Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

A Könyvelés jövője - avagy a digitális könyvelő 2.0 Konferencia

SZÁMVITEL

Digitális könyvelő konferenciasorozat keretében ismét bemutatunk könyvelőknek olyan programokat, ami munkájukat gyorsabbá, hatékonyabbá teheti. A kormányzat turbó fokozatra kapcsolt a digitalizáció terén. Válts te is és ismerj meg néhány lehetőséget! 2018. június 26. 9.00-15.00 óra. Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont, 1097 Budapest, Könyves K. krt. 12-14. Részvételi díj:16.000,- Ft / Fő + ÁFA. Egy cégtől 2 vagy több fő együttes jelentkezése esetén 12.000,- Ft/ Fő + ÁFA. További információ, jelentkezés: https://www.digitaliskonyvelo.hu/konferencia/

Deloitte: jelentős az érdeklődés az IFRS-re áttérés iránt

SZÁMVITEL

Az áttérés elsődleges kiváltó oka továbbra is az anyavállalat ezirányú preferenciája, illetve a jogszabályi előírás. Egyre hangsúlyosabb szempont ugyanakkor a külföldi piacok felé nyitás szándéka vagy az üzleti partnerek elvárásainak való megfelelés is.

A digitalizáció minden ágazatban elkezdődött Magyarországon

SZÁMVITEL

Nincs olyan ágazat Magyarországon, ahol valamilyen formában ne kezdődött volna el a digitális átállás az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) digitalizációs konferenciájának előadói szerint.

Átalakulóban a könyvelőszakma – Fókuszban az automatizáció és a kapacitásmenedzsment

SZÁMVITEL

Számos munkafolyamatot érinteni fog az automatizáció, csökkennek az egyszerűbb rutin jellegű feladatokra fordítandó idők, az így felszabaduló kapacitásokat pedig magasabb hozzáadott értékű feladatok végzésére fordíthatják a szakemberek.

KPMG: szigorítják a kriptodevizák kibocsátását

SZÁMVITEL

Szigorú keretek közé szorítanák a kriptodevizák kibocsátását, a világ 20 legnagyobb gazdasága március 19-én kezdődő kétnapos tanácskozásán megszülethetnek az első erre vonatkozó irányelvek - mondja Kardos Krisztina, a KPMG Legal szakértője. A közös nemzetközi fellépést nehezíti, hogy még a definíciók sem letisztultak.

Számviteli politika és szabályzatok 2018 - Önadózó előfizetőknek ingyenesen

SZÁMVITEL

Elkészültek a 2018-as számviteli szabályzat mintáink! Számviteli politika, Értékelési szabályzat, Selejtezési szabályzat, Pénzkezelési szabályzat (Valutapénztári szabályokkal) - a Számviteli törvény 2018. évi szabályainak megfelelően, használati útmutatóval. Ha még nem előfizetőnk, fizessen elő az Önadózó újságra 2018. 1-12. hóra 21.420,-Ft-ért és ingyenesen hozzájuthat szabályzatainkhoz. Előfizetés a számlázási és postázási cím megadásával: info@onadozo.hu

Idén még nem várható jelentős terheléscsökkenés a könyvelők, adótanácsadók munkájában

SZÁMVITEL

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint a 2018-ban hatályba lépő szabályozás és a tervezett reformok egyfelől rontják az adózási számviteli szakma presztízsét, másfelől nem javítják a munkaterhelését. A 2018 nyarán bevezetésre kerülő online számla-adatszolgáltatás nem hoz érdemi adminisztrációcsökkentést a szakemberek számára. „10 éves távlatban azonban várható, hogy az adatrögzítői feladatok valóban jelentősen csökkenni fognak, amely sok könyvelő munkáját teheti majd feleslegessé. Készülni kell arra, hogy a szakma, amit ma könyvelés alatt értünk, 10 éven belül el fog tűnni.” – emelte ki Zara László, az egyesület elnöke.

Gazdasági társaságok ÁSZ ellenőrzése - Amikor nem megfelelő a szabályozottság

SZÁMVITEL

A Zrt. rendelkezett a törvény által előírt szabályzatokkal, azonban a számviteli politikát nem aktualizálta, a leltározás gyakoriságára vonatkozó előírásnak nem tett eleget. Az éves és évközi beszámolási, adatszolgáltatási, valamint közzétételi kötelezettséget teljesítették, ugyanakkor a számviteli feladatok ellátása nem volt szabályszerű, mert a társaság nem a főkönyvi számlákra könyvelt és az elszámolást közvetlenül alátámasztó bizonylatok sem feleltek meg a formai követelményeknek.

Nehéz a könyvelni tanulók élete – de van megoldás

SZÁMVITEL

A szakmai vizsgák éves országos átlageredményei alapján a könyvelői képzéseken sorra buknak a tanulók. Szeptembertől mobil applikáció és távoktatási tananyag segíthet, hogy görbüljön a jegy.

Városgazdálkodási társaságok ÁSZ ellenőrzése

SZÁMVITEL

A számvevőszék megállapította: a kft. a saját vagyonával megfelelően gazdálkodott. A kezelt vagyon számviteli nyilvántartása és elszámolása azonban nem volt szabályszerű, ezáltal a társaság nem biztosította a kezelt vagyon értékének megőrzését és átláthatóságát.

Ezeket vizsgálja az ÁSZ a nonprofit kft-knél

SZÁMVITEL

Hiányosság volt, hogy 2015-ben a könyvvezetésre és bizonylatolásra vonatkozó részletes belső szabályok kialakítása nem biztosította a közhasznúsági melléklet adatainak közvetlen alátámasztását, továbbá nem határozta meg belső szabályzatban az önköltségszámítás rendjét, és nem állapította meg a végzett szolgáltatások önköltségét az utókalkuláció módszerével.

Késve érkezett számla

SZÁMVITEL

Sokszor előfordul, hogy egy számlát későn kapunk meg. Miután elévülési időn belül bármikor élhetünk adólevonási jogunkkal, valójában nem is definiáljuk a késett számla fogalmát. De mi van, ha egy fordított adózású számla érkezik későn?

Civil szervezeti beszámolók aktuális kérdései

SZÁMVITEL

2017 április 19-én a kora délutáni órákban az OBH honlapján megjelent nyomtatvány frissítések okán civil ügyfeleket is könyvelő kollegák figyelmét felhívnám az alábbiakra!

Civil szervezeti beszámolók aktuális kérdései

SZÁMVITEL

2017 április 19-én a kora délutáni órákban az OBH honlapján megjelent nyomtatvány frissítések okán civil ügyfeleket is könyvelő kollegák figyelmét felhívnám az alábbiakra!

Így néz ki egy számviteli botrány - Nagy-Britanniában

SZÁMVITEL

Fiktív eredményt mutattak ki, hogy a befektetőknek kívánatosabbak legyenek a cég papírjai.

Új gazdasági-pénzügyi képzések indulnak a közszolgálatban dolgozók részére

SZÁMVITEL

A közigazgatási, rendészeti és honvédelmi intézmények dolgozói részére indít új gazdasági-pénzügyi képzést az idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a Budapesti Gazdasági Egyetemmel (BGE) közösen.

Hat eljárást kezdeményezett az MNB könyvvizsgálók ellen november végéig

SZÁMVITEL

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén november végéig hat esetben kezdeményezett eljárást pénzügyi intézmények könyvvizsgálóival szemben a közfelügyeleti hatóságnál, két ügyben javasolta a kamarai fegyelmi eljárás felülvizsgálatát, és többször küldött figyelemfelhívó levelet könyvvizsgálóknak - közölte a jegybank hétfőn.

Újabb önkormányzatok befektetéseinél talált hiányosságokat az ÁSZ

SZÁMVITEL

A számvevőszék a korábban lezárult és a most befejezett ellenőrzések során is a 2014 januárjától 2015. április 30-áig terjedő időszakra vonatkozóan értékelte az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítását, továbbá azt, hogy egyes elemeinek működtetése biztosította-e a közpénzfelhasználás szabályosságát.

Állami számlázó- és könyvelőprogramot javasolt a Nézőpont Intézet

SZÁMVITEL

Az ingyenes állami számlázó program a NAV szerverén futhatna, megkönnyítve a cégek bejelentési és az adóhatóság ellenőrzési tevékenységét. Emellett javaslatot tettek egy egy ingyenes könyvelőprogramra is az adózók számára, amely szintén a NAV szerverein futna, így a NAV figyelmeztethetné az adózókat, ha valamit rosszul könyveltek, továbbá, a valós idejű adatok növelnék az ellenőrzés hatékonyságát. Része a javaslatoknak az is, hogy az önkormányzati adókat is szedje be az állam.

Az őszi adócsomag tartalmazza az IFRS-átállással kapcsolatos módosításokat is

SZÁMVITEL

A módosítások egyrészt orvosolják az eredeti szabályozásban megbúvó pontatlanságokat és anomáliákat, másrészt eddig nem szabályozott kérdésekről is rendelkeznek. Ezek közül kiemelten fontos, hogy az áttérő társaságoknak adó szempontból miképp kell kezelniük az eszközöket és kötelezettségeket érintő, a számviteli törvény és az IFRS szerint megállapított egyedi értékkülönbségeket