Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Egy uniós bizottság szerint Magyarország adóparadicsom-szerűen működik

ART

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést - közölte az uniós parlament kedden. Talán a 9%-os társasági adóra gondoltak.

Brutális: hány adónem van Magyarországon 2019-ben?

ART

Magyarországon még mindig átlagosan 277 óra megy el a vállalati adóbevallások elkészítésével, ami jóval felette van az EU átlagának (172 óra), de még a világátlagnak (237 óra) is.

Itt az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistája

ART

Tíz újabb állam, köztük az Egyesült Arab Emírségek is felkerült kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájára, amelyen immár tizenöt ország található.

Munkaerő-kölcsönzők a NAV célkeresztjében - Fókuszban a fiktív munkaerő-kölcsönzés kiszűrése

ART

Az adóhatóság láthatóan újult erővel igyekszik visszaszorítani azt a gyakorlatot, hogy olyan munkaerő-kölcsönző cégek asszisztáljanak jelentős létszámot foglalkoztató vállalkozások adóteher-optimalizálási törekvéseihez, amelyek adó- és járulékelkerülési célból jöttek létre

Figyelem! 2019-től megváltoztak a pótlékmértékek az adózásban

ART

Idén a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese helyett a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértéke, napi arányos kamatszámítással. A kiszabható késedelmi pótlék mértéke a kockázatos adózók esetén is változik.

Adótudatosság - ahogy a PM látja

ART

Az adózói piramis talapzata, legszélesebb bázisa az a jogkövető kör, akik szeretnének, tudnak és akarnak is adózni. Őket követi a valamilyen mulasztás miatt hibázók köre, akikre az adótudatosság szempontjából leginkább figyelni kell, mert közülük szinte mindenkit "át lehet terelni" a jogkövető adózók csoportjába. A legszűkebb kör a szándékos adócsalóké - itt a legszigorúbb szankcionálás fontos.

Kiket ellenőriz a NAV 2019-ben?

ART

A NAV idén is figyelmet fordít az adózók transzferár-képzési gyakorlatára és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére. Célkeresztben az építőipari vállalkozások, a személyszállítók, a szálláshely-szolgáltatók

Jön a Második Adó-tanácskozás. Az étlapon a multik szerepelnek

ART

A második alkalommal összehívott Adó-tanácskozás fókuszában a nemzetközi adózás áll. A mellett, hogy szeretnénk mielőbb elérni, hogy a multinacionális vállalatok is fizessék meg az államkasszát megillető adókat, a kötelezően alkalmazandó nemzetközi adószabályokat úgy vezetnénk be, hogy az a lehető legkedvezőbb adózási környezetet biztosítsa a vállalkozásoknak, és még több külföldi befektető válassza székhelyéül Magyarországot - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Pénzmosás esettanulmányok - Bankszámlanyítás

ART

A szegedi lakosok több pénzintézetben devizaszámlákat nyitottak, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket a sértettek azért utaltak át, mert az e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel megtévesztettek őket.

Adótraffipax - a minimálbér, garantált bérminimum betartását fogják ellenőrizni

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei és a Munkaügyi Hatóság területi szervezeti egységei februárban közös ellenőrzéseket tartanak országszerte. A gazdálkodók tevékenységétől függetlenül ellenőrzik a 2019. január 1. óta hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályok betartását.

Adócsalás esettanulmányok - műanyagipari alapanyagokkal

ART

A számlalánc elején álló "eltűnő" cégek a következő szinten álló társaságok részére számlát bocsátottak ki, a belföldi értékesítés után pedig nem vallották be és nem fizették meg az adót. A számlaláncolat végén álló cégek az alattuk állók számlái alapján nagy összegű áfát igényelhettek vissza.

Megjelent az állandó képviseleti jogosultság bejelentésére szolgáló 2019-es EGYKE adatlap

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeresítette a 2019-ben használatos EGYKE adatlapot, amin a NAV előtti állandó meghatalmazás vagy törvényen alapuló képviseleti jogosultság jelenthető be.

Adózási évértékelő a NAV-tól

ART

Az online számlarendszerben eddig 318 ezer gazdálkodó regisztrált, 14 millió adat érkezett be, az ingyenes számlázó programot 12 ezer felhasználó használja.

Adótraffipax: a munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytatókat fogják ellenőrizni

ART

Amennyiben az ellenőrzések megkezdéséig az adózó teljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, abban az esetben mentesül a jogkövetkezmények alól.

Pénzmosás esettanulmányok - a bankszámlára érkező pénz továbbutalása

ART

Egyes álláshirdetések mögött gyakran pénzmosás áll: azért adnak pénzt, hogy a dolgozó továbbutalja a számlájára érkező pénzt. Ez veszélyes

Megszűnik a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség

ART

Csökken a vállalkozások adminisztrációval töltött ideje, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megszüntette a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét

Az Európai Bizottság minősített többségi szavazásra térne át az adópolitika egyes területein is

ART

Sokan sérelmezik, hogy egyes fontos javaslatok elakadtak vagy meg is hiúsultak a tagállamok vétójoga miatt, mint a digitális nagyvállalatok megadóztatását célzó kezdeményezés vagy a pénzügyi tranzakciós adó.

Cégkapu összefoglaló a PM-NAV-tól - Példákkal

ART

A gazdálkodó szervezetek 2019. január 1-től továbbra is választhatnak, hogy a NAV előtt 1. meghatalmazott nélkül járnak el, vagy 2. nagykorú tagjuk, alkalmazottjukjár el meghatalmazottként, vagy 3. szakértelemmel rendelkező más személy / szervezet mint meghatalmazott segítségét veszik igénybe. A következők szerint...

Még az idén hatályba lép az amerikai-magyar adóügyi megállapodás

ART

Az amerikai anyavállalattal rendelkező magyar leányvállalatok mentesülhetnek a hazai szabályok által előírt országonkénti jelentések benyújtása alól. Így már az idei ország-jelentéseket sem kell elkészíteni.

Cégkapu adminisztráció lépésről lépésre - Könyvelők, ügykezelők és jogosultságok felvitele

ART

A legalapvetőbb cégkapu adminisztráció az ügykezelő felvitele és jogosultságainak szabályozása. Kis- és középvállalkozásokban nagy valószínűséggel a könyvelő lesz, akit elsőként – de lehet, hogy utolsóként is – felvisznek. A feladatot – amelytől január 1-től az adókötelezettségek teljesítésének zavartalansága függ – igazság szerint a cég ügyvezetőjének kell elvégeznie – de lehet, hogy ez is a könyvelőre hárul. Leírjuk az alapvető lépéseket.