kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Mazars: a csekély mértékű reklámbevételt is be kell jelenteni

EGYÉB ADÓK

Százmillió forint alatti reklámbevételnél továbbra sem kell reklámadót fizetni, az adóhatóság honlapján megjelent nyomtatványt azonban ki kell tölteni, és május végéig benyújtani, különben az adózó akár el is veszítheti adómentességét

NGM: nem sérti az uniós szabályokat a szeszesitalok magyarországi adóztatása

EGYÉB ADÓK

A bizottság szerint uniós jogba ütközik, hogy például a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra - amelyeknél a nemzeti termelés jelentős - Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól, míg más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak.

Nyilatkozat a a de minimis támogatásnak minősülő reklámadó-mentességről

EGYÉB ADÓK

NAV tájékoztató a de minimis támogatásnak minősülő reklámadó-mentességhez kapcsolódó nyilatkozat megjelenéséről

Uniós bíróság: jogszerűen függesztette fel az EB több magyar adóintézkedés alkalmazását

EGYÉB ADÓK

Az Európai Bizottság (EB) jogszerűen utasította Magyarországot, hogy függessze fel a dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszeripari vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti díjának alkalmazását addig, míg a hivatalos vizsgálat lezárul - így döntött az Európai Unió Bírósága szerdán.

Illetékváltozások 2017-2018

EGYÉB ADÓK

A törvénymódosításokhoz kapcsolódó magyarázataink az adózók helyes jogalkalmazást kívánják elősegíteni.

Cégautóadó a figyelmeztető jelzéses járművek után

EGYÉB ADÓK

A NAV többször ellenőrzött olyan vállalkozásokat, amelyek figyelmeztető sárga jelzéssel ellátott járművet üzemeltettek, azonban, helytelenül, nem vallottak és nem fizettek cégautóadót.

Energiaadó bevallása

EGYÉB ADÓK

Önadózás esetén az adókötelezettséget havonta kell bevallani és az adót megfizetni. Az adóalanynak az energiaadót a tárgyhót követő hó 20. napjáig kell bevallania és megfizetnie, illetve azt addig jogosult visszaigényelni.

FM: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

EGYÉB ADÓK

A Nébih szakemberei ellenőrzik a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, különösen a sonkákat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat.

Felére csökkent a tanulmányok mellett vállalkozó kisadózók tételes adója

EGYÉB ADÓK

Érdemes odafigyelni a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatásban tanuló vállalkozóknak, mivel egy kedvező törvényváltozás alapján már nem minősülnek főállású kisadózónak. Ez azt jelenti, hogy januártól havonta 50 ezer helyett mindössze 25 ezer forint tételes adót kell fizetniük.

Nébih: január végéig kellett befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

EGYÉB ADÓK

Január 31-én lejár a múlt évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje. A fizetési értesítő a Nébih bevallási felületén (portal.nebih.gov.hu/ügyfélprofil) érhető el. A felügyeleti díj második részletét a Nébih elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

A jövedéki adóbevallás elkészítésében is segít a NAV

EGYÉB ADÓK

Már minden jövedéki adófizetésre kötelezett vállalkozó megkapta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a decemberi időszakról szóló bevallási tervezetét. A hivatal nyilvántartása szerint a mintegy hétszáz vállalkozó összességében 100 milliárd forint jövedéki adót, illetve dohány áfát fizet majd a költségvetésbe - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Jövedéki adót visszaigénylő gazdák figyelemébe

EGYÉB ADÓK

A 2017. I. negyedévben vásárolt gázolaj esetén 100,49225 Ft/liter adómérték megadásával, 2017. II-IV. negyedévben vásárolt gázolaj esetén 90,487 Ft/liter adómérték megadásával kell a bevallási nyomtatványt kitölteni.

KATA / KIVA - ÁFA alanyi mentesség - december 31-ig válassza - aki így akar adózni 2018-ban

EGYÉB ADÓK

Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél vagy növekedésre fordítja vissza a profitját. Akik még idén választják a katát, amely minimális adminisztrációval és közteherrel jár, azok a teljes 2018-as évben így adózhatnak. Az alanyi áfamentességet szilvesztert követően legközelebb már csak a 2019-es adóévre választhatják a már működő vállalkozások

Egyszerűsített közteherviselési adó változások - 2018

EGYÉB ADÓK

2018. január 1-jétől a módosítás értelmében nem választhatja a közterhek ekho szerinti megfizetését az egyébként ekho szerint adóztatható tevékenységére az egyéni vállalkozó, ha e tevékenységre az adóévben a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózást választotta.

A NAV tájékoztató levelet küld a kivásoknak

EGYÉB ADÓK

Az év végéig több mint 6 ezer kisvállalati adót (kiva) fizető vállalkozás kap levélben tájékoztatást a 2017-es elszámoló bevallásban érvényesíthető egyszeri kedvezményről, a számítás levezetéséről - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Egyszerűsített adóraktár engedélyesek és kisüzemi bortermelők figyelmébe

EGYÉB ADÓK

Az idén már nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani a boros elszámolást az egyszerűsített adóraktár engedélyeseknek és a kisüzemi bortermelőknek. Legközelebb 2018. augusztus 15-ig kell a hegybíró felé eleget tenni ennek az elszámolási kötelezettségnek.

Kata változások 2018

EGYÉB ADÓK

Tanulók, hallgatók főállású kisadózói státuszát érintik a változások, egyrészről. Továbbá a a főállású kisadózók havi ellátási alapja 94 400 forint lesz, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén pedig havonta 158 400 forint képezi az ellátások számításának alapját. És még ügyvédi iroda is választhatja a katát.

Változnak az illetékszabályok a lakások adásvételénél

EGYÉB ADÓK

A módosítás értelmében lakásvásárlás esetén a kedvezményes illetékalap megállapításakor, illetve az illetékmentesség alkalmazásánál figyelembe lehet venni annak a lakásnak a forgalmi értékét is, amelyet a vásárlást megelőző 3 éven belül adtak el. A korábbi szabályozás egy évet tartalmazott.

A kisvállalati adó alkalmazásáról tájékoztat 70 ezer céget a NAV

EGYÉB ADÓK

A kivát azok a legfeljebb 50 munkavállalót alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot. Az adó mértéke jövőre a törvény által meghatározott adóalap 13 százaléka, ennek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól

Dohánygyártmányok ellenőrzése az Európai Unióban

EGYÉB ADÓK

Cikkünk az Európai Unió területén 2019. május 20-tól alkalmazandó dohánygyártmányok nyomon követési rendszerének felállításáról kíván egy rövid áttekintést nyújtani az Európai Bizottság által közzétett végrehajtási rendelettervezet (hivatkozási szám: Ares (2017) 4305467) rendelkezései alapján, különös figyelemmel a működést meghatározó alapvető intézményi követelményekre és az ellenőrzés folyamatára vonatkozó mechanizmusokra.