Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

A kisvállalkozókat érinti kedvezően az áfamentesség határának emelése

ART

Az alanyi áfamentesség jelenleg nyolcmillió forintos felső határa jövőre tizenkétmillió forintra nő. A megemelt összeghatár megegyezik a kisadózó vállalkozások (a katával adózók) bevételi határával.

Adócsalás esettanulmányok - a "szokásos szisztéma"

ART

Úgynevezett "bukó" társaságok állították ki a fiktív számlákat, amelyeket a ténylegesen működő cégek a könyvelésükben felhasználták, így áfabevallásaikban a fizetendő adó összegét minimálisra csökkentették. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket el is utalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt készpénzben felvették.

PM: Egyszerűsödik az ügyfél-átvilágítás a szolgáltatók meglévő ügyfeleinél

ART

Azokról az esetekről van szó, amikor az üzleti kapcsolat eredeti létesítésekor a teljes körű ügyfél-átvilágítást (személyes találkozás keretében vagy jellemzően külföldi ügyfelek esetében az okiratok hiteles másolatának átvételével) az akkor hatályos rendelkezéseknek megfelelően már ugyan elvégezték, azonban az új törvényi rendelkezések szerinti valamilyen nyilatkozat, adat vagy okmánymásolat hiányzik, ezért azok pótlása, kiegészítése szükséges. Az esetleg hiányzó adatok, okiratok, okmánymásolatok postai úton is megküldhetők

Az EU tovább szigorítja a pénzmosás elleni szabályokat - Már megint

ART

Az új intézkedések közé tartozik a minimumszabályok megállapítása a pénzmosással kapcsolatos bűncselekmények meghatározására és a szankciókra vonatkozóan. Új az a lehetőség, hogy bizonyos pénzmosási tevékenységekért jogi személyek is felelősségre vonhatók lesznek, és többféle szankcióval sújthatók.

Nemzetközi adózás: Nem készültek fel a cégek a globális adórendszer teljes átalakulására

ART

A globális tendenciák alapján mindinkább összekapcsolódik az egyes országok adóigazgatása és adóadminisztrációja is. A kormányok egyre több elektronikus információt gyűjtenek be és osztanak meg egymással a célzott ellenőrzések során.

Infók a Nemzeti Adókonzultációról

ART

A kormány folytatni kívánja a munkát, jövedelmet terhelő adók csökkentését, szeretné elérni, hogy a magyar adórendszer e téren a régió legversenyképesebb rendszere legyen, és radikálisan csökkenteni kívánják az adónemek számát is - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára csütörtökön, a Nemzeti Adókonzultáció szakmai konferencián.

Jelentősen javult a forgalmi adók beszedésének hatékonysága

ART

A 2014-ben indult digitalizációs folyamatnak köszönhetően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a valós idejű adatok beszerzésével nagyobb hangsúlyt tud fektetni a szürke gazdaság szereplőire, miközben a fehér gazdaságban szereplők kevesebb ellenőrzést, sőt segítséget is kaphatnak az adminisztrációs feladataik elvégzéséhez.

Adótanácsadók járják a középiskolákat

ART

Már harmadik „tanévét” kezdi meg idén szeptemberben a Jövő tudatos adózói program. A kezdeményezést a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete indította el 2016 őszén. A szervezet önkéntes oktatónak jelentkező tagjai ingyenes adózási előadásokat tartanak a programra jelentkező középiskolákban.

Megvolt az Adótanácsakozás: A cégek adminisztrációs terheinek csökkentését tervezi a PM

ART

Az államtitkár az első Adótanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, ahhoz hasonló könnyítést kívánnak életbe léptetni a cégek számára, mint amit a magánszemélyek tapasztalhattak, amikor 5 millió adóbevallás elkészítését átvállalta az adóhatóság.

Deloitte: jelentős változásokat hoz az adókikerülés elleni direktíva a vállalkozások számára

ART

Az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban kidolgozott ATAD által javasolt kamatlevonhatósági korlát az EBITDA-hoz, (adó és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) köti az adózási szempontból levonható kamat mértékét.

Pénzmosás esettanulmányok - bankszámla nyítással

ART

Bankszámlákat nyitottak, több részletben felvették a Dél-Koreából és Spanyolországból érkező, megtévesztéssel félreirányított csalásokból származó pénzt, majd átadták.

Elkezdte a NAV a tevékenységüket eltitkoló adózók utólagos ellenőrzését

ART

A hivatal az adózók bevallásaiban, nyilatkozataiban szereplő adatok és a kontrolladatok összevetése alapján idén eddig több mint 500 adózót jelölt ki ellenőrzésre.

Adótraffipax: a látszólag tevékenységet nem folytató vállalkozásokat fogják ellenőrzni

ART

A NAV szeptember 10-től azon adózók utólagos ellenőrzését kezdi meg, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, a rendelkezésre álló kontroll adatokból azonban ezzel ellentétes következtetés vonható le.

NAV: hamarosan kiküldik az értesítést a tartozásról vagy túlfizetésről

ART

Az eltéréseket észrevételezni kell. Az e-bevallók nem kapnak papír alapú értesítést.

Nagy összegű készpénz átvitele az Európai Unió határán

ART

Ha a készpénz összege akármilyen pénznemben eléri a 10 ezer eurót, akkor írásban kell bejelentést tenni a NAV-nál.

Az adóeljárást érintő változások

ART

A késedelmi kamat visszaállítása * Nő a késedelmi pótlék mértéke * Az önellenőrzési pótlék mértéke változatlan marad

Ellenőrzi a NAV a balatoni vállalkozásokat

ART

Az ellenőrzéssorozat előtt az online pénztárgépekből érkező forgalmi és bevételi adatok elemzésével választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeknél felmerülhet valamilyen szabálytalanság. Árulkodó jel lehet például az, ha egy strand négy büféjéből egynek jóval alacsonyabb a pénztárgépben rögzített forgalma a többi hároménál.

Pénzmosás esettanulmányok - Kft. bankszámla rendelkezésre bocsátása

ART

Az általa képviselt kft. bankszámlaszámát egy külföldi férfi rendelkezésére bocsátotta, hogy arra ismeretlenek bűncselekményből származó, megtévesztéssel megszerzett összegeket utalhassanak. Ez pénzmosás.

Egyszerűbben kérhető részletfizetés az adóhatóságtól

ART

A lehetőséggel már minden természetes személy élhet, így nemcsak a magánszemélyek, hanem az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezettek is.