Hírek

Pénztárgépek és automata berendezések éves felülvizsgálatának ellenőrzése

ÁFA

A NAV tájékoztatása szerint méltányosan fog eljárni a pénztárgépek és az automata berendezések éves felülvizsgálatának ellenőrzésekor

Október 23-tól módosultak a járványügyi készültség szabályai

JOG

Annyiban, hogy sportrendezvény nézői és tüntetés résztvevői is kötelesek maszkot viselni.

Szép-kártya 2021

SZJA

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után. Vagyis minden dolgozó megkaphatja jövőre a 800 ezer forintot, a munkáltatónak mindössze csak arra kell figyelnie, hogy az összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen az érintettek Szép-kártyájára

A biztosítási kötelezettség alóli mentesülés esetének értelmezése

JÁRULÉKOK, TB

A belföldön többször, összességében huzamosabb ideig foglalkoztatottak biztosítotti jogviszonya fennáll, a járulékfizetési kötelezettség mellett a biztosítotti jogállás társadalombiztosítási ellátásokra jogosít, például egészségügyi szolgáltatást vehetnek igénybe. 

Adótanácsadók Egyesülete: nem csökken az adminisztráció az adóhatóság által készítendő áfa bevallásokkal

ÁFA

Az Egyesület tagságának túlnyomó része - a körükben végzett felmérés szerint - úgy látja, hogy az áfa bevallás tervezet használatával munkája több, és felelőssége is nagyobb lenne.

Kisgyermeket nevelő szülők képzésének elősegítése, ösztöndíja és elhelyezkedésük támogatása pályázat indul

TÁMOGATÁSOK

A programban elérhető ösztöndíj-támogatás mértéke legfeljebb 12 hónapig havi 100 ezer forint, amelyet a pályázó egyebek mellett a képzés helyszínére utazás finanszírozására is felhasználhat. A pályázatban meghirdetett, ösztöndíjjal támogatott képzésekre az érdeklődők október 21-től jelentkezhetnek a Magyar Államkincstár weboldalán.

Jogviszony-stratégia könyvelőknek, adótanácsadóknak, bérszámfejtőknek

JÁRULÉKOK, TB

Szörényi Marianna Jogviszony-stratégia című, hiánypótló könyve naprakész információkkal, érthető példákon keresztül, gyakorlatiasan mutatja be a társas vállalkozás tagjának, ügyvezetőjének helyes jogviszony-besorolását, valamint ami még rendkívül fontos: az optimalizálás módját és menetét. https://jogviszonystrategia.hu/?m=onadozo

PM: július 1-jén új időszámítás vette kezdetét a járulékügyekben

JÁRULÉKOK, TB

Ha a 2020. július 1-je után felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát (2020-ban ez az összeg 46 260 forint), akkor a társadalombiztosítási azonosító jel (taj-szám) érvénytelenné válik. Ez azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe.

Újabb infók a családi gazdaságok új szabályairól

SZJA

Az új keretrendszerben három, egymástól jól elkülöníthető és a maguk számára leginkább megfelelő működési forma közül választhatnak a termelők. Maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát vagy családi mezőgazdasági társaságot. A működési formákhoz egyszerűbb és kedvezőbb adózási formák közül választhatnak az érintettek.

Támogatási csalás esettanulmányok - túlárazással

TÁMOGATÁSOK

Kialakítottak egy rendszert, amelyben jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől és ezeket felhasználva, pályáztak egy budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amelyeket el is nyertek. A kivitelezést hatvan önkormányzat esetében a benyújtott számlákon szereplő összegnél sokkal kisebb ráfordítással valósították meg.

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot

KKV

A moratórium változatlanul a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, a meghosszabbításból kimaradókra pedig hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig. A Kormány meg fog határozni egy olyan mutatószámot, amelynek segítségével a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknál is meghosszabbíthatóvá válik a hiteltörlesztési moratórium.

Várható változások: januártól illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

EGYÉB ADÓK

Az otthonfelújítási programban pedig januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel

5 munkaidőkerettel kapcsolatos bérszámfejtői (!) tévhit (videó és könyvajánló)

MUNKAJOG

dr. Máriás Attila, a Munkaidőkeret kalauz 2.0 szakkönyv szerzőjének videójában bemutatja az 5 leggyakoribb munkaidőkerettel kapcsolatos bérszámfejtői tévhitet. A szakkönyv hiánypótló jelleggel 360 oldalban olyan témát dolgoz fel, amiről más könyvek legfeljebb néhány oldal terjedelemben értekeznek. Videó itt: https://www.youtube.com/watch?v=yeNbR-d4aLs, Könyvrendelés itt: https://munkaidokeretkalauz.hu/megrendelem/

Vezessen be Piramis bérprogramot webes szoftverekkel

JÁRULÉKOK, TB

A PIRAMIS bérszámfejtő program lefedi a vállalatok bérügyviteli, HR területének elvárásait. Bérszámfejtés, Tb. számfejtés, adatszolgáltatások… http://www.lsoft.hu/

RLB könyvelés automatizálás, automata kontírozás: Athéna

SZÁMVITEL

Spóroljon időt és pénzt könyvelési feladatok automatizálásával! Az Athéna programok használatával könnyen és gyorsan betöltheti ügyfelei banki tranzakcióit és vevőinek számláit az RLB Kettős könyvvitel rendszerbe.

Szabályos a tömeges lázmérés a munkahelyeken

MUNKAJOG

A lázmérésre az adatkezelő tulajdonában vagy használatában álló területre történő beléptetés során kerülhet sor, a valamennyi belépni szándékozóra egységesen kiterjedő védelmi intézkedés (ún. “héjvédelem”) keretében. Az adatkezelés az érintettek azonosításához nem lehet köthető, és az nem járhat az adatok rögzítésével, tárolásával vagy továbbításával. 

Így hosszabbítják a törlesztési moratóriumot

KKV

A cégek közül csak azokra vonatkozik a hiteltörlesztési moratórium, akik a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján annak minősülnek. Ezért a törvényjavaslat felhatalmazza a kormányt a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozás mutatószámának meghatározására.

Otthonfelújítási támogatás legalább egy gyermekes családoknak 3 millió forintig január 1-től

TÁMOGATÁSOK

Ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, az állam visszautalja neki a költségeinek felét, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. Bármilyen felújítás támogatható, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról.

Vállalkozások munkaerő támogatása program indult

TÁMOGATÁSOK

A támogatás mértéke az álláskereső teljes munkaidőben történő foglalkoztatása esetében havonta a bérköltség (bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó) 50 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint. A program keretében a munkáltatónak az álláskeresőt legalább 5 hónapig foglalkoztatnia kell. 2020. október 15-től lehet jelentkezni elektronikus ügyintézés keretében

Lakáskiadás rövid távra - Egy rendhagyó nyugtaadás-ellenőrzés

ART

A bérbeadó randevúkra, "lopott órákra" adta ki a lakásait internetes hirdetésen keresztül, minőségi bort vagy pezsgőt bekészítve, "nyugodt környezetben, teljes diszkrécióval". A nem mindennapos hirdetés felkeltette a NAV munkatársainak is a figyelmét, akik SMS-ben foglaltak szállást, hogy a bérbeadás szabályainak betartását ellenőrizzék.


Vissza az előző oldalra