Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Átlépte a háromszázezret a katások száma

EGYÉB ADÓK

Már majdnem minden harmadik cég ezt az adózási módot választja.

A helyi iparűzési adó alóli mentesség kiterjesztését tervezik Budapesten

EGYÉB ADÓK

A városvezetés javaslatára kiterjeszthetik a helyi iparűzési adó alóli mentességgel érintett vállalkozások körét, ugyanis a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott javaslat szerint a mentesség az adóalap által meghatározott határát az eddig 1 millióról 1,5 millióra emelnék.

Benyújtásra került egy újabb adócsomag

EGYÉB ADÓK

A változások minden lényeges adótörvényt érintenek. Kisvállalkozásokat érintő változás, hogy az áfa alanyi mentesség értékhatára 2019. január 1-től 12 millió forintra változik, és azok is választhatják ezt, akiknek 2018. évben a 8 millió forintot meghaladja, de a 12 millió forintot nem éri el. Ez a katásokat érinti kedvezően. Olvasd tovább...

Külföldről rendelt postacsomagok vámszabályai

EGYÉB ADÓK

Az interneten cégtől (pl. webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de 27% áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig áfát és vámot kell fizetni.

Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

EGYÉB ADÓK

Azon cégeknek lehet 2019-ben innovációs járulékkötelezettségük, amelyeknél a partner- és kapcsolódó vállalkozásokkal együtt számolva a foglalkoztatottak létszáma legalább 50 fő, vagy pedig az éves nettó árbevétel és a mérlegfőösszeg (mindkét érték) elérte vagy meghaladta a 10 millió eurónak megfelelő forintösszeget 2016-ban és 2017-ben is.

Munkavállaló kölcsönzése külföldi munkaerő-kölcsönző cégtől

EGYÉB ADÓK

Rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség külföldi vállalkozástól bérbevett munkaerő alkalmazása esetén

ITM: nő az egyszer használatos műanyagok termékdíja

EGYÉB ADÓK

A termékdíjtörvény módosításával várhatóan nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör várhatóan tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, köztük a keverőpálcával és a szívószállal.

Beruházási adóelőny a helyi iparűzési adóban

EGYÉB ADÓK

2019-től a helyi beruházások ösztönzése érdekében is biztosítható adóelőny.

A munkarend jelentősége a KATA alatt

EGYÉB ADÓK

A feltételnek való megfelelés azokban az esetekben nem igazolható, amikor a kisadózó nem saját maga határozza meg a munkabeosztását, hanem a megrendelő osztja be, hogy mikor kell a munkát elvégeznie. Tipikusan ilyen az éjjeli őr tevékenysége, amikor a kisadózónak a megbízó által meghatározott napon kell a megbízó telephelyének védelmét biztosítania.

Népszerű a kata - már minden második egyéni vállalkozó katás, Győr-Moson-Sopron megyében

EGYÉB ADÓK

A kata szerinti adózást egyéni vállalkozó, egyéni cég, ügyvédi iroda, valamint kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság választhatja, akár év közben is.

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertől

EGYÉB ADÓK

Nem változik októbertől az üzemanyagok jövedéki adója, mivel az adóhatóság által vizsgált időszakban 50 dollár fölött maradt az ásványolaj Brent napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagára. A benzin jövedéki adója így 120 forint, a gázolajé 110,35 forint marad.

Digitális adó - azt mondják, hátrányos lenne

EGYÉB ADÓK

Az Európai Bizottság (EB) az idén márciusban mutatta be javaslatait az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására. A németek ellenzik

Szeptember 17-ig esedékes a bevándorlási különadó bevallása és befizetése

EGYÉB ADÓK

Az adót az augusztus 25-től 31-ig terjedő időszakban nyújtott bevándorlást segítő tevékenység támogatása után kell megfizetni.

Gyakori hibák a szakképzési hozzájárulás összegének meghatározása során

EGYÉB ADÓK

A NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint még az önkéntes jogkövetésre törekvő, megfelelő szakmai háttérrel rendelkező adózóknál is előfordul a szakképzési hozzájárulás összegének téves meghatározása.

A tájékoztatásra összpontosít a NAV a bevándorlási különadó kapcsán

EGYÉB ADÓK

Szeptember 15-ig esedékes a bevallások benyújtása, erről pedig az érintetteknek kell dönteniük, mert a legtöbb adóhoz hasonlóan a bevándorlási különadó is önadózáson alapul.

Osztalék utáni adót kiváltó adó katára áttérő ügyvédi irodáknál

EGYÉB ADÓK

A NAV tájékoztatót adott ki a Katv. szerinti adózásra áttérő ügyvédi irodák osztalék utáni adót kiváltó adófizetési kötelezettségéről.

Hatályba lépett a bevándorlási különadó

EGYÉB ADÓK

A bevándorlási különadót a bevándorlást segítő tevékenység támogatása után kell fizetni. Az első - augusztusról szóló - bevallást szeptember 15-ig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni.

Itt a bevándorlási különadó

EGYÉB ADÓK

Felkészült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a bevándorlási különadó beszedésére, az új adóteher szabályait következetesen számon fogja kérni az érintett szervezeteken - mondta a NAV-ot vezető államtitkár a Magyar Időknek.

NAV: megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója

EGYÉB ADÓK

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos mértékű különadója, már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni.

Helyi iparűzési adót érintő változások - 2018-2019

EGYÉB ADÓK

Beruházási adóelőny bevezetésének lehetősége * Adóelőleg kiegészítési kötelezettség * Megszűnik a foglalkoztatás bővítéséhez kapcsolódó adóalap-mentesség * IFRS-hez kapcsolódó módosítások