. január 31-ig kell megfizetniük az érintetteknek.

E-mailben kötött szerződés megítélése helyi iparűzési adóban

EGYÉB ADÓK

A helyi iparűzési adó alapját csak írásban kötött szerződés alapján lehet csökkenteni az alvállalkozói teljesítésekkel. E-mailben kötött megállapodás ezt csak abban az esetben válthatja ki, ha megfelel az adótörvény formai követelményeinek, vagyis fokozott biztonságú e-aláírással látták el.

Használt autó behozatal külföldről - a NAV szemével

EGYÉB ADÓK

Magyarországon folyamatosan emelkedik a külföldről behozott használtautók száma. Első hallásra jó üzletnek tűnhet Nyugat-Európából származó autót vásárolni. Ha azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatait górcső alá vesszük...

Rehabilitációs hozzájárulás iskolaszövetkezetben, szociális- és közérdekű nyugdíjas szövetkezetben

EGYÉB ADÓK

A rehabilitációs hozzájárulással összefüggő létszámszámításkor nem kell figyelembe venni az iskolaszövetkezet, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet tagjait.

HIPA – idén érvényesíthető utoljára a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség!

EGYÉB ADÓK

Május 31. a helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határideje is, érdemes figyelni arra, hogy idén utoljára lehet élni a 2018-ra még érvényesíthető, a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentességgel. A hipa megosztásánál pedig a telephelyek, székhelyek közötti adómegosztást kell pontosan megtervezni!

Április 23-ig kell befizetni az innovációs járulék első előlegét

EGYÉB ADÓK

A határidőig az egyes, úgynevezett partner- és kapcsolódó vállalkozások adatait már együttesen kell értékelni, sokszor bonyolult képletek alapján. Ez alapján dől el, hogy az adott társaságnak kell-e innovációs járulékelőleget fizetni, vagy nem.

A jövedéki bevallási, és adatszolgáltatási kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítése

EGYÉB ADÓK

A következő fontos tudnivalókra hívjuk fel ügyfeleink figyelmét...

A cégautó-adózás néhány sajátossága

EGYÉB ADÓK

A következő írásban az adónem tárgyának bemutatása révén a hatósági nyilvántartásban nem szerepelő személygépkocsi cégautóadó-kötelezettségének tényállási elemeit ismertetjük, illetőleg a megfizetett gépjárműadó cégautóban való levonásának gyakorlati alkalmazáshoz nyújtunk támpontot. Ez utóbbi téma jogszabályhelyeinek magyarázatát gyakorlati példa segíti.

Nébih: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc szereplői tavaly is május végéig készítették el élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallásukat. Az akkor megállapított összeg első részletét július 31-ig utalták el, míg a második részlet befizetési határideje idén január vége.

Sokan mennek át katába

EGYÉB ADÓK

Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát

Adómarketing a PM-től

EGYÉB ADÓK

A minisztérium kampánya sikeres volt, szilveszterig majd 11 ezer vállalkozás jelezte belépési szándékát a kivába. Január 3-án már 311 ezer volt a katás vállalkozások száma.

PM: januártól 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó

EGYÉB ADÓK

Január 1-től nő az üdítőital, a szörp, a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaital, a cukrozott kakaópor, az előrecsomagolt cukrozott készítmény, a sós snack, az ételízesítő, az ízesített sör, az alkoholos frissítő és a gyümölcsíz adómértéke.

Kata változások 2019 – a bevétel fogalma, és az adóalanyiság keletkezése vonatkozásában

EGYÉB ADÓK

Nem minősül a kisadózó egyéni vállalkozó bevételének a nem kizárólag üzemi célú tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítéséért kapott ellenérték. 2019. január 1-jétől a tevékenységét év közben kezdő vállalkozásnak minősül az átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejövő, kata-adóalanyiságot választó gazdasági társaság is.

Iparűzési adóban tételes adóalap szerint adózó kata-alany jogalkalmazási gyakorlatának támpontjai

EGYÉB ADÓK

A következő írás az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adóban a tételes adóalap szerint adózó kata-alany eljárási kötelezettségeivel, jogosultságaival összefüggésben nyújt gyakorlati magyarázatot a 2019. január 1-jétől hatályos jogszabályok figyelembevételével. Emellett kitérünk a speciális adójogi státusszal összefüggő egyéb sajátosságok ismertetésére is.

Figyeljenek adótartozásukra a kisadózó vállalkozások

EGYÉB ADÓK

A kisadózó vállalkozásoknak érdemes ellenőrizniük adószámlájukat, és az esetleges adótartozást célszerű még idén rendezniük. Az a katás ugyanis, aki az évet százezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja, elveszíti kataalanyiságát. Ez azért is lényeges, mert az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható újból ez a kedvező adózási mód.

Hajrá KIVA - mondja a PM

EGYÉB ADÓK

Ezt az adózási formát azoknak a vállalkozásoknak érdemes választani, melyeknek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyek növekedésre, beruházásokra forgatják vissza a nyereségüket. A kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban járna, a kisvállalkozásokat a döntésben a tárca kiva kalkulátora is segíti.