Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Elfogadták az 2019-es adóváltozásokat is. Bár ősszel is jön majd egy újabb adócsomag

ART

Az egyéni vállalkozók szja-bevallási és befizetési határideje egységesen május 20. lesz, ami már a 2018-as adóévre is irányadó. A kisvállalati adó választására vonatkozó értékhatárok kedvezőbbé váltak - például a bevételi értékhatár 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedett

NAV: nő a köztartozásmentes adózók száma

ART

Hasznos lehet azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek üzleti partnereiknek szeretnék igazolni pénzügyi megbízhatóságukat, a NAV honlapján található nyilvános adatbázisból bárki előzetes regisztráció nélkül lekérdezheti az éppen aktuális adatokat.

Pénzmosás esettanulmányok - "félreirányított" fizetési teljesítések

ART

Gazdasági társaságok elektronikus levelezéseinek kifürkészésével, feltörésével feltérképezték a cégek üzleti partnereit, majd e partnerek adatait, külső kommunikációs jellegzetességeiket utánozva, felszólították a sértetteket, hogy fizetési kötelezettségeiket új, az általuk megadott, immáron magyarországi bankszámlákra teljesítsék

Adócsalás esettanulmányok - mezőgazdasági gépekkel

ART

Belföldi megrendelők részére szereztek be közvetlenül a gyártól nagy értékű mezőgazdasági gépeket és gépalkatrészeket, amelyeket papíron először szlovákiai cégnek exportáltak, közösségi, áfamentes eladásként. Majd a traktorokat a szlovák társaság értékesítette tovább - szintén csak papíron - a magyar megrendelőknek, ugyancsak adómentesen.

A feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevételének feltételeiről

ART

A kedvezmény érvényesítésének feltételei az elsőfokú határozat elleni fellebbezési jogról történő lemondás és az előírt adókülönbözet esedékességig történő megfizetése.

Adózás Európában Konferencia volt

ART

Az adópolitika egyik legnagyobb kihívása a nagyvállalatok, illetve digitális cégek adóelkerülési gyakorlatának visszaszorítása.

Továbbra is sokan tartoznak az adóhatóságnak nagy összeggel

ART

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adószámot ismertetik, a fennálló tartozás összegét nem tartalmazzák.

Adócsalás esettanulmányok - reklámszámlával

ART

A jellemzően reklámtevékenységről szóló fiktív számlák áfatartalmával különböző cégek csökkentették fizetendő adójukat

Több mint 3,1 milliárddal tartozik a NAV legnagyobb adósa

ART

Az első negyedévben 98 adózónál tártak fel nagy összegű adóhiányt, közülük 40 társaság, 58 pedig magánszemély.

Hétfőn indul az újabb utólagos adótraffipax

ART

Április 16-tól a gépjármű-kereskedők és a szervizek állnak a jogkövetésre ösztönző, utólagos adótraffipax fókuszában.

NAV: az internetes felületen a leggyorsabb az adóbevallások önellenőrzése

ART

Legkényelmesebben a netes kitöltővel módosítható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezet, és a tavalyi bevallás önellenőrzése is ezen a felületen a leggyorsabb - hívta fel a figyelmet az adóhatóság kedden.

Tállai: a megújult NAV szolgáltatásait érdemes kihasználni

ART

2016. január 1-jétől megváltozott az ügyfelekhez való hozzáállás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), Tállai András szerint a hivatal szolgáltatóként segíti az adózókat abban, hogy az előírásoknak megfelelően és a lehető legkönnyebben teljesíthessék adókötelezettségeiket.

Március 19-ig lehet kérni az szja-bevallás tervezetet a NAV-tól

ART

Még csaknem egy hétig, március 19-ig kérhetik az szja-bevallási tervezet postázását levélben, SMS-ben vagy az adóhatóság honlapján kitölthető űrlapon azok, akiknek nincs ügyfélkapuja - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Újabb országokkal bővült az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistája, mások lekerültek

ART

Az uniós pénzügyminiszterek döntése értelmében Bahrein, a Marshall-szigetek és Saint Lucia lekerült a listáról, miután ezen országok új kötelezettségvállalásokat jelentettek be, az Amerikai Virgin-szigetek, a Bahama-szigetek, illetve Saint Kitts és Nevis pedig felkerült rá.

Változás az áfa bevallási gyakoriságban az adózó kérelmére - Gyakorítás kérése

ART

Az Art. lehetővé teszi, hogy az adózó a rá vonatkozó bevallási gyakoriság megváltoztatását kérje, amennyiben vele kapcsolatban meghatározott feltételek fennállnak. Vagyis a bevallási gyakoriság változtatására nem csak jogszabályi rendelkezések alapján, hanem adózói kérésre is lehetőség van.

NAV mentorprogram kezdő vállalkozásoknak

ART

A fél éves mentorprogramban ingyen, regisztrációval vehetnek részt az egyéni vállalkozók, a cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, a bíróság által nyilvántartott civil szervezetek, az ügyvédi és ügyvivő irodák.

Milyen fizetési módokkal lehet az adót fizetni?

ART

Az Adóhivatal kéri az adózókat, hogy adófizetési kötelezettségüknek ne belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tegyenek eleget, tekintettel arra, hogy ezen fizetési mód nem tartozik az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Kormányrendeletben (a továbbiakban. Korm. rendelet) meghatározott lehetséges adófizetési módok közé, illetve az az adó megfizetésére nem alkalmas.

A cégeknek 2018. január 31-ig be kell jelenteniük a NAV felé külföldi bankszámláikat?

ART

A vonatkozó rendelkezést az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 271.§ (16) bekezdése tartalmazza. Ez alapján a 2018. január 1-jén érvényes külföldi számlaszámokat 2018. január 31-éig az állami adó- és vámhatósághoz írásban, formanyomtatványon kell bejelenteni. Azért van egy kérdőjelünk.

Január 1-től változnak a Magyar Posta pénzmosás megelőzési feladatai csekkbefizetéseknél

ART

Be kell majd mutatni az okmányokat a készpénzes fizetéseknél, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól. Ha az ügyfelek bankkártyával fizetik ki sárga és a fehér csekkjeiket 2018. január 1-től - összeghatárra vonatkozó korlátozás nélkül - nincs szükség adatrögzítésre, a posta nem kéri az ügyféltől okmányai bemutatását sem. Az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizet az ügyfél.

A túlfizetés is elévül - nem csak az adótartozás

ART

A 2013. január 1-jét megelőzően keletkezett túlfizetéseket még két hétig lehet visszakérni, aztán elévülnek. Az adószámláról nem utalhat automatikusan a NAV, ezért a kiutalást, illetve egy másik adófajtára az átvezetést kérni kell. A túlfizetés visszaigényléséhez vagy az átvezetéséhez a 1717-es számú nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani