Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Visszaesett az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek száma

ART

Ez nálunk is érvényes lehet. Az adóparadicsomok egyre kevésbé töltik be eredeti legfőbb funkciójukat, tehát az adóoptimalizálás és a tulajdonosok eltitkolásának lehetőségét.

ONYA a jövő - A kitölthető nyomtatványok, illetve bejelenthető adatok köre folyamatosan bővül

ART

A NAV ONYA felületén is teljesíthetők az adószámot igénylő természetes személyek és az egyéni vállalkozók leggyakoribb adatbejelentési kötelezettségei.

Adóváltozások 2020 - I. Adócsomag elfogadva (2019. július 12)

ART

Jövő év első napjától 13 százalékról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó (kiva) kulcsa. A szálláshely-szolgáltatások áfakulcsa 18 százalékról 5 százalékra csökken. A reklámadót ideiglenesen, 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig felfüggesztették. A kis- és középvállalkozásokra vonatkozó fejlesztési adókedvezmény értékhatárát fokozatosan, három év alatt csökkentik. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 2020. január 1-jétől. A szociális hozzájárulási adót fizető mezőgazdasági őstermelők pedig a jelenlegi negyedéves helyett éves adómegállapítást kapnak.

Létrehozzák a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot

ART

A kormány létrehozza a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot az európai parlamenti és tanácsi irányelvnek megfelelően a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem koordinálása jegyében. A tanács javaslattevő, véleményező vagy tanácsadói tevékenységet végző testületként működik majd.

NAV: az adóazonosító jelről szóló igazolás minden esetben helyettesíti az adókártyát

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóazonosító jelről szóló igazolást állít ki azoknak, akik adókártyájuk megrongálódása vagy elvesztése, illetve névváltozás miatt új kártyát igényelnek. Ideiglenes adóigazolványt adateltérés esetén kaphatnak az ügyfelek.

Aautomataberendezések bejelentési kötelezettsége

ART

Az automataberendezést üzemeltető adózó köteles az állami adó- és vámhatósághoz elektronikus úton bejelenteni az automataberendezés üzemeltetésével kapcsolatos egyes eseményeket és adatokat.

Kettős adóztatással kapcsolatos problémákat kezelő uniós irányelv lépett életbe 2019. július 1-én

ART

A szabályozás biztosítani fogja, hogy a vállalkozások és a magánszemélyek gyorsabban és hatékonyabban tudják rendezni az adóegyezményekkel összefüggő vitákat, különösen a kettős adóztatással kapcsolatosakat. Az új irányelv emellett biztosítja az unión belüli adóügyi viták nagyobb átláthatóságát.

A készpénzfizetés szabályai cégek között

ART

2019-ben egy pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó számára nem fizethet többet készpénzben, mint 1,5 m Ft havonta. Ez az összeg áfával együtt értendő, vagyis bruttó 1,5 millió Ft a maximum – melybe az előlegeket is bele kell számolni.

Pénzmosás: Nem csak a bankok érintettek az október végéig meghosszabbított adategyeztetésben

ART

Nem csak a bankok érintettek az október 31-ig meghosszabbított adategyeztetésben, a törvény hatálya alá tartoznak például a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel vagy telephellyel rendelkező önkéntes egészség- és nyugdíjpénztárak, befektetési szolgáltatók, valamint biztosítók is, életbiztosítási tevékenységükkel összefüggésben - hívta fel a figyelmet a jegybank szerdai közleményében. És még a könyvelők is.

Pénzmosás ellen: Október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal

ART

Az Országgyűlés négy hónappal meghosszabbítva október 31-ig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét egy törvénymódosítással.

Pénzmosás ellen: Két hónappal meghosszabbítják a banki adategyeztetés határidejét

ART

Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslattal kezdeményezte, hogy a parlament két hónappal hosszabbítsa meg a banki adategyeztetés határidejét augusztus 31-ig.

Adótörvények 2020 - Első rész

ART

Már a jövő adótörvényeket tárgyalja a Parlament, de év végén is bizton számíthatunk még változásokra. A fejlesztési adókedvezmény nemcsak az 500 millió forint értékhatár fölötti fejlesztéseknél, hanem a kisvállalkozókat vagy közepes vállalkozókat is érintő, 50 és 100 millió forintos értékhatárnál is járna. A szálláshely-szolgáltatást terhelő áfa kulcs 5 százalékra csökken. A reklámadó mértéke 2019. július 1-jétől, időlegesen, 2022. december 31-ig 0 százalék lesz.

Rózsaszín csekken nem fizethető adó - de azért vannak más fizetési módok

ART

A NAV felhívta a figyelmet, hogy az adózók adófizetési kötelezettségüknek ne belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tegyenek eleget, tekintettel arra, hogy ezen fizetési mód nem tartozik a jogszabályban meghatározott lehetséges adófizetési módok közé. Átutalással, készpénz-átutalási megbízással, vagy elektronikus fizetéssel is teljesíthető az adófizetés

Felemás a benyújtott adócsomag várható hatása

ART

"Bár nagyon örülünk annak, hogy a döntéshozók meghallgatták évek óta ismételt kérésünket a társasági adóelőlegek év végi kiegészítésére vonatkozóan, de mivel a helyi iparűzési adóra ezt nem terjesztették ki, még mindig nem fogja jelentősen csökkenteni az adminisztrációs terheket.”

Pénzmosás ellen: még kétmillió bankszámla adatai hiányosak

ART

Június 26-ig még pótolhatóak a hiányzó ügyféladatok a pénzintézeteknél, biztosítóknál; a mintegy kétmillió, eddig még azonosítatlan bankszámla tulajdonosának több mint két hete van erre - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM)

Internetes bankkártyás fizetési lehetőség gazdálkodó szervezetek részére az adózásban

ART

A NAV közleménye szerint 2019. június 5-étől a gazdálkodó szervezetek számára is elérhetővé vált az internetes bankkártyás fizetési lehetőség (az ún. virtuális POS)

Itt az aktuális adócsomag - 2019 május

ART

Egyebek mellett csökken a szocho, és a kiva mértéke, kevesebb adó lesz, kivezethető lesz az eva, és az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezik. A reklámadó kulcsa 0 százalékra csökkenhet 2022 végéig és 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatások áfája, a kistelepüléseken épülő lakásoknál 5 millió forintig visszatérítik az áfát.

Megjelent a Mazars Közép- és Kelet-európai Adóbrosúra

ART

Az alkalmazott adómérték jelentős szóródást mutat, a normál adókulcsok átlaga 21 százalék körül alakul. A Magyarországon hatályban lévő általános forgalmi adó (áfa) 27 százalékos normál kulcsa továbbra is magasnak számít. A társasági adónk viszont kivételesen alacsony

Lefoglalt ingóságok, ingatlanok értékesítése a NAV online árverési oldalán

ART

Az Elektronikus Árverési Felületen a NAV által lefoglalt ingóságokra, ingatlanokra, valamint üzletrészekre lehet licitálni és az árverésre meghirdetett tételek regisztráció nélkül is megtekinthetők. Az oldalt bárki böngészheti, de a licitáláshoz ügyfélkapus hozzáférés szükséges.

Pénzmosás esettanulmányok - céghálózattal

ART

Olyan céghálózatot működtettek, amely - főként internetes csalásokból származó - pénzeket legalizált, illetve tüntetett el. A pénzmosáshoz több száz, akár több ezer bel- és külföldi bankszámlát használtak. A gyanúsítottak között van ügyvéd és több irodai alkalmazott is.