Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

NAV: megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója

EGYÉB ADÓK

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos mértékű különadója, már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni.

Helyi iparűzési adót érintő változások - 2018-2019

EGYÉB ADÓK

Beruházási adóelőny bevezetésének lehetősége * Adóelőleg kiegészítési kötelezettség * Megszűnik a foglalkoztatás bővítéséhez kapcsolódó adóalap-mentesség * IFRS-hez kapcsolódó módosítások

Jövőre átalakul a kgfb-hez kapcsolódó adózás

EGYÉB ADÓK

Megszűnik az eddigi baleseti adó, helyét egy 23 százalékos biztosítási adó veszi át. Kedvező, hogy az adó mértéke nem haladhatja meg a napi 83 forintot.

Kiemelt ellenőrzés indul a környezetvédelmi termékdíjköteles termékekre

EGYÉB ADÓK

Azokat ellenőrzik, akik akkumulátort, csomagolószert, gumiabroncsot, elektronikai berendezést hoztak belföldön forgalomba vagy importáltak, de arról bevallást nem nyújtottak be vagy nem teljesítették a termékdíjra vonatkozó bejelentési kötelezettségüket.

Agrárminisztérium: kibővül a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc minden ágára kiterjedő nyári ellenőrzés új célterületekkel bővül, így mostantól egészen augusztus 20-ig az eddigieknél több terméket, rendezvényt és árusítóhelyet vizsgálnak.

Elindult a felügyeleti rendszer az étel- és italautomatáknál

EGYÉB ADÓK

Június 30. után a jogszabály szerint már csak automata felügyeleti egységgel (AFE) felszerelt, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) megszemélyesített étel- és italautomata üzemeltethető. Július 1-től minden működő automata forgalmát látja az adóhivatal

Nem csökkent az évzáráshoz kapcsolódó adminisztrációs terhelés

EGYÉB ADÓK

A társasági és a helyi iparűzési adó okozza e téren a legnagyobb problémát az Adótanácsadók Egyesülete szerint

Kiviteli szabályok külföldre utazáskor

EGYÉB ADÓK

A személyes vámmentes keret a repülővel utazóknál 430 euró, a más úton érkezőknél 300 euró, a 15 év alattiaknál pedig minden esetben 150 euró.

Május végéig lehet szankciómentesen bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

EGYÉB ADÓK

Az elektronikus bevallási felület új helyen, az ügyfélprofil menüpontban érhető el a hivatal honlapján, ahol az ügyfélkapus azonosítást és belépést követően megtalálhatók az előző években készült meghatalmazások is.

Mazars: a csekély mértékű reklámbevételt is be kell jelenteni

EGYÉB ADÓK

Százmillió forint alatti reklámbevételnél továbbra sem kell reklámadót fizetni, az adóhatóság honlapján megjelent nyomtatványt azonban ki kell tölteni, és május végéig benyújtani, különben az adózó akár el is veszítheti adómentességét

NGM: nem sérti az uniós szabályokat a szeszesitalok magyarországi adóztatása

EGYÉB ADÓK

A bizottság szerint uniós jogba ütközik, hogy például a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra - amelyeknél a nemzeti termelés jelentős - Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól, míg más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak.

Nyilatkozat a a de minimis támogatásnak minősülő reklámadó-mentességről

EGYÉB ADÓK

NAV tájékoztató a de minimis támogatásnak minősülő reklámadó-mentességhez kapcsolódó nyilatkozat megjelenéséről

Uniós bíróság: jogszerűen függesztette fel az EB több magyar adóintézkedés alkalmazását

EGYÉB ADÓK

Az Európai Bizottság (EB) jogszerűen utasította Magyarországot, hogy függessze fel a dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszeripari vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti díjának alkalmazását addig, míg a hivatalos vizsgálat lezárul - így döntött az Európai Unió Bírósága szerdán.

Illetékváltozások 2017-2018

EGYÉB ADÓK

A törvénymódosításokhoz kapcsolódó magyarázataink az adózók helyes jogalkalmazást kívánják elősegíteni.

Cégautóadó a figyelmeztető jelzéses járművek után

EGYÉB ADÓK

A NAV többször ellenőrzött olyan vállalkozásokat, amelyek figyelmeztető sárga jelzéssel ellátott járművet üzemeltettek, azonban, helytelenül, nem vallottak és nem fizettek cégautóadót.

Energiaadó bevallása

EGYÉB ADÓK

Önadózás esetén az adókötelezettséget havonta kell bevallani és az adót megfizetni. Az adóalanynak az energiaadót a tárgyhót követő hó 20. napjáig kell bevallania és megfizetnie, illetve azt addig jogosult visszaigényelni.

FM: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

EGYÉB ADÓK

A Nébih szakemberei ellenőrzik a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, különösen a sonkákat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat.

Felére csökkent a tanulmányok mellett vállalkozó kisadózók tételes adója

EGYÉB ADÓK

Érdemes odafigyelni a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatásban tanuló vállalkozóknak, mivel egy kedvező törvényváltozás alapján már nem minősülnek főállású kisadózónak. Ez azt jelenti, hogy januártól havonta 50 ezer helyett mindössze 25 ezer forint tételes adót kell fizetniük.

Nébih: január végéig kellett befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

EGYÉB ADÓK

Január 31-én lejár a múlt évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje. A fizetési értesítő a Nébih bevallási felületén (portal.nebih.gov.hu/ügyfélprofil) érhető el. A felügyeleti díj második részletét a Nébih elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

A jövedéki adóbevallás elkészítésében is segít a NAV

EGYÉB ADÓK

Már minden jövedéki adófizetésre kötelezett vállalkozó megkapta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a decemberi időszakról szóló bevallási tervezetét. A hivatal nyilvántartása szerint a mintegy hétszáz vállalkozó összességében 100 milliárd forint jövedéki adót, illetve dohány áfát fizet majd a költségvetésbe - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.