Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertől

EGYÉB ADÓK

Nem változik októbertől az üzemanyagok jövedéki adója, mivel az adóhatóság által vizsgált időszakban 50 dollár fölött maradt az ásványolaj Brent napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagára. A benzin jövedéki adója így 120 forint, a gázolajé 110,35 forint marad.

Digitális adó - azt mondják, hátrányos lenne

EGYÉB ADÓK

Az Európai Bizottság (EB) az idén márciusban mutatta be javaslatait az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására. A németek ellenzik

Szeptember 17-ig esedékes a bevándorlási különadó bevallása és befizetése

EGYÉB ADÓK

Az adót az augusztus 25-től 31-ig terjedő időszakban nyújtott bevándorlást segítő tevékenység támogatása után kell megfizetni.

Gyakori hibák a szakképzési hozzájárulás összegének meghatározása során

EGYÉB ADÓK

A NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint még az önkéntes jogkövetésre törekvő, megfelelő szakmai háttérrel rendelkező adózóknál is előfordul a szakképzési hozzájárulás összegének téves meghatározása.

A tájékoztatásra összpontosít a NAV a bevándorlási különadó kapcsán

EGYÉB ADÓK

Szeptember 15-ig esedékes a bevallások benyújtása, erről pedig az érintetteknek kell dönteniük, mert a legtöbb adóhoz hasonlóan a bevándorlási különadó is önadózáson alapul.

Osztalék utáni adót kiváltó adó katára áttérő ügyvédi irodáknál

EGYÉB ADÓK

A NAV tájékoztatót adott ki a Katv. szerinti adózásra áttérő ügyvédi irodák osztalék utáni adót kiváltó adófizetési kötelezettségéről.

Hatályba lépett a bevándorlási különadó

EGYÉB ADÓK

A bevándorlási különadót a bevándorlást segítő tevékenység támogatása után kell fizetni. Az első - augusztusról szóló - bevallást szeptember 15-ig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni.

Itt a bevándorlási különadó

EGYÉB ADÓK

Felkészült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a bevándorlási különadó beszedésére, az új adóteher szabályait következetesen számon fogja kérni az érintett szervezeteken - mondta a NAV-ot vezető államtitkár a Magyar Időknek.

NAV: megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója

EGYÉB ADÓK

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos mértékű különadója, már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni.

Helyi iparűzési adót érintő változások - 2018-2019

EGYÉB ADÓK

Beruházási adóelőny bevezetésének lehetősége * Adóelőleg kiegészítési kötelezettség * Megszűnik a foglalkoztatás bővítéséhez kapcsolódó adóalap-mentesség * IFRS-hez kapcsolódó módosítások

Jövőre átalakul a kgfb-hez kapcsolódó adózás

EGYÉB ADÓK

Megszűnik az eddigi baleseti adó, helyét egy 23 százalékos biztosítási adó veszi át. Kedvező, hogy az adó mértéke nem haladhatja meg a napi 83 forintot.

Kiemelt ellenőrzés indul a környezetvédelmi termékdíjköteles termékekre

EGYÉB ADÓK

Azokat ellenőrzik, akik akkumulátort, csomagolószert, gumiabroncsot, elektronikai berendezést hoztak belföldön forgalomba vagy importáltak, de arról bevallást nem nyújtottak be vagy nem teljesítették a termékdíjra vonatkozó bejelentési kötelezettségüket.

Agrárminisztérium: kibővül a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés

EGYÉB ADÓK

Az élelmiszerlánc minden ágára kiterjedő nyári ellenőrzés új célterületekkel bővül, így mostantól egészen augusztus 20-ig az eddigieknél több terméket, rendezvényt és árusítóhelyet vizsgálnak.

Elindult a felügyeleti rendszer az étel- és italautomatáknál

EGYÉB ADÓK

Június 30. után a jogszabály szerint már csak automata felügyeleti egységgel (AFE) felszerelt, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) megszemélyesített étel- és italautomata üzemeltethető. Július 1-től minden működő automata forgalmát látja az adóhivatal

Nem csökkent az évzáráshoz kapcsolódó adminisztrációs terhelés

EGYÉB ADÓK

A társasági és a helyi iparűzési adó okozza e téren a legnagyobb problémát az Adótanácsadók Egyesülete szerint

Kiviteli szabályok külföldre utazáskor

EGYÉB ADÓK

A személyes vámmentes keret a repülővel utazóknál 430 euró, a más úton érkezőknél 300 euró, a 15 év alattiaknál pedig minden esetben 150 euró.

Május végéig lehet szankciómentesen bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

EGYÉB ADÓK

Az elektronikus bevallási felület új helyen, az ügyfélprofil menüpontban érhető el a hivatal honlapján, ahol az ügyfélkapus azonosítást és belépést követően megtalálhatók az előző években készült meghatalmazások is.

Mazars: a csekély mértékű reklámbevételt is be kell jelenteni

EGYÉB ADÓK

Százmillió forint alatti reklámbevételnél továbbra sem kell reklámadót fizetni, az adóhatóság honlapján megjelent nyomtatványt azonban ki kell tölteni, és május végéig benyújtani, különben az adózó akár el is veszítheti adómentességét

NGM: nem sérti az uniós szabályokat a szeszesitalok magyarországi adóztatása

EGYÉB ADÓK

A bizottság szerint uniós jogba ütközik, hogy például a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra - amelyeknél a nemzeti termelés jelentős - Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól, míg más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak.

Nyilatkozat a a de minimis támogatásnak minősülő reklámadó-mentességről

EGYÉB ADÓK

NAV tájékoztató a de minimis támogatásnak minősülő reklámadó-mentességhez kapcsolódó nyilatkozat megjelenéséről