Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Jön a Második Adó-tanácskozás. Az étlapon a multik szerepelnek

ART

A második alkalommal összehívott Adó-tanácskozás fókuszában a nemzetközi adózás áll. A mellett, hogy szeretnénk mielőbb elérni, hogy a multinacionális vállalatok is fizessék meg az államkasszát megillető adókat, a kötelezően alkalmazandó nemzetközi adószabályokat úgy vezetnénk be, hogy az a lehető legkedvezőbb adózási környezetet biztosítsa a vállalkozásoknak, és még több külföldi befektető válassza székhelyéül Magyarországot - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Pénzmosás esettanulmányok - Bankszámlanyítás

ART

A szegedi lakosok több pénzintézetben devizaszámlákat nyitottak, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket a sértettek azért utaltak át, mert az e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel megtévesztettek őket.

Adótraffipax - a minimálbér, garantált bérminimum betartását fogják ellenőrizni

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei és a Munkaügyi Hatóság területi szervezeti egységei februárban közös ellenőrzéseket tartanak országszerte. A gazdálkodók tevékenységétől függetlenül ellenőrzik a 2019. január 1. óta hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályok betartását.

Adócsalás esettanulmányok - műanyagipari alapanyagokkal

ART

A számlalánc elején álló "eltűnő" cégek a következő szinten álló társaságok részére számlát bocsátottak ki, a belföldi értékesítés után pedig nem vallották be és nem fizették meg az adót. A számlaláncolat végén álló cégek az alattuk állók számlái alapján nagy összegű áfát igényelhettek vissza.

Megjelent az állandó képviseleti jogosultság bejelentésére szolgáló 2019-es EGYKE adatlap

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeresítette a 2019-ben használatos EGYKE adatlapot, amin a NAV előtti állandó meghatalmazás vagy törvényen alapuló képviseleti jogosultság jelenthető be.

Adózási évértékelő a NAV-tól

ART

Az online számlarendszerben eddig 318 ezer gazdálkodó regisztrált, 14 millió adat érkezett be, az ingyenes számlázó programot 12 ezer felhasználó használja.

Adótraffipax: a munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytatókat fogják ellenőrizni

ART

Amennyiben az ellenőrzések megkezdéséig az adózó teljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, abban az esetben mentesül a jogkövetkezmények alól.

Pénzmosás esettanulmányok - a bankszámlára érkező pénz továbbutalása

ART

Egyes álláshirdetések mögött gyakran pénzmosás áll: azért adnak pénzt, hogy a dolgozó továbbutalja a számlájára érkező pénzt. Ez veszélyes

Megszűnik a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség

ART

Csökken a vállalkozások adminisztrációval töltött ideje, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megszüntette a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét

Az Európai Bizottság minősített többségi szavazásra térne át az adópolitika egyes területein is

ART

Sokan sérelmezik, hogy egyes fontos javaslatok elakadtak vagy meg is hiúsultak a tagállamok vétójoga miatt, mint a digitális nagyvállalatok megadóztatását célzó kezdeményezés vagy a pénzügyi tranzakciós adó.

Cégkapu összefoglaló a PM-NAV-tól - Példákkal

ART

A gazdálkodó szervezetek 2019. január 1-től továbbra is választhatnak, hogy a NAV előtt 1. meghatalmazott nélkül járnak el, vagy 2. nagykorú tagjuk, alkalmazottjukjár el meghatalmazottként, vagy 3. szakértelemmel rendelkező más személy / szervezet mint meghatalmazott segítségét veszik igénybe. A következők szerint...

Még az idén hatályba lép az amerikai-magyar adóügyi megállapodás

ART

Az amerikai anyavállalattal rendelkező magyar leányvállalatok mentesülhetnek a hazai szabályok által előírt országonkénti jelentések benyújtása alól. Így már az idei ország-jelentéseket sem kell elkészíteni.

Cégkapu adminisztráció lépésről lépésre - Könyvelők, ügykezelők és jogosultságok felvitele

ART

A legalapvetőbb cégkapu adminisztráció az ügykezelő felvitele és jogosultságainak szabályozása. Kis- és középvállalkozásokban nagy valószínűséggel a könyvelő lesz, akit elsőként – de lehet, hogy utolsóként is – felvisznek. A feladatot – amelytől január 1-től az adókötelezettségek teljesítésének zavartalansága függ – igazság szerint a cég ügyvezetőjének kell elvégeznie – de lehet, hogy ez is a könyvelőre hárul. Leírjuk az alapvető lépéseket.

NAV: aki már nem felel meg a köztartozásmentesség feltételeinek, előzetes értesítést kap

ART

Az adózóknak a tárgyhónap utolsó napjáig - jelen esetben november 30-áig - kell pótolniuk az előzetes értesítésben megjelölt hiányosságokat, valamint teljesíteniük a tárgyhónapban esedékes további adókötelezettségeiket.

Jogkövetési vizsgálat az új Art-ben

ART

Jogkövetési vizsgálat keretében az adóhatóság a bevallási időszak lezárását megelőzően is ellenőrizheti, hogy az adózók eleget tettek-e a törvényben előírt adókötelezettségeiknek, továbbá adatokat gyűjthet a nyilvántartásában szereplő adatok hitelességének megállapítása vagy becslési adatbázis felépítése érdekében, illetve vizsgálhatja a gazdasági események valódiságát.

NAV-szóvivő: január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu

ART

A cégkapuval még nem rendelkező gazdálkodási szervezetek előtt két fontos feladat áll január elseje előtt, egyrészt regisztrálnia kell a céget annak képviselője, másrészt ki kell osztani a hozzáférési jogosultságokat a cégkapu intézőinek.

NAV: a gazdálkodó szervezetek jövőre elektronikusan csak cégkapun intézhetik adóügyeiket

ART

A gazdálkodó szervezetek jövőre kizárólag a cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY) tárhelyet használhatják - közölte a NAV pénteken.

Jön! Adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak jelenteniük kell az adókerülésre alkalmas adóstruktúrákat

ART

Bizonyos határokon átnyúló adóstruktúrákat a közreműködő tanácsadóknak vagy magának az ügyfélnek 2020. július elsejétől be kell jelentenie a tagállami adóhatóságoknak. A rendelkezésnek megfelelően az adótanácsadók, könyvvizsgálók, de akár a cégjogi lépéseket intéző ügyvédi iroda is köteles lehet jelentéstételre.

Namíbia is lekerült az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról

ART

Az EU tavaly decemberben fogadta el a listát, melyre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő államok kerültek fel

Köztatozásmentes adózók adatbázisa - előzetes értesítést küldenek majd

ART

Amennyiben az adózó már nem felel meg a jogszabályi feltételeknek, úgy erről cégkapun vagy KÜNY tárhelyen keresztül elektronikus „előzetes” értesítést küldenek, időt és lehetőséget biztosítva ezzel az elmulasztott kötelezettség pótlására.