Hírek

Közeleg a tao- és kiva-bevallások és az adófizetés határideje

TAO

A veszélyhelyzet kapcsán életbe lépett adózási könnyítések lehetővé tették, hogy a vállalkozások 2020. szeptember 30-ig adjanak be egyes olyan bevallásokat, amelyek benyújtási határideje eredetileg 2020. április 22. és szeptember 30. közé esik. Ez a halasztott határidő vonatkozik az éves fizetendő adó és az adóévre már megfizetett előlegek különbözetének befizetésére is. 

Információbiztonsági esetek - Elveszett bankkártyák interneten megosztott fotóival éltek vissza

DIGITALIZÁCIÓ

Az interneten megosztott bankkártyák fotóin található adatok felhasználásával 2018 júniusától egészen 2019 májusáig webáruházakból vásárolt, a szolgáltatók pedig a bankkártyákhoz tartozó számlákat terhelték meg a vásárlások összegével. Egy esetben egy SZÉP-kártya adatait is felhasználta a fizetéshez.

400 milliós kárt okozó költségvetési csalás ügyben meg lehetett egyezni 2 év felfüggesztettben

JOG

Az egyik vádlott, mint az egyik magyarországi fesztivált szervező gazdasági társaság főszervezője, 2013 és 2016 között - hat társának közreműködésével - nem fizette be az online és külföldi jegyértékesítésből származó bevételek általános forgalmi adóját. A Törvényszék az ügyészség és három vádlott között létrejött egyezséget jóváhagyta, és az egyezség szerinti büntetést szabta ki.

Az utalvány mint rejtett prémium

SZJA

Visszaváltható utalványok alkalmazása esetén érdemes megfontolni a béren kívül, természetben adott juttatások adókezelésének felülvizsgálatát és szükség esetén az adókülönbözet rendezését, a szükséges önellenőrzések benyújtása mellett

Közcélú beruházások áfája ügyében döntött az Európai Unió Bírósága

ÁFA

Sok éve húzódó, és az ingatlanfejlesztők zsebéből súlyos milliárdokat kiszedő bizonytalanságra tett pontot az Unió Bírósága. Nem csak azt erősítette meg, hogy az úgynevezett „közcélú” beruházásokra levonható az áfa, de azt is, hogy ezeknek a szükségszerű átadása sem keletkeztet áfafizetési kötelezettséget akkor, ha a beruházás a fejlesztő gazdasági tevékenységéhez is elengedhetetlenül szükséges.

Még egy hétig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

ÁFA

Szeptember 30-ig 32 EU-s és unión kívüli országból igényelhető vissza a forgalmi adó Ettől az évtől Törökországgal bővült a visszaigénylési lehetőséget biztosító országok listája

Itt a GINAPP, a PM mobiltelefonos alkalmazása, amellyel aktuális pályázatokról tájékoztatnak

TÁMOGATÁSOK

Az alkalmazás segítségével a vállalkozások minden Ginop kiírásról részletesen informálódhatnak, a pályázatok megjelenéséről azonnali értesítést kaphatnak.

Mely munkavállaló minősül megváltozott munkaképességűnek?

EGYÉB ADÓK

A rehabilitációs hozzájárulás megállapításakor a foglalkoztatóknak kell eldöntenie azt, hogy a foglalkoztatottjuk megfelel-e a Mmtv. által támasztott törvényi feltételeknek és ezen túlmenően az is meghatározó kérdés, hogy a dolgozó által benyújtott, a megváltozott munkaképességet igazoló irat megfelel-e az előírásoknak, illetve hogy meddig tart a komplex minősítés időbeli hatálya.

Szigorodó javítási, cserélési és visszafizetési szabályok jönnek 2021 januártól

JOG

Összefoglalónk azokat a lényegesebb újdonságokat elemzi, amelyeket a kormány 270/2020. (VI. 12.). számú rendeletével az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás tekintetében, illetve amelyeket az innovációért és technológiáért felelős miniszter 18/2020. (VI. 12.) ITM rendeletével a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó igényekkel kapcsolatban vezetett be.

Szakképzési hozzájárulás: Beruházási kiegészítő csökkentő tétel

EGYÉB ADÓK

Ezzel a tétellel az a hozzájárulásra kötelezett számolhat, amely kizárólag a gyakorlati képzés folytatásához szükséges beruházást hajt végre. A kiegészítő kötelezettség csökkentő tétel a beruházás aktiválásának évében számolható el.

Civil szervezetek egyszerűsített törlési eljárása

JOG

Egyszerűsített törlési eljárásra akkor kerül sor, ha a nyilvántartató bíróság a civil szervezetet törvényességi felügyeleti eljárásban hivatalból megszünteti, vagy vonatkozásában megszűnési okot állapít meg, és nem merült fel adat arra nézve, hogy a civil szervezetnek lenne bármilyen vagyona. 

MNB: célzottan folytatódik a hiteltörlesztési moratórium

KKV

Tavasszal körülbelül 60 ezer vállalkozás vette igénybe a moratóriumot, a nehéz helyzetbe került cégek pedig, ha jelzik a banknak, élhetnek a hosszabbítással.

Jogviszony-ellenőrzés az egészségügyi ellátás során

JÁRULÉKOK, TB

A jogviszony-ellenőrzés során a NEAK informatikai rendszere jelzi az egészségügyi szolgáltatónak a beteg jogviszonya rendezettségét, TAJ száma érvényességét.

Nem egyszerű a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszaigénylése

ÁFA

Óhatatlanul is a jól ismert akadálypályás tévéműsor juthat az eszünkbe, ha az új, 2020-as szabályok alapján kérjük vissza az áfát a behajthatatlan követeléseinkre.  Az első konkrét tapasztalatok mutatják, hogy sok nehézséggel kell megküzdenie annak, aki vissza akarja kapni az áfát. De a vállalkozás semmiképpen sem lehetetlen. Dr. Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda partnerének véleménycikke. 

Nyugat-magyarországi akvizícióval erősíti könyvelési tevékenységét a BDO Magyarország

KKV

 A BDO Magyarország felvásárolta a WHC-csoport könyvelési üzletágát. A jelentős vidéki ügyfélkörrel rendelkező WHC Könyvelő Kft. megvásárlásával a BDO Magyarország cégcsoport könyvelési üzletága egyike lett Magyarország legjelentősebb számviteli szolgáltatóinak.

Hogy mik vannak: Adóhatósági eljárások befolyásolásának ígéretével csaptak be vállalkozókat

JOG

A gyanú szerint 2019 szeptembere előtt a két férfi és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa abban állapodott meg, hogy vállalkozókat győznek meg arról, hogy hivatalos személyek megvesztegetésével, illetve befolyásolásával a velük kapcsolatos adóigazgatási, illetve a NAV hatáskörébe tartozó büntetőeljárásokról információkat szereznek, és azok további menetét a megrendelő érdekeinek megfelelően irányítják.

Beküldték a százmilliomodik online számlát

ÁFA

A rendszer segít észlelni az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat az adózók saját maguk is javíthatják, és partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják, vagy felhasználhatják az üzleti belső folyamataikban

EU Bíróság: aggályos a NAV áfa-ellenőrzésekkel kapcsolatos gyakorlata

ÁFA

Az Európai Unió Bírósága két, a közelmúltban közzétett döntésében rámutatott arra, hogy a NAV adólevonási jog megtagadásával kapcsolatos gyakorlata több ponton is a közösségi jogba ütközik. Ez az adóhatóságot az eddigi gyakorlatának megváltoztatására is kényszerítheti.

Pénztárgép-elütés javítása

ÁFA

Amennyiben az adóalany a nyugta kinyomtatását követően veszi észre, hogy téves összeget ütött be a pénztárgépbe és az általa üzemeltetett online pénztárgép nem alkalmas sztornó nyugta kiállítására, melyből következően nincs lehetősége pénztárgépi sztornózásra, akkor kézzel kell ezt megtennie. Az adóhatóság felé nem kell adatot szolgáltatni.

Benyújthatók a Pest megyei panziópályázatok

TÁMOGATÁSOK

E célzott pénzügyi támogatási program keretében 60 és 300 millió forint közötti vissza nem térítendő összeg igényelhető


Vissza az előző oldalra