Hírek

A társasági adótörvény változásai 2020

TAO

Az alábbiakban a Tao. tv-t érintő legfontosabb változásokat mutatjuk be azok hatálybalépésének sorrendjében. 2020. január 1-től ezeket a szabályokat kell alkalmazni.

Változnak az uniós támogatások

TÁMOGATÁSOK

A legtöbb gazdálkodót érintő változás, hogy a ma alaptámogatás és zöldítés jogcímen kapható, hektáronként mintegy 75 ezer forintos hozzájárulást a jövőben egy támogatási formában vehetik majd igénybe a termelők. 2014-ig is így volt ez, de ehhez az időszakhoz képest jelentős eltérés, hogy a teljes összeg erős zöldítési feltételek teljesítéséhez lesz kötve.

Így értékelte az évet a NAV

ART

Tavaly 184 ezer adóhatósági ellenőrzést végzett a NAV, ami nettó 232,5 milliárd forint adókülönbözetet és 269 milliárd forint bírságot eredményezett.  Az idei terv szerint fokozottan ellenőrzik majd a foglalkoztatottak jogviszonyát és az áfabefizetéseket. A kiemelt szektorok közé tartozik az építőipar, a zöldség-gyümölcs nagykereskedelem, a vendéglátóipar, az e-kereskedelem, a gépjármű- és alkatrész-kereskedelem, valamint a jövedéki termékek.

Hogyan csökkenthető a lakás-bérbeadás bevétele?

SZJA

Ehhez egy másik településen kell bérelni lakást, fizetni a bérleti díjat, és van még pár apróság

Pénzmosás esettanulmányok - cégalapítás, számlanyitás, pénzfelvétel

ART

Az elkövető 2014 végén egy gazdasági társaságot alapított, hogy ezzel segítse bűncselekményből származó pénz elrejtését. Vállalta, hogy a társaság nevére bankszámlát nyit, az arra érkező összegeket rendszeresen készpénzben felveszi, és ezt a pénzt megbízója részére alkalmanként, díjazás ellenében átadja.

Milyen változásokat hoz az azonnali fizetési rendszer?

KKV

Az év minden napján, a nap minden percében, pár másodpercen belül jóváírják a belföldi átutalást a kedvezményezett számláján. Az összeghatár 10 millió forint lesz. A másik fontos fejlemény a másodlagos azonosítók bevezetése lesz, amely lehet e-mail cím vagy mobiltelefonszám, így már nem szükséges megjegyezni egy hosszú bankszámlaszámot.

Dohánytermékek jövedéki adója

EGYÉB ADÓK

A dohánytermékekre kivetett minimális uniós jövedéki adó nem segítette elő a fogyasztás visszaszorítását, noha a jelenlegi szabályok jól működnek a tagállami költségvetési bevételek kiszámíthatóságának és stabilitásának szempontjából - olvasható az Európai Bizottság dohánytermékek adóztatásáról szóló jelentésében.

Növekszik a a fizetési meghagyásos eljárások száma

JOG

30 millió forintos összeghatár alatt magánszemélyek bármely közjegyzőnél kezdeményezhetik a fizetési meghagyás kibocsátását, 3 millió forint alatt pedig ez a legegyszerűbb módja a per nélküli pénzkövetelésnek. Az eljárás kezdeményezéséhez nincs szükség a ki nem fizetett számlák, szerződések vagy más bizonyítékok csatolására sem, csupán kérelmezni kell a közjegyzőnél a fizetési meghagyás kibocsátását.

Támogatási csalás esettanulmányok - fiktiv számlákkal még az áfát is

TÁMOGATÁSOK

A vádlott három évvel ezelőtt határozta el, hogy cégei nevében uniós pályázatot nyújt be különböző gépek beszerzéséhez. Az ötven százalékos támogatási intenzitású pályázatokban azonban nem a gépek valós beszerzési árát tüntette fel, hanem két másik vállalkozástól hamis számlákat vásárolt, melyeken a húszmillió forintért vásárolt gépek értékét százmillió forintban tüntette fel. A két benyújtott pályázat révén 90 millió forint támogatást kapott

Információbiztonsági kézikönyv és intézkedés csomag KKV-k részére

KKV

Kiadványunk eszközöket és megoldásokat ad mikro, kis- és középvállalkozások - és könyvelőirodák számára üzleti titkaik hatékony megóvásához, továbbá az olyan pénzügyi és vagyoni veszteségek megelőzéséhez, amelyek adatkezelési gondatlanság vagy szervezetlenség, felkészületlenség, adatlopás, csalás, visszaélés miatt következhetnek be. A kiadvány tevékenységétől függetlenül bármely vállalkozás számára használható. Ára 25.400,-Ft - de Önadózó előfizetőknek 50% kedvezménnyel 12.700,-Ft. Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szabalyzatok-2/

Bírósági változások adóperekben

AIR

Március 31-ével jogszabályi változás miatt megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. A közigazgatási perekben április 1-jétől első fokon nyolc törvényszék - a Fővárosi Törvényszék, a Budapest Környéki Törvényszék, a Debreceni Törvényszék, a Győri Törvényszék, a Miskolci Törvényszék, a Pécsi Törvényszék, a Szegedi Törvényszék és a Veszprémi Törvényszék - jár el regionális illetékességgel. A törvénnyszéken köelező a jogi képviselet.

Melyek az automatikus fizetési könnyítés szabályai?

ART

Megbízható adózó élhet vele. A kérelem kizárólag elektronikusan terjeszthető elő a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető űrlapon (FAG01).

Indulnak a kis- és középvállalkozásokat segítő pályázatok

TÁMOGATÁSOK

Február 6-tól adhatják be a támogatási kérelmeket a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását, illetve a külpiacra lépésüket segítő kiemelt pályázati felhívásokra

Célkeresztben a KATA

EGYÉB ADÓK

Miközben programozók, mérnökök és fodrászok tucatjai választják jelenleg is a katát Magyarországon, az adónem egyre inkább a támadások kereszttüzébe kerül. A NAV láthatóan egyre komolyabban vizsgálódik a katásokat foglalkoztató vállalkozások körében, mindeközben híresztelések kaptak szárnyra az adónem tervezett szigorításáról is. Van-e ok az ijedségre?

Az iparűzési adó egyszerűsítését javasolják

EGYÉB ADÓK

Az értékcsökkenési leírás, illetve a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú - ötszörös mértékű - leírhatóvá tételét javasolják az adóalapból, valamint az adófeltöltési kötelezettség megszüntetését az iparűzési adónál is.

Jönnek és növekednek a GDPR-bírságok

JOG

Meghaladta a 140 millió forintot a Magyarországon működő cégekre kiszabott GDPR bírságok együttes összege. Leggyakrabban a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvet sértik meg a vállalatok, amiért az elmúlt mintegy másfél évben már 58 alkalommal büntetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

Társasházak adószámigénylése

ART

Ha a társasházközösségnek adókötelezettsége keletkezik (a közös tulajdont hasznosítja,munkabért, megbízási díjat, közös képviselő részére tiszteletdíjat fizet stb.), az adókötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül be kell jelentkeznie a területileg illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz.

Mikor nem alkalmazható az önellenőrzés?

ART

Nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási lehetőséggel jogszerűen élt, és ezt az ellenőrzéssel változtatnámeg (például alanyi adómentességet választott). Ez azonban nem vonatkozik az olyan speciális esetekre, amelyekre külön törvényi rendelkezés van (például:korkedvezményes nyugdíj).

ONYA újdonságok: kata, távközlési adó, társasházi szja, pénzügyi szervezetek különadója

ART

A tavalyi évről 2020. február 25-ig benyújtandó 19KATA mellett a 20KATA nyomtatványnak is van online verziója, így az év közben a kata-alanyiság alól kikerülő adózónak a soron kívüli beadáskor, illetve 2021-ben a 2020-ról történő elszámoláskor minden érintettnek előnyt jelenthet az ONYA használata.

Mikor kell elvégezni az online pénztárgép éves szervizes felülvizsgálatát?

ÁFA

A pénztárgépek éves felülvizsgálata kötelező. A felülvizsgálat része a szervizes helyszíni vizsgálat, amit évente egy alkalommal a pénztárgép üzemeltetőjének kell elvégeztetnie.


Vissza az előző oldalra