Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Változott a főállású kisadózó fogalma

EGYÉB ADÓK

Nem tekinthető főállásúnak a kisadózó, ha a tárgyhónap egészében közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben folytat tanulmányokat.

A jövedéki adót érintő, 2019. január 1-től hatályos változásokról

EGYÉB ADÓK

A módosítások elsősorban adóigazgatási tárgyúak, egyértelműsítő és egyéb módosítások, illetve az adózók adminisztrációs terheinek csökkentése, az adókötelezettségeik teljesítésének megkönnyítését szolgálják, továbbá a kereskedelmi gázolaj esetében az uniós adóminimumnak való megfelelése kapcsán 3,5 forinttal csökken a visszaigényelhető adó összege.

A PM nagyon nyomja a kivát

EGYÉB ADÓK

A napokban 80 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogyan spórolhat a közterhein a kivával. "Azt szeretnénk elérni, hogy a cégek legyen tudatosak adóügyeikben, és válasszák a számukra legkedvezőbb adózási formát" - mondta Izer Norbert

Most érdemes dönteni a kiváról

EGYÉB ADÓK

A vállalkozóknak decemberben érdemes dönteni arról, hogy az új évben melyik adózási mód szerint teljesítik közteherfizetési kötelezettségüket. Az év utolsó hónapjában még több közepes cégnek nyílik meg a kiva választási lehetősége.

Aki még evás akar lenni, vagy abból ki akar lépni - így járjon el

EGYÉB ADÓK

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) utoljára a 2019. évre, 2018. december 20-ig az állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentéssel választható, ezt követően az áttérés nem lehetséges.

KIVA-kalkulátor 2019-re

EGYÉB ADÓK

Annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes tíz percet szánni a kiva-kalkulátorra, mert az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint 80 százaléka jobban jár, ha a kivát választja.

A focisták örülnek az EKHO felső határa emelésének

EGYÉB ADÓK

Leginkább a magyar labdarúgócsapatok nemzetközi versenyképességét segíti, ha a sportolók és sportszakemberek esetében a parlament hozzájárul az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (EKHO-val) adózó jövedelem felső határának növekedéséhez.

Átlépte a háromszázezret a katások száma

EGYÉB ADÓK

Már majdnem minden harmadik cég ezt az adózási módot választja.

A helyi iparűzési adó alóli mentesség kiterjesztését tervezik Budapesten

EGYÉB ADÓK

A városvezetés javaslatára kiterjeszthetik a helyi iparűzési adó alóli mentességgel érintett vállalkozások körét, ugyanis a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott javaslat szerint a mentesség az adóalap által meghatározott határát az eddig 1 millióról 1,5 millióra emelnék.

Benyújtásra került egy újabb adócsomag

EGYÉB ADÓK

A változások minden lényeges adótörvényt érintenek. Kisvállalkozásokat érintő változás, hogy az áfa alanyi mentesség értékhatára 2019. január 1-től 12 millió forintra változik, és azok is választhatják ezt, akiknek 2018. évben a 8 millió forintot meghaladja, de a 12 millió forintot nem éri el. Ez a katásokat érinti kedvezően. Olvasd tovább...

Külföldről rendelt postacsomagok vámszabályai

EGYÉB ADÓK

Az interneten cégtől (pl. webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de 27% áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig áfát és vámot kell fizetni.

Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

EGYÉB ADÓK

Azon cégeknek lehet 2019-ben innovációs járulékkötelezettségük, amelyeknél a partner- és kapcsolódó vállalkozásokkal együtt számolva a foglalkoztatottak létszáma legalább 50 fő, vagy pedig az éves nettó árbevétel és a mérlegfőösszeg (mindkét érték) elérte vagy meghaladta a 10 millió eurónak megfelelő forintösszeget 2016-ban és 2017-ben is.

Munkavállaló kölcsönzése külföldi munkaerő-kölcsönző cégtől

EGYÉB ADÓK

Rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség külföldi vállalkozástól bérbevett munkaerő alkalmazása esetén

ITM: nő az egyszer használatos műanyagok termékdíja

EGYÉB ADÓK

A termékdíjtörvény módosításával várhatóan nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör várhatóan tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, köztük a keverőpálcával és a szívószállal.

Beruházási adóelőny a helyi iparűzési adóban

EGYÉB ADÓK

2019-től a helyi beruházások ösztönzése érdekében is biztosítható adóelőny.

A munkarend jelentősége a KATA alatt

EGYÉB ADÓK

A feltételnek való megfelelés azokban az esetekben nem igazolható, amikor a kisadózó nem saját maga határozza meg a munkabeosztását, hanem a megrendelő osztja be, hogy mikor kell a munkát elvégeznie. Tipikusan ilyen az éjjeli őr tevékenysége, amikor a kisadózónak a megbízó által meghatározott napon kell a megbízó telephelyének védelmét biztosítania.

Népszerű a kata - már minden második egyéni vállalkozó katás, Győr-Moson-Sopron megyében

EGYÉB ADÓK

A kata szerinti adózást egyéni vállalkozó, egyéni cég, ügyvédi iroda, valamint kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság választhatja, akár év közben is.

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertől

EGYÉB ADÓK

Nem változik októbertől az üzemanyagok jövedéki adója, mivel az adóhatóság által vizsgált időszakban 50 dollár fölött maradt az ásványolaj Brent napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagára. A benzin jövedéki adója így 120 forint, a gázolajé 110,35 forint marad.

Digitális adó - azt mondják, hátrányos lenne

EGYÉB ADÓK

Az Európai Bizottság (EB) az idén márciusban mutatta be javaslatait az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására. A németek ellenzik

Szeptember 17-ig esedékes a bevándorlási különadó bevallása és befizetése

EGYÉB ADÓK

Az adót az augusztus 25-től 31-ig terjedő időszakban nyújtott bevándorlást segítő tevékenység támogatása után kell megfizetni.